Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для. Презентації.Спеціаліст.Олійник..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
9.92 Mб
Скачать

28

Міністерство освіти і науки України

Херсонський державний університет

Факультет технологій та сфери обслуговування

Кафедра професійної освіти

Дипломна робота

освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

з теми:

Методика викладання розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія» на основі використання принципу наочності у професійно-технічних навчальних закладах

Виконав: студент 5 курсу, групи 6-501

спеціальності 7.01010401 Професійна освіта.

Технологія виробництва і переробки

продуктів сільського господарства

Олійник Сергій Сергійович

Керівник: професор Барбіна Є.С.

Рецензент: доцент Носова І.О.

Херсон – 2014 року

ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………………………………….

3

РОЗДІЛ 1. Психолого-педагогічні основи реалізації принципу наочності у навчальному процесі ..............................

7

    1. Огляд історичного розвитку наукових основ використання наочних засобів навчання …………….….…..

7

1.2. Психолого-фізіологічні особливості процесів сприйняття та обробки наочної інформації ………...…..…….

13

РОЗДІЛ 2. Розробка методики реалізації принципу наочності при вивченні навчального предмету «Cпеціальна технологія»……………..…………………………………………..

22

2.1. Характеристика наочних посібників, що використовуються у процесі викладання навчального предмету «Спеціальна технологія» …………………………

22

2.2. Особливості методики проведення занять з розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія» на основі використання принципу наочності …………………………….……………

43

РОЗДІЛ 3. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях …………………………………………………..………

51

ВИСНОВКИ ……………………………………………………….

58

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………….

60

ДОДАТКИ …………………………………………………………

65

Додаток А. Аналізатори, які приймають участь у сприйнятті інформації …………………………………………………………….…

65

Додаток Б. Витяг з Державного стандарту професійно-технічної освіти ДСПТО 7231.2. І60058 - 2006……………

66

Додаток В. Календарно-тематичний план з розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія» ……………………………………

70

Додаток Г. Приклади моделей вантажних автомобілів ……

73

Додаток Д. Навчальня таблиця «Схема модернізованого пневмопривода гальм автомобіля ЗИЛ – 130» …………….

74

Додаток Е. Приклади плаканів до викладання розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія»………………………….

75

Додаток Ж. Технологічна карта «Знімання головного гальмівного циліндра»……………………………………….

76

Додаток З. Засоби навчання, їхні дидактичні функції

та навчальні ситуації застосування………………………….

78

Додаток И. Плани-конспекти занять з розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія»……………………………………..

83

ВСТУП

Актуальність теми. Сучасний економічний розвиток України ставить нові вимоги до ступеня підготовки фахівців, докорінно змінюючи кваліфікаційні характеристики випускників закладів освіти усіх рівнів. У силу того, що змінюються економічні основи суспільного життя, коли необхідність виробничих процесів диктується реаліями життя, стихією ринку, старий підхід до організації навчального процесу у ПТНЗ потребує докорінної зміни.

Дослідження, проведені В.С.Безруковою, Д.О.Біржевським, Р.С.Гуревичем показали, що однією з можливостей підвищення якості навчання у професійно-технічних навчальних закладах є використання різноманітних наочних засобів навчання.

Слід зазначити, що звернення до проблеми розробки і використання наочних засобів навчання є одною з найстаріших у «класичній» дидактиці. Проблеми наочності розпочали розглядати такі видатні педагоги, як Я. А. Коменський, Ж. Ж. Руссо, Й. Г. Песталоци. У роботах В.І.Водовозова, О.Я.Герда, М.І.Пірогова, К.Д.Ушинського та ін. знаходимо розширення поглідяв на означену проблему.

Обґрунтування принципу наочності навчання на психологічному рівні здійснено у роботах Б.Г.Анан’єва, Ф.Є.Василюка, Л.В.Занкова, А.В.Запорожець, О.М.Леонт’єва та ін.

У загально дидактичному плані велику цінність являють собою дослідження П.Р.Атутова, М.А.Жиделєва, М.М.Скаткіна, які розглядають наочність як невід’ємну частину навчально-виховного процесу.

