Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зоологія методичка.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
4.84 Mб
Скачать

Лабараторне заняття № 5

Тема: Тип Хордові. Надклас Риби

(Класи Хрящові та Кісткові)

Тип Хордові

Надклас Риби

Клас Хрящові

Представник Скат

Клас Кісткові

Представник Окунь

Мета: на прикладі представників класів Хрящові та Кісткові

риби познайомитися з характерними рисами будови.

Завдання:

1. Вивчити систематику надкласу Риби.

2.Зупинитися на вивченні характерних прогресивних ознак в порівнянні з безхребетними та безчерепними.

3. На прикладі річкового окуня та акули.

4. Познайомитися з екологією риб.

Матеріали та обладнання: вологі препарати «Внутрішня будова річкового окуня», муляжі скелету хрящових та кісткових риб, таблиці «Риби», «Хрящові риби», «Дводишні та кистепері риби»

План

1. Розглянути та вивчити зовнішню та внутрішню будову акули та річкового окуня.

  1. Розглянути та замалювати зовнішню та внутрішню будову акули та річкового окуня.

  2. Познайомитися з видовим складом рядів хрящових та кісткових риб.

Хід роботи

 Хрящові риби (Chondrichthyes) — класхребетних. Відомі із середньогодевону. Довжина від 6 см до 20 м.Кістякхрящовий, часто затверділий (обвапнований). Тілахребцівіребрає або відсутні. Шкірних кісток немає.Луска, якщо є, плакоїдна. Лопастіплавцівпідтримуютьсяеластиновиминитками. 5—7зябровихщілин, що відкриваються назовні, в деяких 4 щілини, прикриті шкірною складкою.Плавального міхуранемає.Кишечникзі спіральним клапаном; всерціє артеріальний конус.Анальнийісечостатевийотвори біля основи черевнихплавців.Заплідненнявнутрішнє.Статеві органив самців (птеригоподії) парні, розвиваються зчеревних плавців. Живородні (рідко), яйцеживородні або відкладають великіяйця.Осмотичний тисквнутрішнього середовища в хрящових риб забезпечується головним чином за рахуноксечовини, розчиненої вкрові. Порожнинні рідини гіпертонічні стосовно навколишнього середовища. При перенесенні хрящових риб в прісну воду осмотичний тиск крові й інших порожнинних рідин падає і вони швидко гинуть. Прісноводні хрящові риби для збереження високогоосмотичного тискувиділяють велику кількістьсечі. 2 сучаснихпідкласи—пластинчатозябровіісуцільноголові; близько 140 сучаснихродіві близько 630видів. Живуть в морі (кілька видів — у прісних водах).

Хрящові риби мають ряд прогресивних ознак порівняно з круглоротимитабезчерепними:

  1. парні грудні та черевні плавці

  2. хрящовийвнутрішній скелет

  3. щелепи

  4. внутрішнє запліднення

Форма тіла в акул торпедоподібна, у скатів — сплющена в спинно-черевному напрямі. Є плавці: парні черевні та грудні, непарні спинний і хвостовий. Для хрящових риб характерна луска, що складається з дентинової пластинки, розташованої в дермі, та вкритого тонким шаром емалі зубця, який пронизує епідерміс. Шкіра хрящових риб виділяє слиз, який запобігає проникненню крізь покриви бактерій і зменшує тертя під час руху.

 Скелет утворений хрящовою тканиною, часто насиченою солями Кальцію, що надає їй міцності. Скелет підрозділяється на хребет, череп, скелет плавців (кінцівок) та їхніх поясів. Хребет складається з хребців, має два відділи: тулубний і хвостовий. Хорда зберігається протягом усього життя у вигляді тонкого тяжа в центрі тіл хребців і заповнює простір між ними. Тіла хребців тулубного відділу утворюють верхні дуги, через які проходить спинний мозок. У хвостовому відділі хребці мають ще нижні дуги, через які проходити хвостова артерія та вена. Хвіст — найрухливіша частина тіла риб, тому його судини потребують захисту від здавлювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]