Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по основам и методам проектирования.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
10.17 Mб
Скачать

Мінімальні інсоляційні відстані між будинками

Тип розриву

Кількість поверхів

Величина розриву, м

Між поздовжніми сторонами будинку

2-4

20

Між поздовжніми сторонами і торцями будинків

2-4

15

Між торцями будинків, які мають вікна із житлових кімнат

2-4

15

Між торцями будинків, які не мають вікон із житлових кімнат

2-4

За проти-пожежними вимогами

Між одноповерховими будинками

1

Те саме

Протипожежні відстані між житловими, громадськими, адміністративно-побутовими будинками промислових підприємств, багатоповерховими гаражами треба приймати за таблицею 4 (числівник), а між виробничими, сільськогосподарськими будинками, спорудами – відповідно до вимог чинних норм.

Протипожежні відстані від житлових, громадських, адміністративно-побутових будинків промислових підприємств, багатоповерхових гаражів до виробничих, сільськогосподарських будинків і споруд треба приймати згідно з таблицею 4 (знаменник).

Протипожежні розриви від житлових і громадських будинків до: трамвайних, тролейбусних, автобусних парків, депо метрополітену приймати не менше 50 м; складів з твердими горючими речовинами і матеріалами, а також легкозаймистими і горючими рідинами приймати залежно від ємкості складів відповідно до чинних норм.

Таблиця 4

Протипожежні розриви між будинками та спорудами

Ступінь вогнестійкості будинку

Відстані, м, при ступені вогнестійкості будинків

I, II

III

IIIа, IIIб, IV, IVа, V

I, II

6/9

8/9

10/12

III

8/9

8/12

10/15

IIIа, IIIб, IV, IVа, V

10/12

10/15

15/18

В якості містобудівного планувального обмеження може виступати також відкрита автостоянка або гараж. Відстані від наземних і комбінованих (наземно-підземних) гаражів і автостоянок легкових автомобілів до житлових і громадських будинків слід приймати не менше тих, що наведені у таблиці 5.

Таблиця 5

Нормовані відстані від гаражів та відкритих автостоянок до будинків і споруд різного призначення

Будинки, до яких визначаються відстані

Відстані, м, від гаражів і відкритих автостоянок при кількості легкових автомобілів

10 і менше

11 – 50

51 – 100

101 – 300

понад 300

Житлові будинки, у т.ч. торці житлових будинків без вікон

10 / 10

15 / 10

25 / 15

35 / 25

50 / 35

Громадські будинки

10

10*)

15

25

25

Загальноосвітні школи і дитячі установи (дошкільні)

15

25

25

50

*)

Лікувальні установи зі стаціонаром

25

50

*)

*)

*)

*) Визначається за погодженням з органами Державного санітарного нагляду.

Примітка 1. Відстані слід визначати від вікон житлових і громадських будинків і від меж земельних ділянок загальноосвітніх шкіл, дитячих дошкільних установ і лікувальних установ із стаціонаром до стін гаража або меж відкритої стоянки.

Примітка 2. Відстань від секційних житлових будинків до відкритих майданчиків місткістю 101 – 300 машин, які розміщуються уздовж поздовжніх фасадів, слід приймати не менше 50 м.

Примітка 3. Протипожежні відстані від гаражів до житлових і громадських будинків та між гаражами слід приймати за таблицею 4.

Примітка 4. Для гаражів місткістю більше 10 машин зазначені у таблиці 5 відстані допускається приймати за інтерполяцією.

Для повітряних і кабельних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв (далі – електричні мережі) всіх напруг встановлюються охоронні і санітарно-захисні зони, розміри яких залежать від типу і напруги енергооб'єкта. Розміри цих зон слід приймати за таблицею 6.

Використання земельних ділянок в охоронних і санітарно-захисних зонах електричних мереж повинне бути письмово узгоджене з власниками цих мереж, державними органами пожежної охорони та санітарного нагляду.

В охоронних і санітарно-захисних зонах електричних мереж забороняється:

а) будувати житлові, громадські та дачні будинки;

б) розташовувати автозаправні станції або сховища пально-мастильних матеріалів;

в) влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту здійснювати зупинки всіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах ПЛ електропередачі напругою 330 кВ і вище.

д) розміщувати будь-які споруди і будинки в охоронних і санітарно-захисних зонах ПЛ напругою 500 – 750 кВ, а також кабельних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв всіх класів напруги.

В охоронних і санітарно-захисних зонах ПЛ напругою до 330 кВ включно, якщо затвердженою містобудівною документацією не передбачено іншого виду використання цих земель, дозволяється розміщення виробничих будинків і споруд, колективних гаражів і відкритих стоянок легкових транспортних засобів. При цьому відстань по горизонталі від проекції крайніх проводів при їх найбільшому відхиленні до найближчих частин будинків і споруд, які виступають, повинна бути не менше вказаної в таблиці 6.

В охоронних зонах ПЛ напругою 110 – 220 кВ допускається за технічними умовами власників цих мереж та органів державної пожежної охорони розташування колективних гаражів легкових транспортних засобів, виробничих будинків і споруд, виконаних із вогнетривких матеріалів та під’їзд до них в межах всієї охоронної зони, в тому числі під проводами ПЛ.

Охоронні зони електричних мереж також встановлюються за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв – на відстані 3 м від огорожі або споруди; уздовж підземних кабельних ліній електропередачі до 1 кВ, прокладених під тротуарами в населених пунктах, у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами від крайніх кабелів на відстані 0,6 м у напрямку будинків і споруд та на відстані 1 м у напрямку проїжджої частини вулиці.

Таблиця 6