Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох.праці. Метод Вказ до ПЗ ек 15-4 (правка).doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Протигазові респіратори

Протигазові респіратори за конструкцією відносяться до патронного типу. Представником протигазових респіраторів є респіратор РПГ-67.

Респіратор РПГ-67 комплектується фільтруючими патронами чотирьох марок А, В, Г, КД. Залежно від марки патрона протигазовий респіратор має таке позначення: РПГ-67А, РПГ-67В, РПГ-67Г, РПГ-67КД.

Таблиця 2.2

Призначення патронів протигазових респіраторів

Марка

патрона

Речовини, від яких захищає патрон

А

Пари органічних речовин (бензин, хлоретил, бензол,

бутилацетон, ксилол, толуол, ацетон, скипідар, гас, спирти, ефіри та ін.), пари хлор- та фосфорорганічних речовин (хлорофос, метафос, та ін.)

В

Кислі гази і пари (сірчаний газ, сірководень, хлористий водень, хлор та його сполуки), пари хлор- та фосфорорганічних речовин

Г

Пари ртуті

КД

Аміак, сірководень, їх сполуки

Універсальні респіратори

Респіратор РУ-60 М захищає від газів, парів, пилу, диму. За конструкцією він аналогічний протигазовому респіратору РПГ-67. Комплектується фільтруючими патронами таких самих марок, як респіратор РПГ-67, але є товстішими, тому, що, крім протигазових фільтрів, має ще аерозольні фільтри. Протигазові і універсальні респіратори дозволяється застосовувати при концентраціях шкідливих речовин у повітрі робочої зони до 10 ГДК.

Якщо концентрація шкідливих речовин більше 10 ГДК, то необхідно застосовувати фільтруючі протигази. Для захисту від високотоксичних речовин типу синильної кислоти та миш'яковистого водню респіратори РУ- 60М і РПГ-67 застосовувати забороняється.

Фільтруючі протигази

Фільтруючі протигази призначені для одночасного захисту органів дихання, очей і шкіри обличчя від дії шкідливих речовин у вигляді газів і парів.

Промисловість випускає 8 марок фільтруючих коробок (А, В, Г, КД, Е, СО, М, БКФ). Фільтруючі коробки, відповідно до призначення, відрізняються кольоровим пофарбуванням і маркуванням. Фільтруюча коробка може мати додатково протиаерозольний фільтр, тоді вона має білу вертикальну смугу посередині. Коробки малого габариту (МКП) випускаються чотирьох марок (А, В, Г, КД). Призначення фільтруючих коробок промислових протигазів наведено у таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Призначення протигазових коробок

Марка

Колір коробки

Шкідливі речовини, від яких захищає коробка

А

Коричнева

Пари органічних речовин (бензин, гас, сірководень, спирти, кетони, ефіри, бензол, ксилол, толуол), пари хлор- та фосфорорганічних отрутохімікатів

В

Жовта

Кислі гази (сірчаний газ, сірководень та інші), пари хлор- та фосфорорганічних отрутохімікатів

Г

Чорна і жовта

Пари ртуті

КД

Сіра

Аміак, сірководень

СО

Біла

Окис вуглецю (СО)

М

Червона

Пари і гази речовин, від яких захищають усі марки коробок, за винятком парів (газів) органічних речовин

Е

Чорна

Миш'як і фосфористий водень

БКФ

Захисна

Кислі гази, органічні пари, миш'як, фосфористий водень, синильна кислота.