Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для. Презентації.Спеціаліст.Олійник..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
9.92 Mб
Скачать

1.2. Психолого-фізіологічні особливості процесів сприйняття та обробки наочної інформації

Психолого-педагогічні дослідження, пов’язані з проблемами наочного навчання проводилися у таких напрямах: психологія сприйняття та чуттєвого пізнання дійсності (Б.Г.Анан’єв, Б.М.Величковський, О.М.Леонт’єв та ін.), психологія створення уявного образу (Ф.Е.Василюк, А.В.Запорожец, А.В.Славін та ін.), обґрунтування методики використання різних засобів наочності (Л.С.Антонов, В.І.Гаркулов, Л.М.Фрідман та ін.), вплив наочності на пізнавальні процеси (С.І.Архангельський, В.П.Волинський, А.М. Гуржій, В.П.Коцур, В.В.Самсонов та ін.).

Як наголошує Б.Г.Ананьєв, основними психічними процесами, що беруть участь у прийомі інформації, є відчуття, сприйняття, представлення і мислення. Аналіз цих процесів, розкриття їхньої природи і закономірностей необхідні для рішення задачі оптимальної побудови інформаційної моделі, яку людина реально спостерігає у навколишньому середовищі.

Розділ 2 розробка методики реалізації принципу наочності при вивченні навчального предмету «спеціальна технологія»

2.1. Характеристика наочних посібників, що використовуються у процесі викладання навчального предмету «Спеціальна технологія»

Сучасний підхід до розв’язання проблеми наочності, яки пропагують М.М.Грановский, В.І Євдокимов, Б.Л.Омельяненко, Б.Б.Фурман та ін., трактує її як сукупність норм, що витікають із закономірностей процесу навчання та стосуються пізнання дійсності на основі спостереження, мислення і практики на шляху від конкретного до абстрактного та навпаки. Наочні навчальні посібники що використовуються у ПТНЗ поділяються на: посібники для фронтальної роботи в класі (демонстраційні таблиці, моделі, кінофільми, діафільми та ін.) і посібники для самостійної класної і позакласної роботи учнів (підручники, довідники, атласи, дидактичний роздавальний матеріал та ін.). Серед них також виділяються натуральні і зображувальні (графічні), останні – на об’ємні, площинні, та проекційні.

Цей перелік значно розширює М.М.Скаткін, який за формою передачі навчальної інформації виділяє такі наочні посібники:

  1. Об’єкти навколишнього середовища, що використовуються в навчальному процесі у природному вигляді (автомобілі, трактори, пристрої для розбирання і збирання систем автомобіля та ін.).

  2. Діючі моделі (машин, механізмів, систем).

  3. Макети і моделі.

  4. Прибори та пристрої для навчальних експериментів.

  5. Графічні засоби (навчальні таблиці, рисунки, схеми, фотографії та ін.).

  6. Технічні засоби навчання (діапозитиви, діафільми, кінофільми, телепередачі, звуко- та аудіо записи, комп’ютерні технології навчання та ін.).

  7. Підручники та навчальні посібники.

  8. Пристрої для контролю за знаннями і навичками учнів [21].

У роботі детально розглянуто зміст вище означених наочних посібників, що використовуються під час викладання навчального предмету «Спеціальна технологія».

Об’єкти навколишнього середовища, що використовуються в навчальному процесі у натуральному вигляді.

Автомобіль у лабораторії будови автомобілів

.

Підсилювач рульового керування

Діючі моделі рульового керування ( а) та гальмівної системи (б) є необхідною умовою для активізації навчальної діяльності учнів ПТНЗ на заняттях з навчального предмету «Спеціальна технологія».

а)

б)

Діючі моделі рульового керування (а) та гальмівної системи (б)

Найбільш поширеною формою ідеальних моделей, під час вивчення програмного матеріалу з розділу «Органи керування вантажним автомобілем» з навчального предмету «Спеціальна технологія» є схематичні зображення об’єктів, що вивчаються (наприклад, «Класифікація рульового керування»,, «Класифікація гальмівних систем», «Схема повороту автомобіля», «Схема робота гальмівної системи з пневмоприводом», «Схема будови рульового керування», «Схема передачі зусилля у рульовому керуванні» тощо). На рисунку зображено схеми різних способів повороту колісних машин, його ми плануємо використовувати на занятті зтеми «Рульове керування».

