Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
376.05 Кб
Скачать

2) Контроль затягування різьбового з'єднання вимірюванням абсолютного подовження болтового з'єднання

Для розробки системи контролю затягування по абсолютному подовженню болтового з'єднання використовуємо вираження модуля пружності матеріалу Е, обумовлене як відношення напруги в деталі до відповідного їй відносного подовження в межах пружної ділянки розтягу (за умовою розрахунку в цій зоні працює кріпильна деталь):

, Па

Звідки

,ммм.

Приймаємо

де l - початкова довжина деталі, м; Δl- абсолютне подовження деталі, м; Р осьове зусилля затягування, Н; F1- площа перерізу різьбової частини деталі, м2.

Абсолютне подовження деталі (болта) не повинне перевищувати 0,1 мм.

Модуль пружності для матеріалу кожної марки варто брати по довіднику, або задається викладачем. З огляду на те, що кріпильна деталь складається з гладкої і нарізної частин різні довжини і перерізи, розрахунок необхідно вести окремо, а потім отримані дані підсумовувати. Довжину різьбової частини болта (див. рисунок 1) варто брати від середини висоти гайки, тому що відомо, що майже все навантаження приходиться на витки цієї частини.

Знаючи режим затягування кріпильних деталей по технологічній карті зборки, збиральник зобов'язаний вибрати динамометричний ключ, межа вимірів якого відповідає режиму (необхідний момент затягування повинний бути в межах середньої третини, чи другої половини мірної шкали ключа).

  1. Забезпечення умов безпечної праці та охорони навколишнього середовища.

Основні положення з техніки безпеки при штанговій насосній експлуатації свердловин - огородження рухомих частин верстата-качалки і правильне виконання вимог при ремонті. Однак з впровадженням однотрубної системи збору та транспорту продукції нафтових свердловин серйозні вимоги пред'являються до обладнання гирла свердловини. При порівняно високих гирлових тисках (2,0 МПа і вище) обладнання повинно мати достатній запас міцності. Необхідно експлуатувати тільки стандартне устаткування гирла свердловин , випробуване і прийняте до серійного виробництва , до числа якого відносяться гирлові сальники з самоустановлюючою голівкою.

При монтажі та експлуатації верстатів - качалок основними вимогами щодо техніки безпеки є наступні.

1. Верстат - качалку необхідно монтувати під керівництвом досвідченого бригадира або майстра за допомогою монтажних пристосувань або крана.

2. Всі рухомі частини верстата повинні бути огороджені ,

3. При нижньому положенні головки балансира відстань між траверсою підвіски сальникового штока і гирловим сальником повинно бути не менше 20 см.

4.Забороняється провертати шків редуктора вручну і гальмувати його підкладанням труби , лому або інших предметів .

5.Забороняється знімати клиновий ремінь за допомогою важелів ; встановлювати і знімати ремінь необхідно шляхом пересування електродвигуна .

6.При заміні пальців кривошипа шатун потрібно надійно кріпити до стійки верстата.

7. Огляд або заміну окремих частин верстата необхідно виконувати при зупинці і загальмуванні верстата.

8 . Перед пуском верстата-качалки необхідно переконатися в тому , що станок не на гальмі,огорожі встановлені і закріплені і немає сторонніх людей в небезпечній зоні.

9 . До початку ремонтних робіт на установці привід повинен бути відключений , а на пусковому пристрої укріплений плакат: «Не включати - працюють люди». На свердловинах з автоматичним і дистанційним управлінням пускового пристрою повинен бути укріплений щит з написом : «Увага ! Пуск автоматичний ».

При обслуговуванні електроприводу персонал повинен працювати в діелектричних рукавичках. СШНУ перед пуском в експлуатацію повинна бути заземлена. В якості заземлювача електрообладнання повинен бути використаний кондуктор свердловини. При цьому кондуктор пов'язують з рамою верстата двома заземлювальними провідниками (перетин кожного 50 мм2) , привареними в різних точках кондуктора і рами , доступних для огляду .

Для заземлення використовують сталевий провідник круглого , смугового , кутового і іншого профілю , крім каната. Для захисту від ураження електричним струмом при обслуговуванні верстата-качалки застосовують ізолюючі підставки.