Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_materiali_dlya_kandidatskogo_1.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
825.86 Кб
Скачать

50. Сутність і особливості психологічного знання.

Психічне знання існує на перетині природничо-наукового і соціального, має власне поле дослідження - психічну реальність. Тому особливості психічного знання обумовлюються особливостями психічної реальності.

1. Предметність. "Скроенности" внутрішнього світу за моделями світу зовнішнього (емпірично що виражається в необхідності формулювати характеристики психічних процесів лише в термінах зовнішніх об'єктів).

2. Суб'єктність. Збіг об'єкта (що пізнається) і суб'єкта (хто пізнає), предмета пізнання та інструменту. Психолог вивчає психіку за допомогою психіки. Звідси наступні парадокси: проблеми, психології відносяться до області суб'єктивних явищ, зазвичай протиставляються об'єктивним, з іншого - від неї як від науки потрібне виявлення об'єктивних законів психіки; психічне як суб'єктивне відображення не може не бути варіативним. Ми шукаємо повторюване і стійке в спочатку варіативному і мінливому. Звідси і тенденційність психологічного знання, тому від нього частіше чекають пояснення поведінки людини, а не передбачення цієї поведінки.

3. Чуттєва недоступність. Психічні процеси недоступні прямому чуттєвого спостереженню. Відтворюючи картину предметної структури своїх об'єктів, самі по відношенню до цієї картини залишаються абсолютно прозорими і тим самим не сприймаючими. Психологічне знання передбачає укладання, що базується на співвіднесенні картини особистого досвіду і стороннього спостереження.

4. Спонтанна активність. Психічна активність прямо не випливає ні з фізіології внутрішніх процесів організму, ні з фізики, біології та соціології безпосереднього зовнішнього оточення. У ній немає жорстко предзаданної та фіксованої програми, і суб'єкт може діяти на будь-який лад. Психологічне знання передбачає поле детермінованість психічного, виявлення за доступними спостереженню зовнішніми проявами прихованих за ними внутрішніх факторів.

5. Психологічні властивості і особливості людини перебувають у безперервному розвитку, що тягне за собою проблему старіння знань та їх відносності, ситуаційності (вплив актуального стану, ефект експериментатора, научение).

6. Людина - цілий психічний світ зі своїми закономірностями. Вкрай складна багатопараметна система, що вивчається психологією - людина - не дозволяє на сьогоднішній день побудувати жодну досить надійну теорію. Можлива пряма фальсифікація практично будь-якої теорії людини. Цим пояснюється і тісний зв'язок психологічного наукового знання з псевдонауковими течіями.

Оскільки предметом пізнання в психології стає і сам процес пізнання, то це призводить до відведення психології центрального місця в класифікації наук, на їх перетині, наприклад, по Б.М.Кедрову. Відповідно до наділення психологічного знання особливим статусом.

51. Етичний вимір розв'язання психологічних проблем.

Будь-яке наукове знання, отримане людиною, завжди передбачає подальшу людську ж діяльність - будь то діяльність з отримання на його основі наступних фрагментів нового знання, або за його засвоєнням, або щодо його використання. Психологічне знання в даному контексті є не лише знання про, а й знання для. Проблема переходу від теорії до практики має етичний аспект.

Можна виділити два пласти розгляду даного питання: по-перше, рівень загальних взаємовідношень між етикою і психологією, по-друге, це рівень більш конкретних проблем.

  1. Психологія показує, як відбувається етична поведінка: які механізми приводять до відчуття труднощі вчинку, що в людині пручається йому, які механізми призводять до відмови від вчинку. Етику по суті як не хвилює. Її цікавить зміст вчинку, а не психологічний фон. Дійсно, етика нормативна, наказує чинити так чи інакше, не співвідносяться з психологією конкретної людини, його можливостями, психологічними реаліями. Але і психологи платять "взаємністю". Головне - не зрадити своїй, психологічній правді. Завдання - шукати, де втрачено, а не там, де морально світло. У цьому сенсі психологія позаетична, а етика - антипсихологічна. Їх точка дотику в ставленні до іншої людини.

