Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дитяча література єкзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.07.2019
Размер:
23.28 Кб
Скачать

29.Змалювання тяжкої долі матері й дитини – сироти в творах т. Г. Шевченка.

Найсвітліші, найсвятіші образи поезії Т.Г.Шевченка - мати трудівниця й дитина. Крізь пекучі рядки про окрадене материнство і бездальне сиріцтво часто пробивається світла мрія про щасливе майбутнє .

Т.Г.Шевченко подав широку узагальнену картину безправного становища жінки – кріпачки,розкрив глибину почуттів люблячої матері, виразив мрію народу про оновлення суспільства.

30. Аналіз оповідання о. Копиленка «Їдальня для птахів»

Серед численних творів О.Копиленка для дітей важливе місце посідають оповідання про природу. Цю незвичайну пошану і велику любов до природи О.Копиленко проніс через усе своє життя. У цьому оповіданні автор розкриває дітям таємниці природи, розповідає для них багато невідомого з рослинного і тваринного світу, запрошує дітей пильніше поглянути навколо. В оповіданні письменник зумів сказати читачеві дуже багато про найхарактерніші риси кожної живої істоти. За довгий час уважного і наполегливого вивчення поведінки птахів і тварин письменник домігся того, що з винятковою точністю міг описати їхній зовнішній вигляд , манеру рухатися, маскуватися, маскуватися, і все це майстерно передавав у творах циклу « Як вони поживають». Це оповідання оригінальне за своєю формою. Розповідь ведеться від оповідача, ведеться стисло, невимушено.

31. Тема рідної природи в поезіях н.Забіли .

Наталя забіла показує своїх маленьких героїв у різноманітних зв’язках з природою. Твори про природу мають пізнавальний характер. Органічно втілюється в художню розповідь корисні відомості про дерева і рослини. Цикл віршів «12 місяців» - це своєрідний поетичний календар природи, яка постає тут усьому своєму розмаїтті в русі,у постійних змінах. Кожен місяць має своє обличчя, відрізняється від інших і вбранням,і пахощами, і навіть характером. У віршах життя природи тісно пов’язане з життям людини, з їхньою працею, святами, навчанням, відпочинком, розвагами дітей.

Всі вірші раннього циклу виховують у дітей оптимістичне світосприймання, переконують у закономірності і доцільності змін у природі, допомагають відчути плин часу як закон буття.

Краса у творах Забіли естетично збагачує дітей, викликає бажання у них оберігати природу.

32.Ідейно – художній аналіз оповідання Коцюбинського « Ялинка»

В 1891р. в с. Лопатинцях поет написав 2 своє оповідання для дітей «Ялинка». Герой оповідання Василько старший від Хариті, йому вже 12 років, це вже справжній помічник у сімї , старша дитина ,надія батьків. Реалістично змальовує письменник побут селянської сімї , що живе в нестатках чіткіше проводить думку про несправедливість такого соціального ладу, де є багаті пани і бідні трудівники.

Оповідання «Ялинка» умовно можна назвати «пригодницьким», бо герой його Василько попадає в біду і мало не гине, але головну увагу автор все таки звертає не на збереження подій, а на розкриття переживань дитини та її рідних.

Сюжет розвивається напружено, динамічно. Події відбуваються у святковий вечір під Різдво. Яхимова сімя теж теж готується до свята, та в хаті сумно. Батько не здужає, не має за що викупити дружині чоботи до свята. А тут щаслива нагода – продати панові ялинку, що в садку росте.

Зрубану ялинку везе у містечко до пана Василько, але в дорозі з ним трапляються пригоди.

Василько любить природу, що показано через його ставлення до ялинки. Образ ялинки має в оповіданні самостійне значення. Дерево здається хлопцеві живою істотою. Дві сльози впали з Василькових очей на чорний пеньок і хлопчик нагорнув на нього снігу, щоб не бачити того місця « де за хвилину перед ним стояла його ялинка».

В « Ялинці» письменник показує стихійні сили природи, небезпечні для людини . Страшним видається хлопчикові зимовий пейзаж нічного лісу. Значну увагу в оповіданні приділяє письменник образам батьків Василя – Якима і Олени . По різному вони переживають за життя сина, стримано – Яким, емоційно – Олена. Поет показує дружне життя селянської сімї, де всі піклуються один про одного, де є любов та взаємна повага.