Схеми різних способів повороту колісних машин:

а г — повертання керованих коліс у горизонтальній площині; д — злам шарнірно зчленованої рами; е — зміна частоти обертання коліс бортів

Графічні (площинні) засоби навчання. До площинних навчально-наочних посібників вони відносять плакати, креслення, таблиці, технологічні карти, інструкції, фотографії, рисунки на дошці, схематичні зображення об’єктів і процесів та ін.

Принципова схема роботи рульового керування з гідропідсилювачем автомобілів КамАЗ за прямолінійного руху (а) та при повороті праворуч (б) і ліворуч (в)

1 — рульове колесо; 2 — рульова колонка; 3 — карданний вал; 4 — кутовий редуктор; 5 — картер рульового механізму; 6 — гвинт; 7 — кулькова гайка; 8 — вал сошки із зубчастим сектором; 9 — поршень-рейка; 10 — перепускний клапан; 11 —золотник; 12 — клапан керування; 13 — упорний підшипник; 14 — захисний клапан; 15 — оливний радіатор; 16 — оливопровід низького тиску; 17 — оливопровід високого тиску; 18 — насос гідропідсилювача

Плакати на заняттях рекомендується використовувати для розкриття будови машин і механізмів, прийомів роботи.

Схема роботи рульового керування

Гальмівні механізми

Не менш важливими є фотоплакати – це знімки вузлів, механізмів (30х40, 40х60 см), що наклеєні на картон.

а)

б)

Фотоплакат двигуна (а) та його розташування (б)

Вікористання демонстраційних стендівдає учням більше можливості накопичувати новий матеріал, мати конкретні уявлення, що особливо сприяє розвиткові образного мислення школярів, їх спостережливості. У посібників цього виду багато позитивного: як правило, вони об’ємні, тому є можливість всебічного спостереження; об’єкт сприймається не тільки зором, а й іншими аналізаторами.

а)

б)

Стенди «Рульове керування. Передня підвіска» (а)

та «Гальмівна система» (б)

Технічні засоби навчання сприяють кращому, глибокому і міцному засвоєнню знань і умінь учнів, активізації їх діяльності у процесі навчання. Тому лабораторію будови автомобілів доцільно укомплектувати таким аудіовізуальними засобами, які кінопроектор типу «Україна», епідіаскоп, діапроектор ЛЕТІ, «Протон», кодоскоп тощо.

Приклади технічних засобів навчання

Актуальним у практиці сучасної школи, як доводять Р.С.Гуревич, М.А.Кадемія, стає використання прикладних телевізійних установок, комп’ютерних систем. Саме тому оснащення навчальних кабінетів ПТНЗ комп’ютерами, інтерактивними дошками, проекторами є актуальним.

Сучасне оснащення навчальних кабінетів ПТНЗ

Підручники та навчальні посібники з будови автомобіля складають основу навчального процесу, без якої неможливо організувати ні навчальну діяльність учнів під час заняття, ні їх самостійну роботу.

На занятті з теми «Гальмівна система» пропонуємо учням розглянути ілюстрацію з підручника «Конструкція стоянкової гальмової системи автомобіля ЗИЛ - 130», приведену на рис. та відповісти на питання: «З яких складових частин складається стоянкова гальмівна система автомобіля ЗИЛ – 130?», «Назвіть деталі стоянкової гальмової системи у послідовності передачі зусилля», «До яких деталей приєднується тяга?».

Рис. Ілюстрація з підручника: «Конструкція стоянкової гальмової

системи автомобіля ЗИЛ – 130»:

1 – важіль з рукояткою; 2 – регулювальний важіль; 3 – кулак; 4 – опорний диск; 5 – гальмовий барабан; 6 – пружина; 7 – колодки, 8 – тяга; 9 - сектор