Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Звгг про власний капітал

Серед бухгалтерів Звіт про власний капітал (далі — Звіт про ВК) вважається, напевно, однією з улюблених форм фінансової звітності. Адже привабливості йому надає інтуїтивна зрозумілість показників та простота їх розрахунку. І, що не менш важливо, необхідність у Звіті про ВК виникає лише один раз на рік — під час підго­товки річної фінансової звітності.

Але час не стоїть на місці. І навіть досконалі на перший погляд речі потребують переосмислення. Тим більше що до цього спонукають останні пертурбації на бухгал­терському фронті: у наше професійне життя бадьоро та впевнено входять міжна­родні стандарти обліку та звітності. І саме тому Звіт про ВК, серед інших форм, нарешті дочекався змін. Проте, вважаємо, такі зміни зовсім не завадять йому й у подальшому залишатися однією з найпривабливіших форм фінансової звітності. А чому ми так думаємо, читайте далі.

Хто, навіщо й коли...

Як відомо, Звіт про ВК відображає зміни в складі власного капіталу підприємства, які від­булися протягом звітного періоду. За вимога­ми НП(С)БО 1 його складання — це обов'язок юридичних осіб, окрім банків та бюджетних установ.

Особливе місце займають юридичні осо­би, які належать до категорії суб'єктів ма­лого підприємництва. Зараз їх дії регулює П(С)БО 25 "Фінансовий звіт суб'єкта мало­го підприємництва", він також установлює й форму звітування — Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва, який містить у собі Баланс (ф. № 1-м), Звіт про фінансові ре­зультати (ф. № 2-м) та Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форми № 1-мс та № 2-мс).

Так залишиться й надалі. Але з кола підпри- ємств-малюків відпадуть ті особи, які мають звітуватися за міжнародними стандарта­ми фінансової звітності. Раніше, формуючи фінансову звітність, їм дозволялося користува­тися формами, установленими П(С)БО 25. Але відтепер п. 1 розділу IV НП(С)БО 1 змусить їх застосовувати "дорослі" форми, яких не дві, а п'ять, і серед них — Звіт про ВК.

Що стосується періоду, за який необхідно відзвітувати про зміни у власному капіталі, то НП(С)БО 1 не дає на це прямої відповіді. Але з аналізу деяких його положень випли­ває: усе залишиться як і було, — подавати Звіт про ВК необхідно в складі річної фі­нансової звітності. Хоча тут не обійшлося без нововведень: п. 5 розділу IV НП(С)БО 1 містить таку ремарку: "Якщо період, за який складено фінансовий звіт, відрізняється від звітного періоду, то причини і наслідки цього повинні бути розкриті у примітках до фінансової звітності". Отже, можна при­пустити, що в деяких випадках підприємство має право скласти фінансову звітність (зок­рема, і Звіт про ВК) за будь-який інший, ніж річний, період.

І ще одна новина, пов'язана з поданням Звіту про ВК. Оскільки фінансова звітність повин­на надавати можливість користувачам порів­нювати фінансові звіти підприємств за різні періоди, п. 10 розділу II НП(С)БО 1 вимагає додавати до річного звіту Звіт про ВК за попередній рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]