Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MRSR.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до самостійного вивчення дисципліни «Теорія організації» Змістовий модуль 1. Загальна теорія організації

Тема 1. Методологічні засади теорії організації

Алгоритм вивчення теми

Дана тема визначає сутність поняття «організація». Деталізує закони організації. Визначає закони статики та динаміки. Розглядає основні закони функціонування (статики) організації: закон композиції, закон пропорційності, закон найменших. Розглядає закони розвитку (динаміки) організації: закон онтогенезу (перетворення), закон синергії, закон інформованості-упорядкованості, закон єдності аналізу й синтезу, закон самозбереження.

Визначає принципи організації: принцип ланцюгового зв'язку; принцип інгресії; принцип підбору; принцип рухомої рівноваги; принцип слабкої ланки. Групування принципів за основними ознаками.

Характеризує етапи розвитку організації: зародження, зростання, зрілості, старіння. Збереження рівноваги організації та її цілісності.

Для розгляду даної теми Вам необхідно:

1. Прослухати лекції № 1-3 на тему: «Методологічні засади теорії організації» і законспектувати основні питання лекції:

  1. Закони функціонування (статики) організації: закон композиції, закон пропорційності, закон найменших.

  2. Закони розвитку (динаміки) організації: закон онтогенезу (перетворення), закон синергії, закон інформованості-упорядкованості, закон єдності аналізу й синтезу, закон самозбереження.

  3. Принципи організації. Групування принципів.

4. Етапи розвитку організації: зародження, зростання, зрілості, старіння.

2. Самостійно опрацювати основні літературні джерела і підготуватись до розгляду питань для обговорення; опрацювати додаткові літературні джерела і підготувати питання для самостійного вивчення; підготуватись до тестування по темі і виконати завдання для самостійної роботи.

3. Під час самостійної роботи над темами студентам варто звернути увагу на те, що ключовими аспектами теми є: закони організації, основні закони організації, специфічні закони організації; методи теорії організації: індуктивний метод, статистичний метод, абстрактно-аналітичний метод, порівняльний метод. Визначити підходи до організації: комплексний підхід, системний підхід, функціональний підхід, історичний підхід. Дати характеристику принципам завдяки яким функціонує організація.

4. Контроль знань по темі проводиться відповідно до встановленого порядку і критеріїв оцінювання знань студентів як за обговорення основних питань, доповнень, питань для самостійного вивчення та за виконання практичних завдань, завдань для самостійної роботи (як під час семінарського заняття так і за окремим графіком під час консультацій), так і за результатами заключного тестування по темі під час семінарського заняття.

5. За результатами вивчення теми студенти повинні:

знати: що являє собою предмет і об’єкт теорії організації, що з наукової точки зору являють собою закони організації, які основні поняття загальної науки теорії управління, які закони відносяться до основних і які до специфічних, що розуміється під принципами організації, що таке життєвий цикл організації, які етапи життєвого циклу проходить організація у своєму розвитку.

вміти: розглядати організацію як систему соціального управління з позицій різних підходів до його визначення, чітко визначати предмет і об’єкт організації; розмежовувати поняття предмет, об’єкт теорії організації, вміти використати закони та принци в практичній діяльності організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]