Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MRSR.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
210.94 Кб
Скачать

5. За результатами самостійного вивчення теми студенти повинні:

знати: як класифікуються фактори внутрішнього середовища організації, що являє собою внутрішній вплив на організацію, які його складові елементи?; який вплив здійснює зовнішнє середовище для організації; які чинники внутрішнього середовища відносять до прямого впливу на організацію, а які до опосередкованого ?.

вміти: ідентифікувати чинники внутрішнього і зовнішнього впливу на організацію і проводити їх аналіз впливу за допомогою SWOT-аналізу, завдяки деталізації сильних і слабких сторін, можливостей та загроз організації.

Питання для самостійного опрацювання

  1. Які внутрішні змінні виокремлюють в підході "7-8"?

  2. Назвіть підсистеми внутрішнього середовища організації. Яку роль в їх функціонуванні відіграє управлінська під­система?

  3. Які чинники зовнішнього середовища впливають на су­часну організацію?

Питання для самоконтролю:

1. Дайте характеристику чинників внутрішнього середовища організації?

2. Визначте і охарактеризуйте чинники прямого впливу на організацію.

3. В чому полягає різниця у чинниках прямого і віддаленого (непрямого) впливу на організацію?

4. Яке значення має зв,язок між чинниками внутрішнього і зовнішнього впливу організації?

3. Інформаційні джерела

Основна

  1. Акулов В.Б. Теория организации : учеб. пособие / В.Б. Акулов, М.Н. Рудаков. - Петрозаводск : ПетрГУ, 2002. - 192 с.- (121- 138).

  2. Монастирський Г.Л. Теорія організації: навч. посіб. / Г.Л. Монастирський. - К. : Знання, 2008.-319 с. (Стор 123-142).

  3. Радченко Я.В. Теория организации. ГУ / Я.В. Радченко, Э.А. Смирнов. - М. : ЗАО Финстатинформ, 2000. - 212 с. – (Стор. 100-143).

Додаткова

  1. Виноградський М.Д. Менеджмент в органiзацiї: Навч. Посiбник / М.Д. Виноградський ; Виноградська А.М.; О.М. Шканова. - К.: Кондор, 2002. - 654 с. -(Стор. 96- 120).

  2. Осовська Г.В., Осовський О.А. Менеджмент організацій: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2005.- 860 с. – (Стор. 147-165).

Тема 8. Організаційне проектування

    1. Алгоритм вивчення теми

Дана тема визначає сутність організаційної структури управління (ОСУ) деталізує організаційні відносини в організації: децентралізація; стратегія; структура; виробнича структура; технологічна структура; зв'язок; структура управління; ланка управління; рівень управління; деталізує етапи організаційного проектування; визначає переваги та недоліки традиційних організаційних форм управління; визначає переваги та недоліки адаптивних організаційних структур управління; наводить критерії і показники оцінки ефективності організаційних структур управління.

Для розгляду даної теми Вам необхідно:

1. Прослухати лекції № 16-17 на тему: «Організаційне проектування» і конспектувати основні питання лекції:

1. Сутність та цілі організаційного проектування.

2. Характеристика підходів до проектування організації

3. Етапи організаційного проектування

4. Етапи організаційного проектування

5. Чинники проектування організації

6. Підходи до формування організаційної структури

7. Механічні організаційні структури управління організацій

8. Адаптивні структури управління організацій

2. Самостійно опрацювати основні літературні джерела і підготуватись до розгляду питань для обговорення; опрацювати додаткові літературні джерела і підготувати питання для самостійного вивчення; підготуватись до тестування по темі і виконати завдання для самостійної роботи.

3. Під час самостійної роботи над темами студентам варто звернути увагу на те, що ключовими аспектами теми є: організаційна структура управління (ОСУ);організаційні відносини в організації: децентралізація; стратегія; структура; виробнича структура; технологічна структура; зв'язок; структура управління; ланка управління; рівень управління; етапи організаційного проектування; переваги та недоліки традиційних організаційних структур управління; переваги та недоліки адаптивних організаційних структур управління; критерії і показники оцінки ефективності організаційних структур управління.

4. Контроль знань по темі буде проводитись відповідно до встановленого порядку і критеріїв оцінювання знань студентів як за обговорення основних питань, доповнень, питань для самостійного вивчення та за виконання практичних завдань, завдань для самостійної роботи (як під час семінарського заняття так і за окремим графіком під час консультацій), так і за результатами заключного тестування по темі під час підсумкового модульного контролю

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]