Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
376.05 Кб
Скачать
    1. Пуско-налагоджувальні роботи при проведенні монтажу нафтопромислового обладнання.

Пуско -налагоджувальні роботи проводяться в період випробувань і запуску комплексного обладнання . При цьому поняття " обладнання " охоплює всю область інженерно-технічного обладнання , трубопроводи , електротехнічні та теплотехнічні пристрої, системи автоматизації від стадії приготування сировини до виходу готового продукту , наприклад , цементу (конвеєри , лінії , печі , сушарки ) . Пуско-налагоджувальні роботи і випробування в кожному випадку носять конкретний , індивідуальний характер. Залежно від виду обладнання обкатується в цілому до 72 ч.

Пуско-налагоджувальні роботи виконуються окремими підрозділами висококваліфікованих працівників. Якість пуско-налагоджувальних робіт багато в чому залежить від рівня їх технічних знань , досвіду налагодження , а також від якості проекту , будівельних і монтажних робіт .

У цінники включаються параметри оцінки всього комплексу робіт . Це всі вимоги ГОСТ , ОСТ , ТУ , електрична частина і вимоги техніки безпеки , пожежної безпеки , правила охорони праці.

Обслуговування верстатів - качалок у процесі експлуатації

Надійна і безаварійна робота верстатів - качалок досягається за рахунок правильного підбору обладнання , який залежить від технологічного режиму експлуатації свердловини , якісного виконання монтажних робіт , точного зрівноваження , своєчасних профілактичних ремонтів і мастила.

 Після пуску верстата-качалки в експлуатацію після закінчення перших кількох днів роботи слід оглянути всі з'єднання і підтягти їх. У перші дні експлуатації потрібно систематично контролювати стан збірки , кріплення підшипників , затягування кривошипних і верхніх пальців на шатуні , урівноваження , натяг ременів , відсутність течі масла в редукторі і т. п.; перевіряти відповідність потужності і швидкості обертання валу електродвигуна встановленому режиму роботи верстата. Електродвигун повинен бути підключений до мережі так , щоб кривошипи оберталися по стрілці , зазначеної на редукторі .

У процесі експлуатації необхідно регулярно перевіряти і змащувати вузли верстата - качалки і редуктора у відповідності з інструкцією з їх.

Якщо верстат - качалка піддається дії великих і перемінних навантажень і експлуатується в умовах високих або низьких температур , підвищеної вологості або запиленості , необхідно частіше перевіряти його .

Після пуску в експлуатацію нового редуктора необхідно через 10-15 діб вилити з нього масло і промити гасом або соляровим маслом для видалення часток металу , що з'являються в процесі первісної роботи редуктора . Для повторного використання злите масло необхідно обов'язково профільтрувати . Наявність масла в редукторі перевіряють через контрольні клапани або шупом . Свіже масло додають в редуктор тоді , коли через нижнє контрольне отвір воно не надходить. Рівень масла в редукторі повинен бути між нижнім і верхнім контрольними клапанами.

Урівноваження верстатів- качалок

У підвищенні терміну служби механізмів верстата -качалки і поліпшенні енергетичних показників установки важливе місце займає урівноваження . При роботі неврівноваженого балансирного СК протягом кожного подвійного ходу електродвигун навантажується нерівномірно. Викликано це тим , що при ході плунжера вгору па верстат діє стовп рідини в трубах і вага штанг , а при ході вниз плунжер рухається під дією тільки ваги штанг і двигун розвантажується . Коливання навантажень негативно впливають на міцність верстата і призводять до передчасного виходу з ладу електродвигуна . Щоб уникнути цього необхідно навантаження на верстат - качалку , а отже , і на двигун зробити рівномірної при кожному подвійному ході плунжера насоса.

У редукторних верстатах - качалках типу СК застосовується механічне урівноваження , яке регулюється противагами , що встановлюються на кривошипі і балансирі . Їх постачають з верстатом - качалкою . Число противаг , необхідних для врівноваження , визначають за графіками , який додається до інструкції з монтажу та експлуатації верстата-качалки . Для установки противаг на необхідній відстані від центру кривошипного валу кривошип забезпечений шкалами , нульові позначки яких знаходяться проти центру валу.

  1. Спеціальна частина

    1. План основних робіт при монтажі верстатів качалок

У нашій країні застосовують в основному редукторні верстати -гойдалки . Їх встановлюють на фундаменти , які діляться на три групи:

-бутобетоні або бетонні ;

-з бетонних тумб;

-металеві постаменти різних конструкцій.

Бутобетоні фундаменти для верстатів-качалок нормального ряду споруджують з використанням дерев'яної опалубки ; стіни цоколя викладають з бутового каменю.

Перед монтажем верстата-качалки перевіряють комплектність постачання вузлів і кріпильного матеріалу ( болтів , гайок , шайб ) . Доставлені до місця монтажу вузли верстата-качалки розташовують з урахуванням послідовності складання . Монтаж починається з установки рами на фундамент затягуванням її по покладеним накат із труб або краном , змонтованим на тракторі.

Після установки рами вимірюють її положення щодо центру свердловини і горизонтальність в подовжньому і поперечному напрямках.

За наявності на свердловині вишки або щогли монтаж стійки і балансира можна виконувати за допомогою підйомника , в інших випадках - вантажопідіймальними засобами . Перед установкою балансира перевіряють горизонтальність верхньої плити стійки в двох напрямках і кріплення до рами. Балансир піднімають і встановлюють на плиту стійки разом з його опорою. При цьому поздовжня вісь балансира повинна збігатися з поздовжньою віссю симетрії верстата , а площина качання балансира повинна бути перпендикулярна до площини основи. Правильність положення балансира щодо центру свердловини перевіряють схилом , прикріпленим до центру траверси канатної підвіски.

Невеликі відхилення усувають переміщенням балансира за допомогою регулювальних болтів. Закріплюючи балансир , піднімають траверсу з двома шатунами і її опорою для приєднання до балансира . Верхні головки повинні вільно обертатися на пальцях у втулках траверси. Пальці повинні бути надійно застопорені у верхніх головках шатунів . Після складання гальмівного пристрою провертають шків редуктора до установки кривошипів в горизонтальне положення і загальмовують їх. На кривошипи встановлюють противаги і закріплюють їх болтами з гайками і контргайками .

Нижні головки шатунів приєднують до кривошипа і закріплюють їх у певному положенні , затягуючи гайку спеціальним патронним ключем. Гайки після кріплення шплінтують . Відстань між шатунами і кривошипами з обох сторін верстата має бути однаковим. Після перевірки паралельності подовжніх осей кривошипів і збіги зовнішніх поверхонь шківів редуктора і електродвигуна надягають клинові ремені . Натяг ременів регулюють, піднімаючи або опускаючи поворотні санчата . По закінченні складання і перевірки її якості встановлюють фундаментні шпильки , кінці яких повинні виступати над верхньою площиною рами для установки гайки і контргайки . При заливанні цементного розчину під раму верстата-качалки фундаментні болти затягують після затвердіння розчину.

Після закінчення монтажу електрообладнання , огорожі кривошипа і майданчики зі сходами для обслуговування електродвигуна , а також перевірки мастила в підшипниках і в редукторі дозволяється виконати пробний пуск верстата–качалки і обкатку на холостому ходу протягом 3 год.

У процесі обкатки перевіряють вертикальність руху шатунів , точки підвісу штанг , величину торцевого і радіального биття шківів , наявність шуму і стукотів у вузлах . При задовільною роботу і відсутності дефектів приєднують штанги свердловинного насоса і включають верстат під навантаженням.