Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломпа богдан1).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, виходячи з результатів нашого дослідження ми можемо зробити такі висновки: що Інгулець (Малий Інгул) — річка на півдні України, притока Дніпра.

Довжина річки 549 км. Початок річки в заболоченій балці біля с. Топіло Знаменського р-ну Кіровоградської області на висоті 175 метрів. Тече по Придніпровській висоті по території Кіровоградської і Дніпропетровської областей України. У нижній течії протікає по Причорноморській низовині в межах Миколаївської и Херсонській областей. Нижче с. Тарасовки (Білозерський район Херсонської області) Інгулець утворює лиман шириною до 1 км і впадає в Дніпро декількома рукавами в 45 км від гирла останнього, біля с. Садове. Від гирла Інгульця до Херсону 20 км по руслу Дніпра.

Висота гирла над рівнем моря – 0,1 м. Падіння ріки складає 175 м, нахил річки – 0,32 м/км (у верхній течії до 1,2 м/км). Швидкість річки на плесах незначна, на перекатах 0,2 – 0,5 м/сек (0,72 – 1,8 км/ч).

Аналіз науково-літературних джерел показав, що головна особливість екосистеми басейну р.Інгулець полягає в тому, що в наш час неможлива екологічна рівновага, тому що порушено здатність річки до самоочищення.

З наукових джерел ми довідались, у відповідності до обраної теми, про об’єкти, що негативно впливають на якість води в Інгульці, на розвиток і існування представників флори та фауни річки та її берегів і плавнів.

Як приклад можна навести дані

В річку скидається приблизно 0.20 км3 шахтних вод Північного гірничо-збагачувального комбінату ( ГЗК ) в Кривому Розі та стоків з очисних споруд цього міста(через Карачунівського водосховища). Останнє формується також за рахунок води з Каховського водосховища, що подається каналом Дніпро-Кривий Ріг. Деяка кількість шахтних вод( приблизно 0.15 км3 щорічно) попадає в Інгулець з Інгулецького ГЗК та невеличких приток (зокрема р. Вісунь). Головним чином, на зрошення (0.2 км3), а також на випаровування та фільтрацію втрачається приблизно половину стоку. В гирлі річки (с. Садове) фіксується середньорічний стік в 0.3 км3.

Безконтрольна забудова заплави річоки Інгулець житловими, дачними та господарськими будівлями призводить до забруднення її вод.

Не дивлячись на катастрофічний стан річки, місцями добре збереглася плавнева рослинність, степові схили річки ще мають досить багатий видовий склад рідкісних рослин і тварин в типових степових ценозах. Система Інгульця значно посилює природоохоронні функції Дніпровського природного коридору.

Питання про стан водних ресурсів р.Інгулець періодично висвітлюються в газеті держуправління „Екологічний вісник Херсонщини” та в журналі „Екологічний бюлетень” , на сайтах інтернету але цього, мабуть,.замало, щоб вирішити такі глобальні проблеми на державному рівні.

Проблема чистої води на сучасному етапі стає все більш актуальною. Так, наприклад, ріст водоспоживання найчастіше знаходиться в диспропорції з природними ресурсами підземних та поверхневих вод. Складність ситуації полягає не в загальному дефіциті води, а в тому, що вода як джерело життя або технологічного процесу в необхідній кількості потрібна у конкретному місці і належної якості. Зростаюче техногенне навантаження на геологічне середовище України, насамперед в зонах промислових центрів та інтенсивного розвитку сільського господарства, негативно впливає на стан геологічного середовища, що призводить до забруднення як підземних, так і поверхневих вод, особливо страждають від забруднення річки.

Держводагентство вживає заходів щодо покращення екологічної ситуації у басейні річки Інгулець. З цією метою нещодавно у м. Кривому Розі відбулося засідання міжвідомчої комісії з питань промивки та екологічного оздоровлення річки Інгулець у 2012 році та визначення шляхів покращення екологічного стану водних ресурсів басейну в цілому.

Для покращення екологічної ситуації у басейні р. Інгулець запропоновано здійснювати подачу дніпровської води руслом Інгульця протягом усього вегетаційного періоду. За розрахунками, необхідно подати не менше 120-130 млн.м3 дніпровської води.

У результаті промивки русла р. Інгулець буде досягнуто покращення якості води у Карачунівському водосховищі – джерелі питного водопостачання      м. Кривого Рогу і Криворізького району; зменшення затрат на доочистку питної води до нормативної якості комунальними підприємствами; покращення якості води для зрошення на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи; покращення умов існування водних живих ресурсів та екологічне оздоровлення водних ресурсів басейну річки Інгулець.

З метою очистки відкочених із шахтних виробіток вод розроблена технологія і спроектований комплекс очищення, який забезпечує якісні показники шахтних вод до стандартів технічної води. Очищена вода в майбутньому може бути використана в потребах шахти, для комунальних потреб прилеглих до шахти населених пунктів. Впровадження цього комплексу дозволить звільнити території, які відведені під відстійники шахтних вод, тим самим зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, і використати звільнені території для сільського господарства.