Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lk_tkm_razd_3_lit_pr_ukr.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Глава II

Технологія виготовлення ливарних

форм і стрижнів

§ 1. Класифікація способів виготовлення ливарних форм

Ливарні форми виготовляють такими способами:

  1. вручну в ґрунті (застосовують в індивідуальному виробництві, переважно для великих виливків);

  2. вручну в опоках (застосовують в індивідуальному й дрібносерійному виробництві для дрібних середніх і частково великих виливків);

  3. машинним (застосовують у масовому виробництві для дрібних і середніх виливків).

§ 2.Ручне формування ливарних форм.

Залежно від зовнішнього обрису, розмірів і складності виливків застосовують різні способи ручного формування:

  1. у двох опоках по нероз'ємній моделі;

  2. у двох опоках по рознімній моделі;

  3. у декількох опоках по моделі з окремими частинами;

  4. без опок у ґрунті;

  5. у ґрунті з верхньою опокою;

  6. по шаблону.

Формування у двох опоках по нероз'ємній моделі.

Модель установлюють на підмодельну дошку й припудрюють пилом. Потім через сито її покривають лицювальною формувальною сумішшю шаром 20...30 см. Цей шар ущільнюють, після чого в опоку засипають наповнювальну формувальну суміш і втрамбовують її до певної щільності за допомогою ручного або пневматичного трамбування. Надлишок суміші видаляють лінійкою, а формувальну суміш у нижній півформі наколюють для утворення вентиляційних каналів для відводу газів. Цим закінчується підготовка нижньої півформи. Потім вона перевертається й зверху ставиться верхня опока. Її фіксують штирями, які вставляють в отвори припливів, припорошують дрібним розділювальним піском і загладжують поверхню нижньої півформи. Для утворення ливника й випору у верхню частину форми встановлюють окремі моделі. Верхню опоку наповнюють лицювальною й наповнювальною формувальною сумішшю так само, як і нижню. Коли набивання верхньої опоки закінчено, знімають верхню півформу, прорізають у нижній опоці ливниковий канал, загладжують порожнини рознімання форми, обережно за допомогою гачка витягають із нижньої півформи модель, потім установлюють верхню опоку, з якої також вилучені моделі, і скріплюють обидві опоки.

Формування у двох опоках по рознімній моделі.

Після виготовлення нижньої півформи опоку з моделлю повертають, установлюють на підмодельну дошку. Верхню частину моделі встановлюють на нижню, вставляють моделі випору, установлюють верхню опоку на нижню й виготовляють верхню півформу. Потім прорізають ливникову чашу, знімають верхню опоку, видаляють моделі, вставляють стрижень і збирають форму під заливання.

Для деталей простої конфігурації (плити, колосники, підкладки), у яких верхня поверхня плоска, застосовують відкрите ґрунтове формування. При цьому формуванні верх виготовленої в ґрунті форми залишається відкритим. Іноді застосовують закрите ґрунтове формування, при цьому розрізняють 2 способи:

  1. всю модель формують у ґрунті, а верх покривають набитою опокою;

  2. нижню половину моделі формують у ґрунті, а верхню - в опоці.

Формування по шаблону здійснюють також у ґрунті за допомогою профільованих дошок - шаблонів у тих випадках, коли потрібно відлити деталі більших розмірів, що мають форму тіл обертання (циліндри, чаші й ін.). Формування по шаблоні приблизно в 2 рази дешевше, ніж формування по моделях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]