Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика Доценко. Сілкова.pdf
Скачиваний:
96
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Page Down (PgDn) (сторінка вниз) - використовується для переміщення інформації, розміщеної на моніторі, на екранну сторінку вниз.

Home (дім) - переміщення курсора на початок рядка тексту. End (кінець) - переміщення курсора в кінець рядка.

Клавіші F1-F12 - функціональні клавіші. Їхнє функціональне призначення у програмах різне і визначається самою програмою, в якій вони використовуються.

Клавіші Аlt, Ctrl використовуються звичайно в комбінації з іншими клавішами і призначені для зміни функцій цих клавіш.

Пробіл - довга клавіша без напису в нижній частині клавіатури, як і в друкарській машинці, служить для пробілу між словами.

Іноді комп'ютер переходить у безконтрольний режим роботи, що одержав назву "зависання". Зависання комп'ютера може відбутися від неправильних дій користувача, переповнення оперативної пам'яті.

Для виходу комп'ютера з режиму зависання (перезавантаження комп’ютера) застосовують 3 способи:

1)"теплий" (гарячий) старт - одночасне натискання 3 клавіш спеціального призначення CTRL+ALT+DELETE;

2)натискання клавіші RESET, розташованої на системному блоці ПК;

3)холодний старт — виключити і через 15-20 секунд знову включити ПК. Крім клавіатури для введення інформації в комп'ютер використовується

маніпулятор “миша” – для переміщення курсора по екрану монітора за допомогою переміщення “миші” по рівній поверхні.

Додаткові пристрої

Для введення інформації в комп'ютер із плоского носія (звичайного паперу) використовується сканер – перетворює графічну інформацію в електронну форму.

Для виведення інформації на папір використовуються друкарські пристрої - принтери. Принтери поділяються на широкі (для друкування на аркушах формату A3) і вузькі (машинописний формат А4). За способом одержання

17

зображення на папері розрізняють контактні (impact) і безконтактні (nonimpact) принтери. До контактних принтерів належать матричні та літерні.

У матричному принтері друк здійснюється за допомогою тонких стрижнів (їх називають голками), розташованих у спеціальному корпусі (головці). Коли головка рухається уздовж рядка, що друкується, унаслідок удару голки по листку паперу, через барвну стрічку наноситься крапка, з яких і складається зображення символу. Роздільна здатність матричних принтерів залежить від кількості голок у головці. У дешевих принтерах вона містить 9, а в більш якісних - 24 і 48 голок. Недоліком матричних принтерів є їхня невисока швидкість друку (30 секунд — 3 хвилини на сторінку) і високий рівень шуму під час роботи. Переваги - дешевина принтера і картриджа (змінного елемента з барвною стрічкою).

Найпоширенішими стали безконтактні принтери: струминні та лазерні. У струминних принтерах зображення формується за допомогою мікроскопічних крапель спеціального чорнила, що видуваються через маленькі отвори. Цей спосіб дозволяє одержати більш високу якість друку в порівнянні з матричними принтерами і формувати кольорове зображення. Роздільна здатність струминних принтерів складає 300 dpi (dpi - абревіатура фрази - "dot per inch"), тобто на одному дюймі містяться 300 добре помітних крапок. Швидкість друку струминних принтерів досягає 60 -10 с на сторінку.

Сучасні лазерні принтери забезпечують найвищу якість друку, навіть кращу за типографський. У лазерному принтері використовується принцип ксерокопіювання: частинки спеціального графітового порошку притягаються до паперу і припікаються до нього. Роздільна здатність лазерних принтерів - від 300 до 1800 крапок на дюйм.

Плоттер - пристрій для виведення графічної інформації на папір різних форматів за допомогою писальних маркерів.

Для передачі інформації з одного комп'ютера на інший використовується пристрій модем. Модем поєднує в собі 2 пристрої — модулятор-демодулятор, що перетворюють аналоговий сигнал телефонної лінії в цифровий сигнал

18

комп'ютера і навпаки. Він забезпечує підключення комп'ютера до телефонної мережі й обмін інформацією з іншими комп'ютерами, що мають власний модем.

Мультимедіа – обладнання дає можливість використання на комп’ютері різних видів інформації, а саме: відео і звукової. Мінімальний комплект мультимедіа – обладнання охоплює: звукові плати, які розміщуються в системному блоці, обладнання CD-ROM і звукові динаміки. Ширший комплект мультимедіа - обладнання охоплює відеокамери, відеомагнітофони та ін. Зображення з відеокамери можна безпосередньо вводити в пам’ять комп’ютера, а потім виводити на екран монітора.

Для унеможливлення втрати інформації на ПК, пов'язаної з втратою живлення чи перепадів напруги в електричній мережі, комп'ютери підключаються в мережу через джерела безперебійного живлення (UPS — Uninterruptible Power Supply).

Питання для самоконтролю

1.Назвіть основні блоки комп'ютера і охарактеризуйте їх.

2.Назвіть основні характеристики моніторів.

3.Поясніть призначення ОЗП і ПЗП.

4.Назвіть типи носіїв інформації, їхні характеристики.

5.Назвіть функції найбільш важливих клавіш клавіатури.

6.Назвіть основні пристрої виведення інформації, їхні характеристики.

7.Назвіть мультимедійні пристрої.

19