Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з ОПГ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
868.35 Кб
Скачать

2.Захист від електромагнітного випромінювання радіочастотного діапазону

2.1.Характеристика розповсюдження електромагнітного випромінювання

Джерелами випромінювання електромагнітної енергії є різні установки, починаючи від ЕОМ, потужних телевізійних, радіомовних станцій, промислових установок високочастотного нагрівання і закінчуючи вимірювальними, контрольними і лабораторними приладами різного призначення. Джерелами випромінювання можуть бути будь-які елементи, що ввімкнені у високочастотне коло.

Електромагнітне поле (ЕМП) характеризується довжиною хвилі λ, м або частотою коливання:

(1)

де с = 3·108 м/с - швидкість розповсюдження радіохвиль; f – частота коливань, Гц; t – період коливань, с.

Класифікація електромагнітних радіохвиль

Піддіапазони

Довжина хвилі (м)

Частота (Гц)

Довгохвильовий (ДХ)

10000-1000

3·104-3·105 НЧ

Середньохвильовий (СХ)

1000-100

3·105-3·106 СЧ

Короткохвильовий (КХ)

100 -1,0

3·106-3·108 ВЧ

Ультракороткохвильовий (УКХ)

1,0-0,1

3·108-3·109 УВЧ

Надкороткохвильовий (НКХ)

0,1-0,001

3·109-3·1012 НВЧ

Робочі місця обслуговуючого персоналу можуть опинитися в наступних зонах ЕМП: ближній, проміжній і дальній, в залежності від

а)частот електромагнітного поля,

б) параметрів і типів системи, яка випромінює та

в) віддалі від джерела випромінювання до робочого місця.

При всенаправленому (ізотропному) випромінюванні ближня зона розповсюджується на віддаль, м:

(2)

При спрямованому випромінюванні для параболічних і круглих антен радіус ближньої зони визначається з виразу:

(3)

де d – діаметр відбивача, м.

Для відбивачів інших типів

(4)

Дальня зона починається при віддалях. Для параболічних і круглих відбивачів дальня зона починається при радіусі

(5)

Для відбивачів інших типів

(6)

Ширину проміжної зони визначають за формулою:

(7)

де d – діаметр відбивача, м;

L1, L2 – горизонтальні і вертикальні розміри розкривання антен.

Амплітуда електричної складової (Е, В/м) поля в ближній зоні знижується обернено пропорційно кубу віддалі від джерела випромінювання, а магнітної складової (Н, А/м) – обернено пропорційно квадрату цієї віддалі.

В дальній зоні амплітуда обох складових поля знижується обернено пропорційно віддалі від джерела. На характер розподілу поля по приміщенню впливають: обладнання, прилади і металеві конструкції будинків, які утворюють електромагнітне поле вторинного випромінювання.

2.2. Дія електромагнітного випромінювання на організм людини. Нормування і контроль рівнів випромінювань

Первинним проявом дії електромагнітної енергії є нагрівання, яке може призвести до змін і навіть до пошкоджень тканин і органів. Механізм поглинання енергії складний. У тканинах, які опромінюються є іонна дисперсія, дипольне і резонансне поглинання. Теплова дія характеризується загальним підвищенням температури тіла або локальним нагріванням тканин. При загальному опроміненні підвищення температури тіла більше ніж на 1 °С недопустиме. Нагрівання особливо небезпечне для органів з слабкою терморегуляцією, які мають невелику кількість кровоносних судин або недостатньо інтенсивний кровообіг (мозок, очі, нирки, шлунок, жовчний і сечовий міхур). Електромагнітна енергія довжиною хвилі 1-20 см шкідливо діє на очі, викликаючи катаракту. Під впливом магнітного поля частотою 50 Гц з'являється «магнітний фосфен» (відчуття миготіння).

У результаті довготривалого перебування в зоні дії електромагнітних полів наступає передчасна стомлюваність, сонливість або порушення сну, болі голови, наступає розлад нервової системи тощо. При систематичному опроміненні спостерігається зміна кров'яного тиску, сповільнення пульсу, нервово-психічні захворювання і трофічні явища (випадіння волосся, ламкість нігтів і т. ін.).

Дослідженнями встановлено, що біологічна дія одного і того ж по частоті електромагнітного поля залежить від напруженості його складових або густини потоку потужності для діапазону більше 300 МГц. Це є критерієм для визначення біологічної активності електромагнітних випромінювань. Для цього електромагнітні випромінювання з частотою до 300 МГц розбиті на діапазони, для яких установлені граничнодопустимі рівні напруженості електричної (В/м) і магнітної (А/м) складової поля. Для населення ще враховують його місцезнаходження в зоні забудови або житлових приміщень.

На робочих місцях та в місцях можливого знаходження персоналу, який професійно пов'язаний з дією електромагнітного поля, протягом робочого дня граничнодопустима напруженість цього поля, згідно ГОСТ 12.1.006-84 «Электромагнитные поля радиочастот. Требования безопасности", не повинна перевищувати значень наведених в (табл. 1).

Таблиця 1