Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
415.53 Кб
Скачать

4. Адміністративний устрій

Площа - 78 866 км2 Населення - 10,2 млн осіб Столиця - Прага (1,2 млн осіб).

Чехія розташована в центральній частині Європи, займає відносно невелику територію, є однією з найбільш розвинених, індустріальних країн світу. Офіційна назва - Чеська Республіка. На півночі Чехія межує з Польщею (786 км), на сході зі Словаччиною (488 км), на півдні з Австрією (приблизно 500 км), на заході і півночі - з Німеччиною (811 км). Протяжність державних кордонів Чехії становить 2303 км. Чисельність населення Чеської Республіки становить 10,2 млн осіб. Столиця держави - місто Прага, з населенням 1,2 млн осіб. Серед найбільших міст Чехії - Брно, Острава, Пльзень, Усті-Над-Лабем, Градец Кралове.

Площа країни складає 76866 км2 (114 місце серед держав світу). Територія Чехії витягнута з заходу на схід. Протяжність з заходу на схід - близько 491 км, з півночі на південь - 282 км.

Чеська Республіка розташована на головному європейському вододілі, де беруть початок ріки, що впадають у Північне, Балтійське і Чорне моря. Найбільш великими ріками є Ельба (357 км) зі своїми притоками Влтавою у західній частині країни і Моравою (329 км) у східній частині. Найвища точка гора Сніжка (1602 м).

Чеські землі поділяються на три історичні регіони: Чехію, Моравію і Сілезію відповідно з адміністративними центрами Прага, Брно й Острава.

Державне свято 28 жовтня - день проголошення незалежності країни у 1918 році.

ВВП (2006) - 221,4 млрд дол. США, на душу населення - 21,6 тис. дол. США. Чехія - держава з економікою у стані динамічної ринкової трансформації. Член НАТО, ЄС.

На 1-му рівні Чехія ділиться на 13 країв (чеськ. Kraj, мн.ч. - kraje) і столицю (чеськ. Hlavní město)).

Назва краю

Адміністративний центр

Прага (столиця)

Praha

Прага

Praha

Середньо(центрально)чеський край Středočeský kraj

Praha

Південночеський край

Jihočeský kraj

Чеське Будейовице

Плзенський край

Plzeňský kraj

Плзень

Карловарський край

Karlovarský kraj

Карлові Вари

Устецький край

Ústecký kraj

Усті-над-Лабем

Ліберецький край

Liberecký kraj

Ліберец

Краловоградецький край

Královéhradecký kraj

Градец-Кралове

Пардубіцький край

Pardubický kraj

Пардубіце

Край Височіна

Kraj Vysočina

Їглава

Південноморавський край

Jihomoravský kraj

Брно

Оломоуцький край

Olomoucký kraj

Оломоуц

Злінський край

Zlinský kraj

Злін

Мораво-Сілезький край

Moravskoslezský kraj

Острава

5. Племена до приходу слов'ян, спосіб життя

Перші люди сьогоднішнього типу з'явилися у верхньому палеоліті, у період з 12 до 40 тисяч років тому.

З часів кам'яного віку на території Чехії в Дольні-Вестоніце зберігся артефакт — Вестоницька (палеолітична) Венера. Вона вважається найдавнішою керамічною фігуркою.

Була знайдена у 1925 році, датується між 29000-25000 років до н.е.

Найдавнішими історичними жителями Чехії вважаються кельти-бої, які переселилися з північної Італії в IV столітті до н е і протягом 3-1 ст до н.е. тут жили. Від них країна отримала свою латинську і похідну німецьку назву Богемія (Bojohemum, Bohemia, Böhmen). Бої боролися проти римлян в 283-282 роках до нашої ери, а в 238-224 роках до нової ери - на боці кельтів. У 58 році до н. е. розбиті римлянами під керівництвом Юлія Цезаря, армія яких перевищувала чисельність боїв у кілька разів (в битві при Бербакте брало участь всього 32 000 бойев. Через незвичайної відваги бойев, з дозволу Цезаря вони були прийняті едуямі і оселились на їх землі (території сучасної Бургонь і Ніверне). Ті, хто залишився в Богемії (нині територія Чехії, яка була названа (Boiohaemum) - «материнський будинок бойев»

Відомості про бойях зникають з римських джерел після завоювання Чехії германськими племенами (кінець I століття до нової ери). Близько середини 1 століття до н. е. кельти покинули Чехію, поступаючись натиску германських племен, які боролися з римлянами. На чолі герм пл стояв вождь Маробуд. Римський кордон називався Limes Romanus.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]