Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ТТС.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
593.92 Кб
Скачать

4.3. Стадії і етапи технічного проектування технічних систем

Державний стандарт передбачає 5 стадій розробки конструкторської документації на вироби усіх галузей промисловості: технічне завдання (ТЗ), технічна пропозиція (ТП), ескізний проект (ЕП), технічний проект (ТП-П), розробка робочої документації (РД) або робочий проект (РП).

Процес розробки констукторської документації є поступовим уточненням проекту і наближенням до розробки робочої документації, за якою виготовляють вироби в оди-ничному, сері йному і масовому виробництві. Багато стадійність процесу проектування вказує на складність задачі і високі вимоги, що викликає невиправдані додаткові витрати часу і засобів.

Технічне завдання (ТЗ) включає призначення, технічні характеристики і показ-ники якості, а також техніко-економічні вимоги, які висувають до розроблюванної конструкції машини. Бажано, щоб в ТЗ була вказана виробнича база, обсяг потрібної і планованої продукції, термін її виготовлення, можливі шляхи модернізації і т.і. ТЗ після погодження і затвердження є підставою для виконання проектних розробок.

Технічна пропозиція (ТП) містить технічне і економічне обгрунтування доціль-ності проектування машини згідно з ТЗ, можливі варіанти його реалізації, а також порів-няння розроблюваної конструкції з аналогічними, перевірку патентоспроможності і т.і.

Ескізний проект (ЕП) містить принципові конструктивні рішення, які дають за-гальне уявлення про будову і принцип роботи машини, а також дані, які визначають її призначення, основні параметри і загальний вигляд. ЕП після погодження і затвердження служить підставою для подальшої розробки проекту.

Технічний проект (ТП-П) містить кінцеві технічні рішення, які дають повне уяв-лення про будову розроблюваної машини, і необхідні вихідні дані для підготовки ро-бочої документації. ТП-П після погодження і затвердження служить підставою для розробки робочої документації.

Робочу документацію (РД) використовують для одиничного, серійного і масового виробництва машин. У процесі розробки РД найбільш повно враховують технологічні і оргнанізаційні фактори виробництва. Ця стадія розробки найбільш довготривала і потре-бує найбільших витрат часу і засобів. РД розробляють послідовно для виготовлення і випробування дослідного зразка (партії), установчої серії, серійного та масового вироб-ництва.

Інженерні розрахунки у процесі конструювання, як і весь процес проектування ма-шин, носять багатоваріантний характер, що створює сприятливі передумови для вибору оптимального рішення.

ГОСТ 2.103-68 передбачає виконання робіт по ТЗ, ТП, ЕП, ТП-П, РД. Після співс-тавлення розроблених прогнозів з цими ТЗ знаходять оптимальне рішення по прогнозу-ванню (ОП), на підставі якого потім розробляють кінцеві варіанти ТЗ.

Розробленим варіантам ТЗ відповідають кілька варіантів попередніх ТП (ТП1, ТП2,..., ТПК). Співставляючи ці ТП з варіантами ТЗ, встановлюють оптимальне ТЗ (ОТЗ). По аналогії можуть бути встановлені оптимальні: технічна пропозиція (ОТП), ескізний проект (ОЕП), технічний проект (ОТП-Т).

Оптимальні варіанти визначають на підставі порівняння оцінок за двома стадіями розробки; зворотні зв’язки між стадіями проектування вказують на можливість уточнен-ня прийнятих раніше рішень.

Як було відмічено вище, розробку ТЗ і увесь процес проектування слід розглядати як процес техніко-економічний на основі суспільної потреби у створенні нової технічної системи, яка повинна відповідати сучасному рівню розвитку техніки, меті і задачам проектування. Тому при розробці ТЗ мова повинна йти про виконання при проектуванні техніко-економічних вимог (ТЕВ), які враховують розвиток потреб суспільства, нау-ково-технічного прогресу і існуючої матеріально-технічної бази.

ТЕВ - це сукупність обмежень на технічні і економічні показники, структуру і ск-лад техніки, отримані як результат найбільш раціонального врахування потреб сус-пільства в техніці і найкращих способах їх задоволення.