Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика Доценко. Сілкова.pdf
Скачиваний:
96
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3. Програмне забезпечення комп’ютера

Матеріальна частина комп’ютера зовсім некорисна, якщо до неї не додається програмне забезпечення (від англ. software) – сукупність усіх програм, які забезпечують використання комп’ютера в інтересах кожного користувача.

Програмне забезпечення (ПЗ) ПК можна розділити на системне і прикладне.

Системне ПЗ призначене для керування роботою комп'ютера, розподілу його ресурсів, підтримання діалогу з користувачами, надання їм допомоги в обслуговуванні комп'ютера, а також для часткової автоматизації розробки нових програм.

Системне ПЗ можна розділити на три основні частини:

операційні системи (ОС),

системні оболонки користувача,

сервісні програми (утиліти).

Операційна система — це комплекс програм, які призначені для керування роботою комп’ютера й організації взаємодії користувача з ПК. ОС завантажується при включенні комп'ютера, виконує такі функції:

1)організовує взаємодію різних пристроїв комп’ютера,

2)підтримує діалог людина-комп'ютер,

3)визначає спосіб збереження інформації в комп'ютері,

4)забезпечує взаємодію окремих програм,

5)запускає інші (прикладні) програми.

Операційні системи за кількістю одночасно виконуваних завдань і кількістю користувачів, що одночасно обслуговуються, можна розділити на:

1)однокористувальницькі однозадачні (MSDOS, DRDOS),

2)однокористувальницькі багатозадачні (WINDOWS-95,98, 2000, OS/2),

3)багатокористувальницькі багатозадачні (UNIX, Windows-NT, Linux).

20

ОС WINDOWS – найпоширеніша нині ОС, відрізняється від інших, попередніх ОС, загальною концепцією, в основу якої покладений об’єктноорієнтований підхід. На рівні користувача об'єктний підхід виражається в тому, що інтерфейс (спосіб спілкування користувача з ПК) становить собою подобу реального світу, а робота з ПК зводиться до дій із звичними об'єктами. Склад та функції ОС дуже залежать від режиму роботи ПК, а також від складу та конфігурації апаратних засобів. Найпотужніші ОС використовують у мультипроцесорних діалогових обчислювальних системах та комп'ютерних мережах.

Системні оболонки - дають більш наочні засоби для виконання часто вживаних дій, а також графічний інтерфейс, мультипрограмування (одночасне виконання декількох програм).

Сервісні програми (утиліти) - програми для системного обслуговування, розширення можливостей ПК: драйвери, архіватори, антивірусні програми, утиліти ОС.

Драйвери - програми, що реалізують обмін інформації між основною пам’яттю ЕОМ та зовнішніми пристроями, вони розширюють можливості ОС у керуванні пристроями введення-виведення (клавіатурою, жорстким диском, мишею і т.д.), оперативною пам’яттю і т.д.

Архіватори - дозволяють ущільнювати програми, файли на дисках, створюють їхні копії малого розміру. У виборі конкретного типу архіватора керуються двома критеріями: швидкістю його роботи та коефіцієнтом упаковки (стиснення). При цьому для одних типів файлів кращим може бути один архіватор, а для інших типів файлів — інший.

Антивірусні програми – запобігають зараженню ПК комп’ютерними вірусами, знаходять їх та “лікують” пошкоджені файли.

Утиліти ОС - виконують сервісні функції: обслуговують диски (дефрагментація файлів, перевірка папок і файлів на наявність помилок і т.п.), забезпечують настройки ПК, перевіряють комп’ютер на працездатність та ін.

21

3.1.Прикладні програми

Для персональних комп'ютерів розроблені і використовуються різноманітні прикладні програми для розв’язання задач у різних сферах людської діяльності. Прикладне програмне забезпечення це програми,

призначені для виконання конкретних завдань користувача. До них належать: системи обробки текстів, системи обробки графічної інформації, електронні таблиці, системи управління базами даних, інформаційно-пошукові системи, системи цільового призначення, системи штучного інтелекту, експертні системи, інтегровані системи.

Текстові редактори – це програми для введення тексту в комп’ютер, його редагування, зберігання та друкування. Вони роблять більш зручною, менш трудомісткою роботу з текстовою інформацією.

Графічні редактори – це програми для введення графічних зображень у комп’ютер, редагування, зберігання та друкування.

Електронна таблиця (ЕТ) це діалогова система для введення даних у прямокутні таблиці та їх обробки.

Системи Управління Базами Даних (СУБД) це систематизоване сховище інформації певної предметної галузі, до якого можуть мати доступ різні користувачі для розв’язання своїх задач.

Інформаційно-пошукові системи (ІПС) — це програмні засоби, що дозволяють одержати необхідну інформацію у певній предметній галузі. Відмінністю ІПС від СУБД є те, що результатом виконання запиту ІПС є тільки збережені дані — ніяких перетворень над ними ІПС не робить.

Прикладні програми цільового призначення це програмні засоби, що використовуються у вузьких сферах практичної діяльності й орієнтовані на використання спеціалізованих методів подачі знань і обробки даних, властивих цій галузі. Такими є математичні пакети (GRAN1, Eureca, MathCac Derive), системи психологічного тестування, автоматизовані навчальні системи, системи автоматизованого проектування, автоматизовані робочі місця (АРМ),

22