Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Коли вперше подавати оновлені форми фінзвітності

Усі підприємства (у т.ч. і МСФЗшники11) нові форми фінзвітності повинні застосовувати по­чинаючи зі звітності за І квартал 2013 року (п. З

наказу № 73).

І тут варто пригадати, що звітним періодом для складання фінзвітності вважають кален­дарний рік. Разом із тим проміжну фінзвітність складають, як правило, раз на квартал (ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік). І хоча НП(С)БО 1 не говорить, які форми фінзвітності входять до проміжної звітності, але ж усі бухгалте­ри назубок знають, що ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік зобов'язує проміжну фінзвітність складати тільки у складі балансу та звіту про фінансові результати. Зважаючи на це, під­приємства, які не застосовують МСФЗ, за І квартал 2013 року звітують за оновленою формою балансу (звіту про фінансовий стан) та звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід). Решту нових форм фінзвіт­ності вони будуть подавати тільки за підсум­ками 2013 року.

А ось із підприємствами,які в обов'язковому порядку або добровільно застосовують МСФЗ, — цікавіше. Адже з огляду на фор­мулювання ч. 5 ст. 12і Закону про бухоблік вони також мусять складати й подавати про­міжну звітність (про що, до речі, наголошу­вали й мінфінівці в листі від 15.02.12 р. № 31­08410-07-23/3764). Але, як ми вже говорили, за МСФЗ проміжну фінзвітність треба складати не в скороченому, а в повному складі (чотири форми та примітки до звітів) (див. §§ 4, 5, 8 МСБО 34 "Проміжна фінансова звітність"). Тому МСФЗшникам, для того щоб їхня звіт­ність відповідала МСФЗ, треба складати пов­ний комплект проміжної фінзвітності. А от чи захочуть фінзвітність у повному обсязі от­римати держоргани (статистика, НКЦПФР тощо) — це вже інше питання.

Вимоги до новоспеченої фінзвітності

Перш за все зазначимо: підхід до класифіка­ції видів діяльності, у розрізі яких заповнюють фінзвітність, не змінився. Її, як і дотепер, поді­ляють на операційну, фінансову та інвестицій­ну. Не зазнали змін і якісні характеристики фі­нансової звітності та принципи її підготовки (р. III НП(С)БО 1).

Терміни ж, наведені в НП(С)БО 1, добре знайомі, бо практично всі запозичені із Закону про бухоблік та скасованих П(С)БО. Разом із тим у НП(С)БО 1 з'явилося й два нових понят­тя — сукупний дохід та інший сукупний дохід. Вони необхідні для заповнення р. II Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) (ф. № 2 або ф. № 2-к). Детально про цс див. на стор. 22 поточного номера

.

Загальні підходи до фіксації інформації у фінзвітності

Відповідно до п. 4 р. IV НП(С)БО 1 у фінан­совій звітності треба вказувати такі відомості про підприємство:

назву, організаційно-правову форму та міс­цезнаходження підприємства (країну, де зареєст­ровано підприємство, адресу його офісу);

  • короткий опис основної діяльності підпри­ємства;

  • назву материнської (холдингової) компанії підприємства;

  • середню кількість працівників підприєм­ства протягом звітного періоду;

  • дату затвердження фінзвітності;

  • повідомлення про складання фінзвітності за МСФЗ.

Також визначено, що кожний фінзвіт пови­нен містити дату, станом на яку наведено його показники, або період, який він охоплює. Якщо період, за який складено фінзвіт, відрізняється від звітного періоду, то причини й наслідки цьо­го повинні бути розкриті в примітках до фін­звітності (п. 5 р. IV НП(С)БО 1). !

Зауважимо, що вимоги до змісту приміток до звітів висвітлено в п.п. 6 — 11 р. IV НП(С)БО 1. в Статті фінзвітності Тут новацій кілька.

По-перше, віднині підприємства можуть не наводити статті, за якими відсутня інформа­ція до розкриття (за винятком випадків, коли такі дані були в попередньому звітному пе­ріоді). Тобто рядки нової фінзвітності, які не мають показників, можна взагалі не відобра­жати (п. 4 р. II НП(С)БО 1). Дотепер їх просто прокреслювали (абз. 2 п. 11 П(С)БО 1).

Зазначимо: якщо підприємство придбало готові оновлені бланки фінзвітності, то, зро­зуміло, видалити з них порожні рядки воно не зможе. Тому, вважаємо, не буде помилкою, якщо незаповнені рядки в такому разі про­креслять.

По-друге, до форм фінзвітів дозволено дода­вати нові статті. Але доповнювати фінзвітність можна не будь-якими статтями, які спадуть на думку бухгалтеру, а лише тими, які наведено в додатку 3 до НП(С)БО 1, зі збереженням коду, який там зазначено. Також треба, щоб додатко­ва стаття відповідала таким критеріям:

— інформація є суттєвою;

оцінку статті може бути достовірно ви­значено.

За п. З р. І НП(С)БО 1 суттєва інформа-

12 і

Терміни подання річної фінзвітності див. у газеті "Все про бухгалтерський облік " № 8 за 2013 рік на опор. 5.

ЦІЯ відомості, відсутність яких може впли­нути на рішення користувачів фінзвітності. Сугтєвість інформації визначають відповід­ні НП(С)БО, МСФЗ та керівництво підприєм­ства. '

У цілому такий підхід відповідає МСФЗ, зо­крема §§ 29,30,31 МСБО 1 "Подання фінансової звітності . Тому його можна лише привітати.

І ще кілька слів про правила, які перекочува­ли до свіжоявленої фінзвітності з минулого. Так, витрати й збитки, вирахування з доходу, вибуття коштів, зменшення складових власного капіта­лу, як і раніше, слід наводити в дужках (п. 5 р. II НП(С)БО 1). Також, як і до цього часу, у новій фінзвітності не допускається згортання статей активів і зобов'язань, доходів і витрат, окрім ви­падків, передбачених відповідними НП(С)БО або МСФЗ (абз. 2 п. З р. IV НП(С)БО 1).

® Одиниця виміру

Із додатків 1 та 2 до НП(С)БО 1 висновуєть­ся, що оновлену фінзвітність треба заповню­вати в тисячах гривень без десяткових знаків.

Причому жодних винятків (як це було раніше для р. III "старого" Звіту про фінансові ре­зультати (ф. № 2),який заповнювали в гривнях із копійками, - п. 6 П(С)БО 3) у НП(С)БО 1 немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]