Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ УЕФ Курсова робота.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
598.53 Кб
Скачать

Плановий баланс підприємства на 31 грудня п’ятого року (тис. Грн.)

Актив

Величина показника

Пасив

Величина показника

І. Необоротні активи

І. Власний капітал

ІІ. Оборотні активи

ІІ. Забезпечення наступних витрат

Запаси

і платежів

Дебіторська заборгованість

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

Грошові кошти

IV. Поточні зобов’язання

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

V. Доходи майбутніх періодів

Баланс

Баланс

Надалі проводиться аналіз фінансової стійкості підприємства: визначається тип фінансової стійкості, розраховуються необхідні показники.

Для якісної оцінки фінансового стану підприємства окрім абсолютних показників фінансової стійкості доцільно визначити відносні показники його ліквідності і платоспроможності. підприємства окрім абсолютних показників фінансової стійкості доцільно визначити відносні показники його ліквідності і платоспроможності.

Після проведення аналізу необхідно зробити висновки.

    1. Аналіз і оцінка ризиків прийняття управлінських рішень

В умовах ринкової економіки держава не відповідає за зобов'язаннями підприємства й наслідки ризику при впровадженні проекту лежать на самому підприємстві. Тому визначити ризик – ймовірність недосягнення цілій підприємства є важливим завданням при розробці бізнес-плану, а також для потенційних інвесторів.

При реалізації того чи іншого планово-управлінського рішення беруться до уваги ті кількісні значення, що формують прибуток, і які були прийняті при плануванні. Однак, як показує багаторічний виробничий досвід є дуже переконливі докази того, що планові параметри, як правило, не дотримуються. Іншими словами можна з великою впевненістю сказати, що існує деяка вірогідність недотримання точних значень планових параметрів і фактичного їх відхилення в ту чи іншу сторону від прийнятого номіналу.

При цьому мається на увазі недопущене відхилення при плануванні результатів виробництва, а відхилення від планових параметрів внаслідок недотримання по різним причинам технології виробництва строків поставок, організації виробництва, управління, а також в результаті впливу зовнішніх чинників на виробництво тощо. Всі ці відхилення носять конкретний і діючий характер. Значить, точно дотриматись запланованих параметрів майже неможливо так як завжди існує ризик їх не виконати.

Головне в цьому розділі – взяти до уваги той ризик який може привести підприємство до незапланованих втрат, нанести йому матеріальні збитки, вивести підприємство зі стану планової рівноваги, привести до неплатоспроможності і банкрутства. Іншими словами, потрібно раніше взяти до уваги можливий ризик втрат збитки від виробничо-господарської діяльності при її відхиленні від плану, економічно оцінити цей ризик і потім передбачити прийняття деяких управлінських дій, які можуть цей ризик передбачити, або послабити його вплив.

Перерахуємо ті параметри і показники, які впливають на прибуток і відхилення яких від планової норми можливі і мають визначену вірогідність:

  1. Кн – коефіцієнт зміни змінних затрат;

  2. f – коефіцієнт зміни постійних затрат;

  3. Кец – коефіцієнт еластичності попиту товару від ціни;

  4. Кед – коефіцієнт еластичності попиту товару від доходу споживачів;

  5. Д – зміна доходу споживачів;

  6. a – зміна товарної маси, що поставляється конкурентами на ринок.

Можливі відхилення перших чотирьох показників, що характеризують затрати виробництва, від запланованих значень, що мають зв’язок з очікуваною зміною цін на використовувані виробництвом ресурси та зі зміною в економіці народного господарства в цілому.

Велике значення мають доходи споживачів. Ніхто завше з абсолютною точністю не може спрогнозувати зміну доходів споживачів. Тому дуже важливо врахувати можливі відхилення цих доходів від запланованої величини.(В курсовій роботі приймається, що дохід споживачів збільшується на 10% ).

Також дуже важливо, як можна точніше визначити (або спрогнозувати) поведінку конкурентів при зміні виробництва і доставки на ринок сукупної товарної маси. Тут також будуть деякі фактичні відхилення від запланованої величини.(В курсовій роботі приймається, що конкуренти збільшили на 10% свою частину ринку).

Отже, маємо шість параметрів, що формують прибуток, за якими було отримано оптимальне планово-управлінське рішення. (Весь розрахунок в курсовій роботі)

При розрахунку мінімальне значення кожного параметра приймається за планову величину, а максимальне за відхилення внаслідок ризику.

Таблиця 3.4

Кн

f

Кец

Кед

Д

а

min

Розраховують відповідно формул

1,0

1,05

max

Кн (min)+0.1

f(min)+0.1

Кец (min)+0.15

Кед (min)+0.2

1,1

1,15

Для зручності позначимо цифрою 1 мінімальне (планове) значення конкретного показника, цифрою 2 – максимальне його значення. Положення цифри буде визначати номер характеризуємого показника. Розділимо шість показників на дві групи. В першій групі – перший, другий і третій показники, в другій – четвертий, п’ятий і шостий.

Сукупна кількість варіантів різних співвідношень параметрів можна представити у вигляді макету таблиці.

Таблиця 3.5