Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
415.53 Кб
Скачать

1.Структура чеського парламенту

Парламент Чехії — вищий законодавчий орган Чехії, що складається з двох палат.

Палата депутатів Чеської Республіки — нижня палата парламенту Чехії, що складається з 200 депутатів. Вона обирається строком на 4 роки. Палата може поставити питання про недовіру уряду на вимогу 50 депутатів. Президент може за певних обставин розпустити палату.

Сенат — верхня палата парламенту Чехії, що складається з 81 сенатора. Сенат обирається строком на 6 років, причому третина складу оновлюється кожні два роки. Сенат приймає бюджет Чехії, конституційні закони і міжнародні договори. Вони приймаються 3/5 голосів (близько 49 сенаторів). Сенат розпустити не можна.

Як самостійна держава Чеська республіка з'явилася 1 січня 1993 року в результаті розділення Чеською і Словацькою Федеральних республік. Згідно з Конституцією, Чехія є парламентською республікою. Глава держави (президент) публічно обирається кожні п'ять років парламентом. Президентові надані особливі повноваження: пропонувати суддів Конституційного Суду, розпускати парламент за певних умов, накладати вето на закони. Він також призначає прем'єр-міністра, який встановлює напрям внутрішньої і зовнішньої політики, а також інших членів урядового кабінету за уявленням прем'єр-міністра. Чеський парламент двопалатний, складається з палати депутатів і сенату . 200 делегатів палати обираються на 4-річний термін, на базі пропорційного представництва. 81 член сенату служить протягом 6-річного терміну, з перевибранням третини складу кожні два роки на основі мажоритарних виборів, які проводяться в два тури. Палата депутатів — головний законодавчий орган держави, вона може поставити питання про довіру уряду (на вимогу не менше 50 парламентарів). Проект закону, прийнятий палатою депутатів, може не схвалити сенат (верхня палата парламенту). На відміну від сенату, палата депутатів може бути розпущена президентом ще до закінчення виборчого терміну і можуть бути оголошені дострокові вибори. Найвищий апеляційний орган — верховний суд. Конституційний суд, якому підзвітні конституційні питання, призначається президентом, і його члени служать протягом 10 років. Правляча партія — Громадянсько — демократична партія.

2. Державні символи (знати гімн)

Після довгих суперечок, 17 грудня 1992 року Геральдичний Комітет вирішив зробити прапором Чеської Республіки колишній прапор Чехословаччини. Цим було засвідчено пошану жителів до національного прапора, який широко використовувався в період 1939—1945 років не тільки прибічниками нацистів, але і антифашистськими силами; він же був прапором Празької весни 1968 року і антикомуністичних виступів 1989 року. Комітет зважив на те, що в Словаччині (яка в принципі теж могла претендувати на вексиллологічну спадщину Чехословаччини) старий союзний прапор непопулярний. Були навіть випадки публічного спалювання чехословацького прапора словацькими націоналістами.

Однак затвердження прапору ідентичного до прапору Чехословацької республіки, порушило конституйійний акт, що забороняє вкикористання символів колишньої федеративної республіки Чехією і Словаччиною.

ПрапорЧехословаччина(1918-1919)

Прапор Чехословаччина(1919-1920)

Герб Чехії являє собою з'єднання гербів країв Чеської корони в середньовіччі. Емблема Богемії — білий лев з двома хвостами. Два орли представляють Моравію і Силезію: червоно-білий клітчастий орел на синьому полі належить Моравії, чорний орел на золотому тлі представляє Силезію.

Герб Чеської Республіки затверджений в 1993 році

.

Прапор Протектората Богемії та Моравії 15.03 . 1939 - 04.05 . 1945 15.03.1939 — {{д|04|05|1945

ПрапорЧехословаччина(1920-1990)

Як гімн Чехії вживається з 1993 року. Проте з 1920 року композиція «Kde domov můj?» використовувалася як складова частина національного гімну Чехословаччини, де разом з першим куплетом чеською мовою був другий — словацькою — «Nad Tatrou sa blýska», що нині є національним гімном Словаччини. Автор музики — Франтішек Шкроуп (František Škroup), автор тексту — Йосеф Каєтан Тил (Josef Kajetán Tyl). Композиція була написана ними для комедії «Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka», вперше поставленою в празькому театрі Stavovské Divadlo 21 грудня 1831 року.

Kde domov můj,

kde domov můj?

Voda hučí po lučinách,

bory šumí po skalinách,

v sadě skví se jara květ,

zemský ráj to na pohled!

A to je ta krásná země,

země česká domov můj,

země česká domov můj!

3. Політичні сили (партії) сучасні https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8_%D0%A7%D0%B5%D1%85%D0%B8%D0%B8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]