2) Проблемне поле етичного регулювання:

- Створено велику кількість тестів, ведеться величезна робота з валідизацією нових - але більшість з них виявляється інвалідними. У прямому і переносному сенсі.

- Некваліфікована психотерапія та психодіагностика

- Як і хто може визначати психологічну норму. "Норма" адже - значною мірою явище соціокультурного порядку. Це дає про себе знати навіть при діагностиці психічних захворювань.

- Формуючий експеримент. Експеримент - це процедура дослідження того, що є. Але коли експеримент "береться" формувати якісь властивості людини, тим більше формувати особистість, то це має спірну допустимість.

- Контроль за психологічним експериментом, можливий вплив - близького і віддаленого - експерименту на випробуваного.

- Точність психологічних досліджень.

- Проблема етичного кодексу, його модифікації і прямування йому.

У класифікації наук Д.Кедрова психологія стоїть на перетині філософії, природничих та гуманітарних наук, будучи тілом, при цьому приміряючи «одяг» однієї з перерахованих. Найчастіше природничих наук, що породжує даний аспект розгляду етичного виміру дозволу психологічних проблем. Примірка «одягу», перш за все пов'язані з філософією людини, розумінням його сутності, цінностей і змісту, властива для гуманістичної і екзистенціальної психології і дає інший підхід до розгляду даного питання. Це спроби вирватися з вузьких меж "психічного" до "людини".

Е. Фромм «Мистецтво кохання» (гуманістична). Особистість є продуктом динамічної взаємодії між вродженими потребами та тиском соціальних норм і приписів. Невід'ємна риса людського існування самотність, відчуження як наслідок боротьби за свободу і автономність. Бути частиною світу і не залежати від нього можна шляхом позитивної свободи через любов і працю допомогою прояви спонтанної активності. Любов як потреба в турботі, відповідальності та участі в житті когось. Основні екзистенційні потреби: встановлення зв'язків; подолання пасивності (творення); в корінні (стабільність, безпека); ідентичності; в системі поглядів.

В. Франкл «Людина в пошуках смислу» (екзистенційна). Ноогенного неврозу - неврози, що виникають з докорів сумління, з ціннісних конфліктів і - не в останню чергу - з екзистенціальної фрустрації. Подолання екзистенціального вакууму - втрати сенсу життя - це знаходження сенсу і прийняття відповідальності за своє життя. Бути відповідальним - означає бути селективним, бути виборчим. Спроба дати людині сенс звелася б до моралізування. Сенс не можна дати, його потрібно знайти: йдеться про виявлення можливості на тлі дійсності. Сенс не тільки повинен, але і може бути знайдений, і в пошуках сенсу людини направляє його совість. Совість - це орган сенсу. Її можна визначити як здатність виявити той єдиний і унікальний сенс, який криється в будь-якій ситуації. Совість, однак, може і дезорієнтувати людини. Більше того, до останньої миті, до останнього подиху людина не знає, чи дійсно він здійснив сенс свого життя або лише вірить у те, що цей сенс здійснений. Тільки бодрствующая совість дає людині здатність чинити опір, не піддаватися конформізму (хоче того ж, що інші) і не схилятися перед тоталітаризмом (робить те, що інші хочуть).

З питаннями етики в розмірі психологічних проблем пов'язана і теорія Фрейда. (Фрейд З. «Незадоволеність культурою»). Етичний аспект представлений знаходженням соціально задовільного шляху реалізації потреб (принципу насолоди в принцип реальності). Людині властиво прагнення до щастя. Велику частку провини за наші нещастя несе так звана культура: ми були б набагато щасливішими, якби від неї відмовилися і відновили первісні умови. Кожен сам повинен намагатися стати щасливим на свій власний лад, вибираючи придатні для цього шляхи. Серед можливих взагалі Фрейд виділяє наступні: - контроль первинних прагнень (менш болісне переживання незадоволення), - сублімація, - фантазії, - спроба божевільного перетворення дійсності, - наркотики, - переміщення лібідо, яке чіпляється за об'єкти світу і так знаходиться, щастя шляхом встановлення емоційного взаємини з ним, тут любов основа щастя.

48

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]