Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)

Згідно з актуальною редакцією МСБО 1 цей звіт називається "Звіт про прибуток або зби­ток та інший сукупний прибуток", тож нова назва форми "застаріла", тільки "народив­шись". Але, як відомо, МСБО 1 дозволяє ви­користовувати інші назви, ніж наведені в са­мому стандарті, тому вважатимемо, що проти­річчя НП(С)БО 1 і МСБО 1 у цьому питанні несуттєві.

МСБО 1 припускає альтернативи в подан­ні фінансових результатів: або єдиний звіт про прибуток і збиток, або два звіти (окремо про прибуток і збиток та окремо про інший сукупний прибуток). Не вдаючись у тонкощі перекладу (прибуток або доход), про що вже неодноразово сказано й написано, а також у хитросплетіння рядків коментованої форми, констатуємо, що ми маємо безальтернативний гібрид подання фінрезультатів — єдиний звіт із двох окремих розділів.

Позитив перегляду форми щодо подання фінрезультатів — у відмові від статті "Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)", тобто від доходу, який включає ПДВ та інші непрямі податки. Радує, що тепер можна виконати вимоги МСБО 18 "Виручка" й не показувати у Звіті про фінансові результа­ти надходження, які не є доходами.

Уніфікована форма не дозволяє також ви­користовувати право альтернативного подан­ня витрат, виходячи з їх функції (постатейно) або характеру (поелементно), що явно супере­чить МСФЗ.

Серйозна претензія до подання прибутку/ збитку — та сама "жорстка" класифікація ви­трат за функцією. Шкода, що ілюстрація до МСБО 1 стала тим шаблоном, який не дозво­ляє укладачам МСФЗ-звітності класифікувати видатки, виходячи з професійного судження, що прямо суперечить МСФЗ.

Підхід до подання інших сукупних доходів із самого початку є застарілим, оскільки не доз­воляє виконати актуальну вимогу МСБО 1 окремо подавати інші сукупні доходи, які мо­жуть бути рекласифіковані в прибуток/збиток, і ті, які не підлягають такій рекласифікації. Аналогічна проблема властива й наведенню податку на прибуток з інших сукупних доходів, який також підлягає окремому відображенню за тією самою ознакою (тобто за можливістю рекласифікації в прибуток/збиток).

Розділ III "Елементи операційних витрат" зовсім недоречний у коментованій формі, ос­кільки всі витрати, класифіковані за функцією (тобто постатейно), у Примітках мають роз­криватися з виділенням, як мінімум, матеріаль­них витрат, витрат на персонал (включаючи соцвнески) та амортизації. Тобто адміністра­тивні, збутові, інші операційні витрати вима­гають такого розкриття в Примітках окремо за кожною статтею, а не в цілому.

Пряме протиріччя МСФЗ виникає при вимозі розкрити інформацію про дивіденди на акцію у Звіті про фінансові результати. Адже за МСБО 1 цей показник слід розкривати або у Звіті про зміни у власному капіталі, або в Примітках, але жодним чином не у Звіті про фінансові результати.

Тому головним результатом процесу дове­дення Звіту про фінансові результати до виду, що не суперечить МСФЗ, стало введення по­казника загального сукупного прибутку та виключення статей надзвичайних доходів і витрат. За іншими аспектами протиріччя не усунуто2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]