Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по РГР з опору матеріалів 201_207 МВ....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.76 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

Кафедра залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

до виконання розрахунково-графічних робіт

із дисципліни “Опір матеріалів” для студентів

Напряму підготовки 6.050304 “Нафтогазова справа” денної форми навчання

(частина 1)

Полтава 2009

Методичні вказівки та завдання до виконання розрахунково-графічних робіт із дисципліни “Опір матеріалів” для студентів напряму підготовки 6.050304 “Нафтогазова справа” денної форми навчання (частина 1). – 30 с.

Укладач: О.Г.Фенко, доцент, канд. тех. наук

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів А.М. Павліков, доктор тех. наук, професор

Рецензенти: С.В. Біда кандидат тех. наук, доцент, кафедри НГП і Г,

В.В. Муравльов кандидат тех. наук, доцент кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів

Затверджено науково-методичною радою університету

Протокол №  від 2009

Редактор Н.В. Жигилій

Редактор Я.В. Новічкова

Верстка О.Г. Фенко

ЗМІСТ

Загальні вказівки

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА №1

Визначення геометричних характеристик складених перерізів

Побудова епюр поздовжніх сил і нормальних напружень та визначення деформацій при розтязі й стиску

Розрахунок вала на кручення

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА №2

Побудова епюр поперечних сил та згинальних моментів і розрахунок балок на згин

Розрахунок балки на міцність при згині і визначення переміщень заданого перерізу

Література

Додаток А

4

5

5

8

12

15

15

22

25

26

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

Опір матеріалів є традиційним та одним з найдавніших курсів загальноінженерної підготовки в технічних вищих навчальних закладах.

Курс “ Опір матеріалів” викладається в третьому і четвертому семестрах і є основою інженерної підготовки студентів технічного ВНЗ. Методичні вказівки розроблені згідно з навчальною програмою дисципліни “ Опір матеріалів” для студентів спеціальності 6.090300 “Видобування нафти і газу”.

Вивчення курсу опору матеріалів потрібно розпочинати із засвоєння теоретичного матеріалу підручників і методичних указівок. Після цього рекомендується розібратися у розв’язанні задач, які подані у підручниках та посібниках, і тільки тоді розпочати виконання індивідуальних завдань.

При вивченні цього курсу найбільші труднощі для студентів частіше всього пов’язані з розв’язанням практичних задач. Однак саме практична частина курсу найбільшою мірою сприяє розвитку інженерного мислення, набуттю необхідних навичок у розрахунках елементів конструкцій, деталей машин на міцність, жорсткість та стійкість. Найбільш ефективним методом навчання, засобам розв’язання такого виду задач є самостійна робота студентів, зокрема при виконанні розрахунково-графічних робіт (РГР).

Кожен студент виконує індивідуальне завдання (РГР), варіант якого визначається викладачем. Вихідні дані та розрахункові схеми вибираються із відповідних малюнків і таблиць, які наведені в кожному завданні.

Кожна розрахунково-графічна робота складається з пояснювальної записки і графічної частини. В пояснювальній записці необхідно проаналізувати вихідні дані й виконати всі необхідні розрахунки. Застосовані в роботі формули слід навести в загальному вигляді, а потім підставити числові значення і виконати всі розрахунки. Всі етапи розрахунків виділяють заголовками та супроводжують поясненнями. Результати необхідно подавати з точністю до трьох і чотирьох значущих цифр.

Графічну частину РГР треба виконувати з дотриманням усіх правил технічного креслення на аркушах формату А4. Всі побудови виконуються строго в масштабі, який указують на кресленнях. Графічна частина і пояснювальна записка брошуруються з титульним аркушем. У кінці розрахунково-графічної роботи слід подати список використаної літератури. Кожна розрахунково-графічна робота підписується студентом.

Розрахунково-графічну роботу студент захищає перед викладачем. Захист включає розв’язання контрольного прикладу й перевірку знань теоретичного матеріалу, на основі якого виконувалась робота.

Основна мета розрахунково-графічних робіт – закріпити засвоєний матеріал і виробити навички самостійного розв’язування елементарних інженерних задач, які підготували б студента до виконання курсових робіт та проектів на старших курсах.