Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ТТС.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
593.92 Кб
Скачать

2.9. Класифікація технічних систем по ієрархічних рівнях склад-ності

Особливості розробки технічних систем, їх проектування пов’язані із блочно-ієрархічним підходом до побудови технічних систем. При цьому будь-яка технічна система розглядається як система, яка складається із підсистем.

Цим зумовлена класифікація технічних систем за ієрархічними рівнями склад-ності. На більш високих рівнях складності можна розрізняти додатково і проміжкові рівні. Зазначена ієрархія є відносною, адже одна і та ж технічна система більш низького рівня в одній системі розглядається як підгрупа, а в іншій системі - як група чи машина (підсистема). З врахуванням зв'язків між рівнями складності технічних систем в най-більш узагальненому плані технічні системи можна представити деревом з відповід-ними ієрархічними рівнями: технічна система – машина – група – підгрупа - елемент. Класифікація технічних систем за рівнями складності має надзвичайно важливе зна-чення в силу того, що рівень складності технічних систем визначає ступінь складності технічного рішення, яке розробляє конструктор, окреслює певні межі спеціалізації інже-нера; допомагає йому узгоджувати свою діяльність як з вищими, так і з нижчими рів-нями. Відповідно структурованою є також існуюча система конструкторсько-техноло-гічної документації.

Технічні системи можна також класифікувати з точки зору конструктивної складності навіть в межах одного і того ж, наприклад, рівня складності (III). При плану-ванні конструкторської роботи ступінь конструктивної складності розроблюваної тех-нічної системи служить критерієм для встановлення певних хронологічних рамок інженерної праці.

Деталі машин також можна класифікувати в залежності від ступеню складності їх конструкції. Критеріями оцінки ступеню конструктивної складності служать: ступінь оригінальності конструкції; складність виконуваних функцій, форм; складність роз-

рахунків; технологічні параметри виготовлення та інші.

Важливою є класифікація технічних систем за ступенем оригінальності конст-рукції.

Для виконання необхідної функції вже можуть існувати декілька систем. Серед них слід вибрати ті, які найбільш підходять до заданих умов. До категорії запозичених технічних систем в першу чергу відносять уніфіковані елементи і групи (болти, вентилі, пружини), а також - неуніфіковані, які можуть бути запозичені із інших конструкцій.

Допрацьовані технічні системи передбачають додаткову доробку вибраної тех-нічної системи без зміни структури технічних систем і найважливіших властивостей еле-ментів з метою пристосування до особливих умов і вимог нової задачі.

В модифікованих технічних системах, як правило, не змінюють лише функцію, деякі параметри і при можливості - принцип дії. Удосконалюють форму, розміри, техно-логію виготовлення технічних систем, часто змінюють структуру і конструктивну схему.

Найбільш оригінальними є нові технічні системи, які представляють собою об’єк-ти з новим принципом дії та іншими технічними властивостями. Такі системи розроб-ляють, коли для виконання бажаної функції неможливо використати існуючі технічні системи через недоліки принципового характеру, або ж подібні системи взагалі відсутні.