Наочність у своїх працях досліджували Б. Голуб, А. Кузьмінський, В. Кукушин, С. Пальчевський, О. Савченко та ін. Вони визначали її поняття, види, функції, методичні й дидактичні умови застосування.

Неможливо переоцінити вклад у дослідження проблеми використання наочності у процесі проведення занять з трудового навчання, викладанні спеціальних дисциплін зроблений видатними вітчизняними вченими О. І. Гедвілло, Р.С. Гуревичем, Д.О. Тхоржевським та ін. У їх робота не однократно наголошувалося на тому, що наочні засоби навчання постійно змінюються, вдосконалюються. Вчені вказували на такі причини цього - розвиток техніки друкування і розмноження графічних наочних засобів навчання, виникнення нових наочних засобів, запровадження оригінальних авторських технологій викладання, що породжує потребу у відповідних засобах навчання. Це обумовлює потребу у розробці методики використання наочних засобів навчання, пошуку нових підходів для більш кращого сприйняття навчального матеріалу учнями.

Особливо це стосується методики викладання такої дисципліни як «Спеціальна технологія». З одного боку на заняттях необхідно використовувати увесь спектр навчальних посібників починаючи від графічних засобів навчання (плакатів, інструкцій, стендів) закінчуючи сучасними інформаційними технологіями, з другого – централізоване матеріально-технічне забезпечення ПТНЗ вже багато років відсутнє.

Виходячи з актуальності проблеми була визначена тема дипломної роботи: «Методика викладання розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія» на основі використання принципу наочності у професійно-технічних навчальних закладах»

Мета дослідження: розробити методику викладання розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія» на основі використання принципу наочності у професійно-технічних навчальних закладах.

Виходячи з актуальності теми та мети дослідження було поставлено такі завдання:

  1. Проаналізувати стан розробки проблеми реалізації принципу наочності в психолого-педагогічній літературі та на практиці.

  2. Здійснити огляд історичного розвитку наукових основ використання наочних засобів навчання.

  3. Охарактеризувати основні види наочних посібників, що застосовуються у процесі навчання у ПТНЗ.

  4. Розробити методику викладання розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія» на основі використання принципу наочності.

  5. Розробити календарно-тематичний план розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія».

  6. Розробити план-конспект занять з розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія».

  7. Розробити інструкцію з безпеки для учнів під час проведення навчально-виховного процесу з навчального предмету «Спеціальна технологія».

Об’єктом дослідження є професійна підготовка учнів професійно-технічних навчальних закладів.

Предметом дослідження є педагогічні умови реалізації принципу наочності при вивченні навчального предмету «Спеціальна технологія» учнями ПТНЗ.

Для досягнення мети і розв’язання завдань застосовувалися теоретичні і емпіричні методи дослідження:

  • аналіз, порівняння та узагальнення наукових джерел з метою дослідження психолого-педагогічних основ реалізації принципу наочності;

  • аналіз змісту державного стандарту професійно-технічної освіти (ДСПТО 7231.2. І60058 - 2006) професія: слюсар з ремонту автомобілів, типового навчального плану та навчальної програми з навчального предмету «Спеціальна технологія»;

  • спостереження за навчальним процесом, бесіди з викладачами ПТНЗ з метою визначення реального стану реалізації принципу наочності при вивченні навчального предмету «Спеціальна технологія».

Практична значущість полягає в тому, що розроблено і впроваджено у педагогічний процес методику відбору, розробки та використання наочних засобів навчання при вивченні розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія».

Основні положення і результати дослідження пройшли апробацію на ІІ регіональній студентській науково-практичній конференції «Інновації у професійному становлення інженерів-педагогів, вчителі технологій та фахівців сфери обслуговування» (м. Херсн, 21-22 листопада 20012 року).

Актуальність теми, мета роботи її об’єкт, предмет і завдання визначили логіку і структуру нашої дипломної роботи, яка складається із вступу, основної частини, що містить 3 розділи, висновків, списку використаних джерел, додатків.