Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох.праці. Метод Вказ до ПЗ ек 15-4 (правка).doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Характеристика газоаналізатора уг-2

Універсальний переносний газоаналізатор УГ-2 призначений для визначення в повітрі концентрації наступних шкідливих газів (парів): сіркового ангідриду, ацетилену, оксиду вуглецю, сірководню, хлору, аміаку, оксидів азоту, етилового ефіру, бензину, толуолу, ксилолу, вуглеводів нафти (керосину, тракторного палива Т-2, Т-4, ТС-1 ін.).

Принцип роботи газоаналізатора: через індикаторну трубку протягують певний об’єм повітря і якщо є газ, він вступає в хімічну реакцію з порошком індикаторної трубки, який змінює колір. Довжина зафарбованого стовпчика індикаторного порошку в трубці пропорційна концентрації аналізованого газу в повітрі і вимірюється за спеціальною шкалою, проградуйованою в мг/м3.

Газоаналізатор складається з повітрозабірного пристрою і 14 спецкомплектів для аналізованих речовин.

Конструкція і принцип дії повітрозабірного пристрою

Всередині повітрозабірного пристрою є гумовий сільфон. В розтягнутому положенні його утримує пружина. З порожниною сільфону з’єднана гумова трубка. До вільного кінця цієї трубки при аналізі приєднується індикаторна трубка, а до неї за необхідності фільтруючий патрон або поглинаюча трубка.

Просмоктування досліджуваного повітря крізь індикаторну трубку здійснюється після попереднього стискування сільфону штоком, на чотирьох гранях якого позначені об’єми повітря, що просмоктується, в мл (100,200, і ін.). На кожній грані знаходяться поздовжні канавки з двома заглибленнями, які служать для фіксації стопором необхідного об’єму повітря, що всмоктується. Відстані між заглибленнями підібрані таким чином, щоб при ході штоку від одного заглиблення до іншого сільфон забирав тільки необхідний для даного газу об’єм повітря.

Склад спецкомплектів

До складу УГ-2 входять 14 маркірованих коробок (спецкомплектів) для аналізу газів. У кожній коробці знаходяться ампули з індикаторними порошками для заповнення трубок і поглинальними порошками для заповнення фільтруючих патронів і поглинальних трубок. Є також пусті скляні індикаторні трубки, пусті фільтруючі патрони, лійка для насипу порошку в індикаторні трубки і фільтруючі патрони, гумові трубки і заглушки для ампул, фільтруючих патронів, вата для тампонів і штир для ущільнення її в трубці, сталевий стрижень для контролю заповнення індикаторних трубок, еталонна шкала для визначення концентрації газів.

Призначення фільтруючих патронів

Фільтруючі патрони, заповнені одним або кількома поглинаючими порошками, служать для уловлення домішків, які заважають визначенню концентрації газів. Вони приєднуються до індикаторної трубки таким чином, щоб повітря, яке досліджується, спочатку проходило через нього, а потім через індикаторну трубку.

1.2 Практична частина

Викладач показує порядок визначення концентрації аміаку в повітрі (використовується пляшка з аміаком).

2. Визначення запиленості повітря

Прилади й устаткування: лабораторна установка, ваги лабораторні аналітичні, фільтри аерозольні, стенд.

2.1 Теоретична частина

Загальні положення

Повітря робочої зони в умовах сільськогосподарського виробництва забруднюється найчастіше пилом. Найбільш інтенсивно він створюється при комбайновому збиранні різних культур, очистці зерна, обробці ґрунту, приготуванні кормів, догляді за тваринами, запиленні рослин і т. д.

Біологічна дія пилу на організм людини залежить від його хімічного складу. Пил свинцю, марганцю, сурми чинить загальнотоксичну дію; пил пеньки, джгуту чинить алергічну дію і може викликати бронхіальну астму. Він може чинити також фіброгенну дію, тобто розростання сполучної тканини в легенях людини.

Деякі види пилу при певній концентрації в повітрі можуть спалахувати і вибухати. Чим менші розміри частинок пилу, тим небезпечніший він щодо запалення і вибуху. Так, 1кг кам’яного вугілля згорає упродовж кількох хвилин, 1кг пилу кам’яного вугілля згорає за долі секунд. В табл. 2.1 наведено нижню границю запалення пилу.

Таблиця2.1

з/п

Назва пилу

Нижня границя

запал., г/м³

1

Мучний пил

30,2

2

Пил з відходів торфу, сіна

20,2

3

Пил із зернових відходів

25,5

4

Комбікормовий пил

7,3

5

Вугільний пил

114,0

6

Елеваторний пил

40 ─ 90