Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
376.05 Кб
Скачать

1.3 Технічні параметри і і характеристики обладнання

Основними параметри, що характеризують ШСНУ, є:

– подача, зумовлена кількістю пластової рідини, що піднімається в одиницю часу (м3/добу). Оскільки пластова рідина складається із суміші нафти, води, газу, піску, солей і кількох інших домішок, то в характеристиці ШСНУ звичайно вказують подачу всієї рідини й нафти;

– напір, що створюється глибинним насосом, зумовлений глибиною підвіски свердловинного насоса з урахуванням підпору на його прийомі. В свою чергу величина підпору при роботі в сталому режимі зумовлена насамперед динамічним рівнем пластової рідини. Крім цього, тиск залежить від щільності рідини, гідравлічного опору труб, протитиску на усті свердловини і т.д.;

– ККД ШСНУ зумовлений відношенням роботи привідного двигуна до корисної роботи з підйому пластової рідини установкою. Визначення ККД установки досить складне і значною мірою залежить від особливостей кожної свердловини. Таке використання енергії газу, розчиненого в рідині, може різко збільшити ККД установки, а збільшення в'язкості пластової рідини – знизити його;

– гідравлічний ККД ШСНУ, зумовлений відношенням корисного об’єму вуглеводневої сировини, який видобувається за один робочий цикл установки, до теоретичного об’єму;

– маса установки, що включає масу її підземного обладнання і надземної частини. Збільшення маси установок здорожує установку, ускладнює обслуговування й ремонт. Крім того, велика маса приводить до необхідності спорудження дорогого та трудомісткого у виготовленні фундаменту.

Класифікація приводів ШСН за їхніми параметрами умовна, оскільки в міру розвитку техніки для видобутку нафти такі поняття, як довгоходові чи потужні приводи, змінюють свій зміст. На сьогодні прийнятий наступний розподіл приводів свердловинних штангових насосів:

За максимальним навантаженням у точці підвісу штанг Ртах, тобто за сумою максимальних статичних, динамічних й інерційних навантажень у точці підвісу штанг, розподіляються на:

– легкі ................. Ртах  30 кН;

– середні ............. Ртах < 100 кН;

– важкі ................. Ртах> 100 кН.

За довжиною ходу точки підвісу штанг. Відомі конструкції приводів, що забезпечують довжину ходу точки підвісу штанг від 0,3 до 12 м при плавному чи східчастому регулюванні від мінімальної довжини до максимальної.

За максимальною довжиною приводи поділяють на:

– короткоходові ..........Smax < 1 м;

– середньоходові ...... 1 м < Smax < 3 м;

– довгоходові .......... 3 м < Smax < 6 м;

– понадовгоходові .......Smax > 6 м.

За частотою ходів точки підвісу штанг приводи поділяють:

– тихохідні ...............nmax < 6 хв-1;

– середні ................6 < nmax < 15 хв-1;

– швидкохідні ...............nmax > 15 хв-1.

За величиною споживаної потужності класифікація приводів також умовна. Вона побічно характеризує роботу, виконувану установкою за одиницю часу. Прийнято приводи розділяти на такі групи:

– малопотужні N < 5 кВт;

– середньої потужності 5 < N < 25 кВт;

– потужні 25 < N < 100 кВт;

– надпотужні N > 100 кВт.

Технічні характеристики станків качалок наведені у таблиці 1.

Таблиця 1 – Технічна характеристика станків-качалок

  1. Технічна частина

    1. Підготовка площадки для проведення монтажу обладнання та будівництво фундаменту.

Сукупність операцій з підготовки будівельного майданчика , спорудження фундаментів , доставки обладнання до місця монтажу і розташуванню його на майданчику , встановлення та пуску змонтованого устаткування називається технологічним процесом монтажу .

Особливості проведення монтажних робіт в нафтовій промисловості - це насамперед численність вживаних типів бурових установок , монтажних схем і методів будівництва при монтажі бурового обладнання; наявність суворої залежності вибору устаткування, що монтується від геологічних умов району.

У більшості випадків монтаж здійснюється в районах , віддалених від залізниць , часто в умовах повного бездоріжжя .

Ці особливості монтажних робіт вимагають максимальної типизації проектів та застосування індустріальних методів .

Монтажним роботам властиві такі підготовчі роботи: будівництво під'їзних шляхів , передбачених проектом ; влаштування полігонів для монтажу великих вузлів ; підводка електроенергії , лінії зв'язку , водопроводів ; виконання грубої планування майданчика , розчищення території будівництва , транспортування обладнання ( блоків і вузлів) на майданчик. Якщо відсутня лінія електропередач , то на майданчику встановлюють пересувну електростанцію . При розміщенні будівельної площадки в низинних болотах будують дренажні споруди для відводу підземних і наземних вод.

