Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох.праці. Метод Вказ до ПЗ ек 15-4 (правка).doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.28 Mб
Скачать

1.3.2 Особливості розміщення робочих місць у приміщенні

Просторове розміщення робочих місць у приміщенні повинне бути таким, щоб забезпечувати розміщення працівника з урахуванням робочих рухів і переміщень відповідно до технологічного процесу, змін робочої пози, вільного доступу до місць профілактичного огляду і настроювання використовуваного устаткування. Площа робочого місця з дисплеєм повинна бути не менш 6,0 м2, об’єм ― не менш 20,0 м3. Робочі місця необхідно розташовувати на визначеній відстані від інших об'єктів (див. табл. 5.4).

Таблиця 5.4.

Відстань, м

До стіни з вікнами

До інших стін

Між іншими місцями з ПК

у ряді

Між іншими

місцями з ПК

між рядами

1,5

1

1,5

1

Робочі місця повинні бути розташовані так, щоб у поле зору працівника не попадали поверхні, що мають властивість віддзеркалювання, вікна й освітлювальні прилади. Дисплеї повинні встановлюватися під кутом 90 ―100 градусів від вікон. Робочі місця з дисплеями доцільно розміщати в глибині приміщення. При використанні у загальному висвітленні світильників прямого світла робочі місця з дисплеями повинні бути обов’язково організовані в ряди паралельно стіні з вікнами. Розташування дисплея, при якому працівник звернений обличчям або спиною до вікон, неприпустимо при будь-якому способі реалізації загального висвітлення, як прямим, так і відбитим світлом.

1.3.3 Параметри робочого столу і розміщення устаткування на ньому

Робочий стіл повинен регулюватися за висотою в границях 680 ― 760 мм; при відсутності такої можливості його висота повинна бути 720 мм. Під робочим столом виділяється робочий простір для ніг висотою не менше 600 мм, шириною 500 мм і глибиною 600 мм. Оптимальні розміри робочого столу ― 1600 х 900 мм.

Робочий стілець (крісло) повинний бути оснащений підйомно-поворот-ним пристроєм для регулювання висоти сидіння і спинки, а також кута її нахилу. Регулювання кожного параметра повинне вироблятися легко, бути незалежним і надійно фіксуватися.

При розміщенні дисплеїв на робочому місці необхідно, щоб поверхня екрана була на відстані 500 ― 700 мм від очей користувача, кут зору ― 10 ― 20 градусів, кут між верхнім краєм дисплея і рівнем очей користувача повинен бути не менше 10 градусів. Найбільш вигідним є розташування екрана перпендикулярно лінії очей користувача.

Елементи робочого місця рекомендується розміщати на рівній відстані від очей користувача до екрана, клавіатури, підставки для документів. Конструкція столу повинна забезпечувати можливість оптимального розміщення на робочій поверхні використовуваних приладів, з урахуванням їх кількості, розмірів, конструктивних особливостей і характеру виконуваної роботи. Доцільно мати модульне робоче місце, що легко можна змінювати.

Прилади, з якими користувач має тривалий або частий зоровий контакт, повинні розташовуватися в центрі зорового спостереження і моторного поля. Тому постійно використовувану клавіатуру і «мишу» необхідно розташовувати у кращій зоні. Часто використовуване устаткування доцільне розташовувати в зоні досяжності обома руками. Припустима зона призначена для періодично використовуваного устаткування. При конструюванні робочого місця для розміщення користувача необхідно забезпечувати простір величиною не менш чим 850 мм від столу з обліком виступаючих його частин.