Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Баланс (Звіт про фінансовий стан)

Подвійна назва звіту не суперечить МСБО 1, оскільки згідно з його § 10 підприємство може використовувати інші назви для звітів, аніж ті, які пропонує сам Стандарт. Тож воно має право обрати будь-яку з наведених назв звіту.

Зі змісту самого Звіту про фінансовий стан можна зробити висновок, що його наповнен­ня так істотно й не наблизилося до вимог МСФЗ.

Нагадаємо: різницю в підходах до складан­ня Балансу, які висуваються МСФЗ і П(С)БО, ми вже аналізували в газеті "Все про бух­галтерський облік " № 37 за 2012 рік, стор. 7. А зараз знову бачимо, що окремі рядки так і залишилися без змін, незважаючи на їхню невідповідність вимогам МСФЗ. Наприклад, у МСФЗ немає такого окремого об'єкта обліку, як незавершені капітальні інвестиції. Проте в затверджених формах ці об'єкти подані окре­мою статтею (рядок 1005), замість того, щоб увійти до складу основних засобів, як це й пе­редбачає МСБО 16 "Основні засоби".

Окреме подання зносу (накопиченої амор­тизації) — не обов'язкова вимога МСФЗ для розкриття в самому Звіті про фінансовий стан. ЦІ

рядки достатньо розкрити (деталізувати із зазначенням зносу) в Примітках до рядків 1000 "Нематеріальні активи" і 1010 "Основні засоби". Виходячи з МСФЗ, підприємства можуть показати як основні засоби, так і не­матеріальні активи або одним рядком за за­лишковою вартістю (первісна, зменшена на знос, розкривши ці показники в Примітках), або двома рядками (первісна вартість окре

м

та нарахований знос у дужках окремо). Тобто згідно з МСФЗ у підприємства є альтернати­ва в поданні основних засобів і нематеріальних активів. Однак обов'язкові рядки для відобра­ження зносу (накопиченої амортизації) позбав­ляють підприємства можливості скористати­ся нею. Оскільки незаповнення цих рядків, як правило, викликає обурення тих, хто приймає фінзвітність.

Також слід звернути увагу, що наведення поточної дебіторської заборгованості більш- менш відповідає МСФЗ-вимогам. Позаяк виді­лено окремо торговельну дебіторську заборго­ваність, дебіторську заборгованість за розра­хунками й за податком на прибуток.

Стаття оборотних активів "Витрати майбут­ніх періодів", з точки зору МСФЗ, має роз­глядатися як аванси видані, тому її окреме на^ ведення для укладачів МСФЗ-звітності недо­речно.

На жаль, права частина Звіту про фінансовий стан має неіснуючу в МСФЗ назву "Пасиви". Виходячи із МСФЗ, права частина повинна на­зиватися "Капітал і зобов'язання", щоб хоч у частині назви відповідати МСФЗ.

Серед рядків капіталу замість стат­ті "Статутний капітал" ми тепер бачимо "Зареєстрований капітал", це знову гово­рить, що цей показник фінзвітності повинен відповідати установчим документам. А будь- які його зміни мають відображатися в інших рядках. На етапі обговорення коментованої форми пропонувалося в розділ "Власний ка­пітал" увести статтю "Інші елементи капі­талу", оскільки деякі елементи капіталу, що виникають у зв'язку із застосуванням МСФЗ, не можна віднести до жодного з наведених у ньому компонентів капіталу (наприклад, час­тина капіталу, що виникла у зв'язку з коригу­ваннями на гіперінфляцію, дольовий компо­нент конвертованих облігацій тощо — це ніяк не додатковий капітал). Однак такої статті в балансі так і не передбачили.

Для відображення вилученого та неоплачено- го капіталу було б доцільним використовува­ти застосовний у МСФЗ термін — казначейсь­кі акції, тобто випущені акції, але не оплачені власниками чи викуплені в них.

У зобов'язаннях і забезпеченнях на один розділ поменшало. Так, уже немає розділу "Забезпечення таких витрат і платежів", що в цілому наближує Звіт про фінансовий стан до вимог МСФЗ. Але цього замало, аби досягти поставленої мети.

Як і раніше, у складі довгострокових зобов'язань і забезпечень присутня стаття "Цільове фінансування", хоча такого поняття в МСФЗ немає. Якщо мають на увазі відобра­ження в цьому рядку довгострокової части­ни державних грантів, які обліковуються за МСБО 20 "Облік державних грантів і розкрит­тя інформації про державну допомогу", то це, швидше, довгострокова частина відкладених доходів (доходів майбутніх періодів), а такого рядка в довгострокових зобов'язаннях немає. Тому доведеться вчиняти, як і колись: пишемо "цільове фінансування", у голові тримаємо "довгостроковий компонент відкладених до­ходів за державними грантами".

Поява об'єднуючої статті "Довгострокові забезпечення" (рядок 1520) Відкриває підпри­ємствам шляхи для створення гарантійних ре­зервів, резервів під реструктуризацію та інших резервів і забезпечень, передбачених МСБО 37 "Забезпечення, умовні зобов'язання та умов­ні активи".

У поточних зобов'язаннях кредиторська за­боргованість поділяється на товарну та розра­хункову, у т.ч. із податку на прибуток, що в ці­лому відповідає вимогам МСФЗ. Хоча Мінфін не зміг приховати інтересу до кредиторської заборгованості перед фондами соцстрахуван- ня, виділивши для цієї заборгованості окремий рядок. А за МСФЗ розрахунки із соцфондами та розрахунки з оплати праці разом і є розра­хунками з персоналом.

Одними з найсуттєвіших досягнень у набли­женні національного Звіту про фінансовий стан до вимог МСФЗ стали визнання та виді­лення окремого рядка для поточних забезпе­чень (рядок 1660). У ньому, очевидно, відобра­жатимемо забезпечення на оплату відпусток із нарахуваннями або інші поточні забезпечення за виплатами персоналу.

Раніше ми вже звертали увагу на статтю "Доходи майбутніх періодів" (рядок 1665) у зв'язку з тим, що вона може мати як поточ­ний, так і довгостроковий компонент. Отже, для довгострокового компонента доходів май­бутніх періодів (відкладених доходів) окремо­го рядка не передбачили. При його виникнен­ні знову доведеться включати такі суми в інші довгострокові зобов'язання (рядок 1515).

Аналіз нової форми Звіту про фінансовий стан, ідея якої полягала в лібералізації для цілей МСФЗ-звітності, показав: глобальних змін так і не відбулося, універсальної фор­ми так і не одержали, а до МСФЗ вона хоч§ і наблизилася, але не так істотно, як нам би] хотілося

.

2 • ^

Невідповідності "старих" Звіту про фінансові результати,

Звіту про власний капітал і Звіту про рух коштів вимогам

МСФЗ ми обговорювали в газеті "Все про бухгалтерський

облік" Мв 41 за 2013 рік, стор. 9.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]