На земляних роботах використовуються розпушувачі , грейдери , і бульдозери. Ями під опори електропередач виконуються буровою машиною , обладнаній на шасі автомобіля. Траншеї , котловани і ями під фундаменти риють екскаваторами. За наявності скельного грунту , що не надається розробці землерийними машинами , виробляються вибухові роботи .

Для безперебійної роботи монтажних робіт бригада повинна розташовувати певним мінімумом технічних засобів , а сварок , кількість яких визначаються способом і особливостями споруди бурових .

До монтажних робіт на майданчик споруди бурової повинно бути доставлено бурове обладнання та не менше 75% будівельних і технологічних матеріалів і деталей. Інші 25% матеріалів доставляються на робочий майданчик в процесі монтажних робіт.

Під час будівництва фундаменту повинно бути дотримано чіткий порядок робіт.

Буто-бетонний фундамент:

1.Розмітка та планування місцевості.

2. Облаштуання дерев’яої опалубки цоколя.

3. Мащення опалубки та її обваловка грунтом.

4. Підготовка бурового каменю.

5. Приготування цементног орощину.

6. Складання гнізд під анкерні болти.

7. Укладання бутового каменю та заливка фундаменту розчину.

8. Розбирання дерев’яної опалубки.

9. Вирівнювання поверхні фундамента стяжкою.

Фундамент із бетонних тумб:

  1. Планування місцевості та спорудження котловану.

  2. Засипка гравію у котловані за рівнем.

  3. Встановлення бетонних тумб за рівнем.

  4. Монтаж рами приводу.

Фундамент на дере’вяних брусах:

  1. Спорудження котловану.

  2. Встановлення дерев’яних брусів та засипка їх гравієм.

  3. Встановлення та цементаж металевого постамента.

  4. Встановлення рами обладнання.

    1. Підйомно-транспортні роботи з доставки і монтажу нафтопромислового обладнання.

При виборі транспортних засобів враховують декілька факторів:

  • Кількість обладнання та матеріалів, що доставляються до місця монтажу без проміжних розвантажувальних робіт.

  • Комплексну організацію вантажо-розвантажувальних робіт.

  • Відстань транспортування та стан доріг.

  • Способи проведення вантажо-розвантажувальних робіт.

Транспортування ваговозами:

Ваговоз Т-40

Т -40 складається з наступних основних вузлів: заднього коромисла, переднього коромисла , рами , поршня 4Г дишла , двох пар гусеничних скатів і гідропневматичної системи .

Ваговоз Т- 40 призначений для зняття з фундаментів і перевезення великих блоків. Ваговоз має один низько розташовані домкрат , що полегшує підводку його під несучу балку підстави блоку. Таке розташування домкрата дозволяє не виносить несучі балки за габарити підстави і зменшує транспортну ширину блоку.

Ваговоз ТК-40

Ваговоз ТК -40 складається з рами на 2 гусеничних візках і гідросистеми для керування роботи.

У ТК -40 замість двох несучих балок, що спираються на нерухомому жорсткі опори , є одна шарнірна опора , що забезпечує вільне пересування візків ваговоза при перевезенні по нерівній місцевості; в результаті - перевезення стали безаварійними .

Основні підйомні механізми:

Підйомні механізми – це механізми для підіймання і переміщення вантажів у вертикальному і горизонтальному напрямках.

Є такі види:

  • Мостові та підйомні крани

  • Змонтовані на місці монтажу(козли,триноги,щогли,лебідки,талі,домкрати).

  • Атокрани та автонавантажувачі.

Мостові крани:

Мостовий кран (кран-балка) — підіймальний кран, що пересувається рейками на нерухомих опорах. Кран мостовий має широку сферу застосування — він призначений для підйому і переміщення вантажу в приміщенні або під навісом.

Мостовий кран пересувається рейками, прикріпленими до нерухомих опор. На сьогоднішній день мостові крани є невід'ємною часткою будь-якого крупного виробництва і використовуються для виконання різного роду навантажувально-розвантажувальних робіт усередині виробничих і складських приміщень.

Автокран – самохідний піднімальний кран; підіймальний кран на автомобільному шасі.

Автонавантажувач — самохідна підйомно-транспортна машина для вантаження сипких матеріалів у вагони, вантажні автомобілі тощо, а також для складання у штабелі висотою до 7 м різних вантажів.

Домкрати:

Бувають: рейкові гвинтові і гідравлічні. Вантажопідйомність домкратів знаходиться в межах від декількох кілограмів до сотень тонн. Застосовується при будівельно-монтажних роботах, ремонті тощо.

Рисунок 3 – Гвинтовий домкрат

Лебідки:

Лебідки здійснюють підйом вантажу у місцях встановлення.

Лебідки бувають:

  • із ручним приводом

  • електропровідні

  • пневматичний привід

А) Б) В)

Рисунок 4 - Лебідки: А) із ручним приводом; Б) електропровідна; В) із пневматичним приводом

Особливості конструкцій лебідки:

  • спільне розміщення лебідки та привода.

  • дискова або колодкова система гальмування.

  • обмежена вантажопідйомність.