Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lk_tkm_razd_3_lit_pr_ukr.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

§ 2. Особливості виготовлення форм для кольорових сплавів.

Мідні сплави відрізняються значною усадкою, порівняно легко окислюються з утворенням на поверхні плівки окислів при високих температурах, а бронзи мають більшу схильність до ліквації. Тому повинне бути забезпечене плавне заповнення форми. При литті деталей з мідних сплавів, часто у формі розташовують велику кількість виливків, з'єднаних живильниками з одним стояком. Для алюмінієвої бронзи підводять метал у нижню частину виливка з урахуванням сильної здатності до окиснення й збільшеної усадки цього сплаву.

Для поліпшення живлення на виливку встановлюють масивні прибутки й живильні випори, підведення металу здійснюють у масивну частину виливка.

З алюмінієвих сплавів одержують виливки простої і складної форми зі стінками товщиною від 2,5 мм і вище.

Застосовують ливникові системи із сифонним підведенням металу, а також через вертикальні щілевидні літники й зверху через колектор. Унизу стояка звичайно встановлюють фільтрувальні сітки, які затримують шлаки й плівки Al2O3. Живильники з'єднуються з порожниною форми. Випори встановлюють масивні, щоб не тільки сприяли видаленню газів, але й служили прибутком для виливка. Сумарна вага випорів нерідко становить 50% і більше ваги деталі, а разом з ливниковою системою більше 100%.

При литті магнієвих сплавів метал підводять до виливка одночасно у великій кількості місць, що забезпечує рівномірність заповнення форми й охолодження виливка.

Для запобігання магнієвого сплаву від загоряння під час заливання форм струмінь металу обпилюють сірчаним порошком. Сірка утворить пари й сірчистий газ, які охороняють метал від зіткнення з повітрям.

§ 3. Плавка кольорових металів.

В якості шихтових матеріалів для виготовлення фасонного лиття з кольорових сплавів застосовують не тільки чисті метали, але й вторинні. Cu, Ni, Zn, Al, Mg, Pb надходять у ливарні цеха у вигляді злитків різної форми.

Вторинні метали являють собою відходи ливарних цехів і ін. виробництв. У вторинних металах не допускається наявність шкідливих домішок - Sb, As, Si а також окислів Fe, Al.

Як флюси використають хлористі й фтористі солі, які не тільки ошлаковують домішки неметалічних включень, але й охороняють сплав у процесі плавки від насичення газами й окислювання.

Плавильними агрегатами для плавки кольорових сплавів є тигельні й полум'яні печі, стаціонарні й поворотні електричні й газові тиглі, електропечі опору, електричні дугові й індукційні печі.

Глава VII Спеціальні види лиття.

§ 1. Класифікація спеціальних видів лиття.

До прогресивної технології ливарного виробництва відносяться спеціальні методи лиття:

  1. Способи одержання точних виливків у разові форми (форми руйнуються після кожного заливання). Ці методи усувають або зменшують механічну обробку виливків. До них відносяться: лиття за витоплюваними моделями, лиття в оболонкові форми, лиття в скляні форми.

  2. Лиття в напівпостійні форми. У таких формах можна одержати кілька десятків і навіть сотень виливків без руйнування форми. Такі форми виготовляють із шамоту, металокераміки й графіту.

  3. Лиття в металеві форми. У таких формах можна виготовити кілька тисяч виливків з великою точністю розмірів. До лиття в металеві форми відносять наступні способи: лиття в кокіль, відцентрове лиття, лиття під тиском.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]