Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая. Чистовик.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
365.57 Кб
Скачать

2.1. Організація емпіричного дослідження.

З метою дослідження особливостей розвитку мнемічних процесів молодших школярів мною було проведено дві методики серед 20 (двадцяти) учнів 4 класу на базі КЗШ №123. Загальний вік досліджуваних склав від 9 до 10 років. У ході дослідження мною було використано методи бесіди та тестування і дві діагностичних методики: «Визначення типу пам’яті», «Вивчення механічної та логічної пам’яті».

Методика «Визначення типу пам’яті» за о.Р. Лурією.

Методика призначена для визначення домінуючого типу пам’яті. Для виконання дослідження мною були використані методи тестування та бесіди, комплект окремих карток із чотирма рядами слів та секундомір.

Залежно від переважної участі в роботі пам'яті того чи іншого аналізатора розрізняють зоровий, слуховий, моторно-слухової і комбінований типи пам'яті.

Людина, що відрізняється зоровим типом пам'яті, запам'ятовує і відтворює завчений матеріал переважно в зорових образах, на противагу людині з руховим типом пам'яті, у якого процеси заучування і відтворення спираються головним чином на рухові уявлення.

До змішаного типу пам'яті відносяться люди, у яких не спостерігається переважний розвиток якого-небудь одного виду пам'яті і які в своїй практичній діяльності в рівній мірі користуються декількома видами пам'яті[18].

Ряди слів було поділено на чотири групи:

  1. Для запам’ятовування на слух;

  2. Для запам’ятовування при зоровому контакті;

  3. Для запам’ятовуванні при моторно-руховому сприйнятті;

  4. Для запам’ятовування при комбінованому сприйнятті.

(Див. Додаток 1.)

Дослідження проходило у чотири етапи:

На першому етапі учням було повідомлено, що їм буде прочитаний ряд слів, які вони повинні постаратися запам'ятати і по команді експериментатора записати. Потім був прочитаний перший ряд слів. Інтервал між словами при читанні - 3 секунди; учні записали їх після 10-секундної перерви після закінчення читання всього ряду; потім учні відпочили 10 хвилин.

На другому етапі учням було запропоновано про себе прочитати слова другого ряду, які були показані протягом однієї хвилини, і записати ті, які вони зуміли запам'ятати. За цим слідував відпочинок - 10 хвилин.

На третьому етапі учням були зачитані слова третього ряду, а піддослідні пошепки повторювали кожне з них і "записували" в повітрі. Потім вони записали на листку запам'яталися слова. Відпочинок 10 хвилин.

На четвертому етапі дослідником було показано і прочитано учням слова четвертого ряду. Випробовувані повторили кожне слово пошепки, "записали" в повітрі. Потім записали на листку запам'яталися слова. Відпочинок 10 хвилин.

Методика 2. «Вивчення механічної та логічної пам’яті».

Ця методика служить для вивчення логічної(смислової) а механічної пам’яті, яке відбувається шляхом запам’ятовування піддослідними двох рядів слів; у першому ряді між словами існує змістовий зв’язок, а у другому — він відсутній[18].( Таблиця із рядами слів — Додаток 2).

Учням було повідомлено, що будуть прочитані пари слів, які вони повинні запам'ятати. Досліждення проводилося у два етапи: спочатку мною були зачитані десять пар слів першого ряду з інтервалом між кожною парою в п'ять секунд. Після десятісекундної перерви були прочитані ліві слова ряду (з інтервалом десять секунд), а піддослідні записали слова, що запам'яталися правої половини ряду. Аналогічна робота була проведена зі словами другого ряду.