Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зоологія методичка.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
4.84 Mб
Скачать

Запитання для контролю

1. Які ускладнення організації спостерігають у плазунів порівняно із земноводними?

2. Які особливості будови опорно-рухової системи плазунів?

3. Які ускладнення спостерігають у будові та функціонуванні кровоносної та дихальної систем плазунів порівняно із земноводними?

4. Які особливості розмноження і розвитку плазунів?

Завдання 1. Створіть довідник «»Плазуни Червоної книги України».

Завдання 2. Визначте особливості сезонної поведінки плазунів.

Завдання 3. Підготовте цікаві факти з життя плазунів.

Завдання 4.Підготуйте повідомлення про залежність температури тіла плазунів від температури середовища.

Завдання 5. Підготуйте загадки, прислів’я, прикмети пов’язані з плазунами.

Завдання 6. З підручного матеріалу розробити муляжі представників класу плазуни або створити невеликий «тераріум» .

Список використаної літератури

1.Звоницкий Э. Близкая и далекая Азия: Стихи /Худож. В.Шаповалов.-Белгород: Везелица, 1995.-18 с.: ил.-(По странам и континентам). - с. 6.

2.  Звоницкий Э. Встреча с Африкой: Стихи /Худож. В.Шаповалов.-Белгород: Везелица, 1995.-18 с.: ил.-(По странам и континентам)."Хамелеон" - с. 8, "Ящер" - с. 18.

3. Кученева Г., Жаров В. Ящерица-веретенница // Кученева Г., Жаров В. От первых цветов до белых снежинок.-Калининград, 1979.-С.36.

4.  Мечник Л. Ящірка прудка / Мечник Л. Дітям про тварин / Л. Мечник, О. Волошин, І. Мечник.— Т., 1997.— С. 63.

5. Наумов С.П. Зоология позвоночных: Учебник для студентов пед. ин-тов. – М.: Просвещение, 1982.

6. Брэм А.Э. Жизнь животных: в 3-х т.- М.: Терра, 1992.

7. Эккерт Р., Рэнделл Д., Огастин Дж. Физиология животных: Механизмы и адаптация: в 2-х т. Пер. с англ. – М.: Мир, 1992.

8. Жизнь животных /пол ред. проф. Т.С. Расса. М.: Просвещение, 1983.

9. Наумов Н. П., Карташов Н. Н.. Зоология позвоночных. - Ч. 1. - Низшие хордовые, бесчелюстные, рыбы, земноводные: Учебник для биол. спец. ун-тов. - М.: Высш. школа, 1979. - 333 с.

Лабараторне заняття № 8

Тема: Тип Хордові. Клас Птахи

Тип Хордові

Клас Птахи

Представник Голуб

Мета: вивчити прогресивні зміни в групі наземних тварин та пристосування птахів до польоту.

Завдання:

1.Вивчити особливості будови птахів пов’язані з пристосуванням до польоту.

2. Вивчити видовий склад птахів .

Матеріали та обладнання: вологі препарати птах, скелет птаха, муляжі головного мозку, таблиці «Зовнішня та внутрішня будова голуба», «Клас птахи».

План

  1. Розглянути і замалювати зовнішню будову голуба.

  2. Розглянути внутрішню будову голуба.

  3. Розглянути скелет голуба.

Хід роботи:

Птахи (Aves), клас хребетних, що об'єднує тварин, які різняться від всіх інших тварин наявністю пір'яного покриву. Птахи розповсюджні по всьому світу, досить різноманітні і легко доступні для спостереження. Оскільки птахи добре помітні, вони можуть служити зручним індикатором стану оточуючого середовища. Якщо вони процвітають, то і середовище сприятливе. Якщо ж їх чисельність скорочується і вони не можуть нормально

Дзьоб птаха складений із верхньої та нижньої щелеп(наддзьобка і піддзьобка), вкритих роговими чохлами. Форма його залежить від характерного для виду способу добування їжі, тому дозволяє судити про кормові повадки птаха. Дзьоб буває довгим і коротким, загнутим вгору або вниз, ложковидним, зубчастим, або із перехрещеними щелепами. Майже у всіх птахів він від використання стирається на кінці, і його роговий покрив повинен безперервно поновлюватись. У більшості видів дзьоб чорний. Однак, зустрічаються найрізноманітніші варіанти його забарвлення, причому у деяких видів птахів, наприклад тупиків і туканів, це найяскравіша ділянка тіла.

Очіу птахів дуже великі, оскільки орієнтуються ці тварини в основному з допомогою зору. Очне яблуко в основному сховане під шкірою, і помітна лише темна зіниця, оточена кольоровою райдужкою. У птахів окрім верхньої та нижньої повік є ще й «третя» повіка - миготлива перетинка це тонка прозора складка шкіри, що насувається на око з боку дзьоба. Миготлива перетинка зволожує, очищує і захищає око, миттєво закриваючи його при небезпеці контакту із зовнішнім предметом.

Вушні отвори, розташовані позаду і трохи нижче очей, у більшості птахів прикриті пір'ям особливої структури, так званими криючими вуха. Воно захищає слуховий прохід від потрапляння всередину сторонніх предметів, в той же час не заважаючи розповсюдженню звукових хвиль.

Крилаптахів бувають довгими і короткими, заокругленими чи гострими. У деяких видів вони дуже вузькі, а у інших дуже широкі. Вони можуть бути також ввігнутими чи пласкими. Зазвичай, довгі вузькі крила є адаптацією до тривалих далеких польотів над морем. Довгі, широкі та заокруглені крила добре пристосовані до ширяння у висхідних потоках нагрітого біля землі повітря. Короткі, заокруглені і ввігнуті крила є найзручнколібріішими для повільного польоту над полями та серед лісу, а також для швидкого підйому в повітря, наприклад у момент небезпеки. Загострені пласкі крила сприяють швидким помахам і стрімкому польоту.

Хвістяк морфологічний відділ складений із рульового пір'я, що формує його задній край, і криючого пір'я, що налягає на його основу. Рульові пера - парні, вони розташовані з обох сторін хвоста симетрично. Хвіст буває довшим за решту тіла, але іноді практично відсутній. Характерна для різних птахів його форма визначається відносною довжиною різних рульових пір'їн та особливостями їхніх верхівок. Як наслідок хвіст буває прямокутним, заокругленим, загостреним, вилкоподібним тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]