Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Новий звіт про фінрезультати

Впровадження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності"1 (далі — НП(С)БО 1), замість звичного нам комплекту П(С)БО,не на жарт торкнулося і фінзвітності підприємств. Як саме? Поміркуймо разом. Зауважимо, цю консультацію присвячено суто заповненню звіту за положеннями (стан­дартами) бухгалтерського обліку вітчизняного розливу. Про особливості заповнення Звіту про фінансові результати за міжнародними стандартами див. на стор. 42 поточ­ного номера нашої газети.

ЗАГАЛЬНИЙ ОПИС НОВОВВЕДЕНЬ

Регулювання порядку складання

Фактично вже ні для кого не секрет, що новий НП(С)БО 1 прийшов на зміну всім добре відо­мому П(С)БО 2 "Звіт про фінансові результа­ти", перейнявши кермо влади в регулюванні порядку складання Звіту.

Так, старий добрий Звіт про фінансові ре­зультати тепер став Звітом про фінансові ре­зультати/сукупний доход (далі — Форма №2). При цьому НП(С)БО 1 лише зовні окреслює Форму № 2, а також загальні принципи подання звітності (які, між іншим, не надто відрізняються від уже звичних нам). А щодо змісту (наповнен­ня) рядків Форми № 2, він ані пари з вуст. Втіш­но лише, що порядок заповнення рядків усіх фі­нансових звітів, зокрема Форми № 2, регулюють спеціальні Методичні рекомендації із заповнен­ня форм фінансової звітності, затверджені на­казом МФУ від 28.03.13 р. № 433 (див. стор. 48 поточного номера нашої газети).

Структура Форми № 2

Нещодавно в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 6 за 2013 р. на стор. 14 ми зауважува­ли, що Форма № 2 зазнала певних змін, порівня­но зі знаним нами Звітом за 2012 р. Так, її попов­нили двома розділами, присвяченими розкрит­тю постійних і тимчасових податкових різниць на виконання вимог п. 46.2 Податкового ко­дексу України. Оновлену Форму № 2, що скла­дається з п'яти розділів (фінансові результати; елементи операційних витрат; розрахунок по­казників прибутковості акцій; податкові різниці та узгодження фінансового результату й подат­кового прибутку (збитку)), належало подавати за результатами І кварталу 2013 р.

Але як то кажуть: не так сталося, як гадалося. НП(С)БО 1 уніс чергові корективи до Форми № 2. Тому за підсумками І кварталу 2013 р. під­приємствам доведеться подавати звіт, утворе­ний такими розділами:

І. Фінансові результати.

1 Затверджено наказом Мінфіну України від 07.02.13 р. 73.

  1. Сукупний доход.

  2. Елементи операційних витрат.

IV Розрахунок показників прибутковості акцій.

Як бачите, розкриття детальної інформації про податкові різниці Форма № 2 більше не вимагає. Чи означає це, що законодавець відмовився від задуму розкриття таких різниць у фінансовій звіт­ності раз і назавжди — покаже час. Але не прихо­вуємо, сподівань на це тепер значно додалося.

З усіх перелічених абсолютно новим є лише розділ II "Сукупний доход". Уважаємо, його поява — спроба зблизити між собою сутність фінансової звітності за вітчизняними П(С)БО й іноземними МСФЗ. Однак докладно на цьому не зупинятимемося, позаяк особливості оформ­лення Форми № 2 за МСФЗ ви знайдете в цьо­му номері нашої газети на стор. 42.

Водночас закордонний аналог Форми № 2 "Звіт про сукупний доход" покликаний роз­кривати інформацію про доходи та витрати, а також результати фінансово-господарської діяльності компанії у звітному періоді та інші зміни в чистих активах підприємства, крім змін внаслідок операцій із власниками. Він уключає: 1) прибутки або збитки за період; 2) загальний інший сукупний доход і 3) сукупний доход за пе­ріод як різницю між сумою прибутку/збитку за звітний період й іншого сукупного доходу.

Інакше розділ II "Сукупний доход" разом із розділом І "Фінансові результати" оновленої Форми № 2 повторюють зміст закордонного аналога згаданого Звіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]