Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika / Statistika / 7-1210 / час1.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
17.99 Mб
Скачать

4.2. Абсолютнi статистичнi величини

Абсолютнi величини характеризують розмiри соцiально-економiч­них явищ. Ідеться про обсяги сукупностi чи окремих її частин (кiль­кiсть елементiв) та вiдповiднi їм обсяги значень ознаки. Так, на товар­нiй бiржi це кiлькiсть заявок та обсяги попиту на купiвлю товару.

Абсолютнi величини являють собою iменованi числа, тобто кожна з них має свою одиницю вимiрювання: штуки, тонни, кiловати, людино-години, гривнi тощо. Натуральнi вимiрники вiдображують притаманнi явищам фiзичнi властивостi. Так, видобуток вугiлля вимiрюється в тоннах, газу — в кубiчних, а тканин — у квадратних метрах i т.д. Iнодi використовуються комбiнованi натуральнi вимiр­ники: вантажооборот транспорту в тонно-кiлометрах, споживання електроенергiї — у кiловат-годинах i т.д. Якщо постає потреба звес­ти воєдино кiлька рiзновидiв одного явища, то беруть умовно-нату­ральнi вимiрники. При цьому роль спільної мiри, еталона для розрахункiв i порiвнянь відіграє один рiзновид. Перерахунок в умовнi одиницi виконується за допомогою спецiальних коефiцiєн­тiв-сумiрникiв. Так, у тоннах умовного палива складається паливний баланс. Перерахунок натурального палива в умовне здiйсню­ється згiдно з калорiйним еквiвалентом. Еталоном слугує кам’яне вугiлля, теплотворна здатнiсть якого становить 7000 калорій на 1 кг. Для донецького вугiлля калорiйний еквiвалент в iнтервалi — 0,87 ... 0,90, для торфу — 0,37 ... 0,40, для газу — 1,2 i т.д.

Для визначення обсягу трудових ресурсiв чи затрат працi на ви-робництво продукцiї, для оцiнки трудомісткостi продукцiї викорис­товуються трудовi вимiрники (людино-година, людино-день).

При узагальненнi облiкових даних навiть на рiвнi окремого суб’єкта господарювання, а тим паче на рiвнi галузей чи економіки в цiлому, використовуються вартiснi (грошовi) вимiрники. Одиницею вимiрювання може бути нацiональна валюта, валютнi еквiва­ленти на зразок екю, валюта iнших держав. Не завжди абсолютна величина є пiдсумком значень ознаки в окремих складових сукуп­ностi. Часом вона визначається за певним правилом, певною методикою на основi iнших показникiв. Так розраховується валовий нацiональний продукт, нацiональний доход тощо.

Iснує певна множина абсолютних величин, облiк яких ведеться у формi балансу. Така форма передбачає розрахунок показника за джерелами формування та напрямками використання, а це дає змогу визначити не лише сумарний показник, а i його складовi в обох роздiлах. Складаються баланси пiдприємств, матерiальнi баланси найважливiших продуктiв, палива, трудових ресурсiв i т.iн. Широко використовуються також динамічні баланси за схемою:

Залишок на початок періоду + Надходження – Витрати = = Залишок на кінецьк періоду

4.3. Вiдноснi величини

Абсолютнi статистичнi величини мають незаперечне значення в системi управлiння, проте поглиблений соцiально-економiчний аналiз фактiв потребує рiзного роду порiвнянь. Порiвнюються значення статистичних показникiв у часi (за одним об’єктом), у прос­торi (мiж об’єктами), спiввiдносяться рiзнi ознаки одного й того самого об’єкта.

Порiвняння — душа статистики. Результатом порiвняння є вiдносна статистична величина, яка характеризує мiру кiлькiсного спiввiдношення рiзнойменних чи однойменних показникiв.

Кожна вiдносна величина являє собою дрiб, чисельником якого є порiвнювана величина, а знаменником — база порiвняння. Вiд­носна величина показує, у скiльки разiв порiвнювана величина перевищує базисну або яку частку перша становить щодо другої, iно­дi — скiльки одиниць однієї величини припадає на 100, на 1000 i т.д. одиниць iншої, базисної величини.

Рiзноманiтнiсть спiввiдношень i пропорцiй реального життя для свого вiдображення потребує рiзних за змiстом i статистичною природою вiдносних величин. Вiдповiдно до аналiтичних функцiй, що їх виконують вiдноснi величини в аналiзi, ці величини можна класифiкувати так.

А. Вiдношення однойменних показникiв

1) вiдноснi величини динамiки;

2) вiдноснi величини структури;

3) вiдноснi величини координацiї;

4) вiдноснi величини порiвняння зі стандартом;

5) відносні величини просторових порівнянь.

Б. Вiдношення рiзнойменних показникiв

5) вiдноснi величини iнтенсивностi;

Соседние файлы в папке 7-1210