Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
443.39 Кб
Скачать

Тема: Файловий менеджер

Total Commander (раніше Windows Commander) – файловий менеджер для Windows™, на зразок Провідника Windows. Але Total Commander використовує інакший підхід: у нього дві постійних, розташованих поруч, панелі, як в добре відомій DOS-оболонці (NC).

Основні характеристики Total Commander:

  • Функції клавіатури, близькі до оригіналу (NC для DOS).

  • Підтримка Drag&Drop за допомогою миші.

  • Розширене копіювання, переміщення, перейменування і видалення елементів файлової структури (допускається видалення непустих каталогів).

  • Робота з архівами так само, як з підкаталогами. Ви можете легко копіювати файли до архіву і з нього. Відповідна програма-архіватор викликається автоматично. Підтримуються PKZIP, ARJ, LHA, RAR, UC2, ACE, TAR, GZ і TGZ.

  • Меню "Запуск" (команди, які визначаються користувачем) для розміщення у випадаючому меню DOS- або Windows-програм, які ви часто використовуєте. Поточний каталог і/або файл під курсором може бути переданий прикладенню.

  • Командний рядок для простого запуску програм з параметрами, для цього потрібно просто набрати ім’я програми або натиснути Ctrl+Enter чи Ctrl+Shift+Enter для додання файлу під курсором до командного рядка.

  • Розширений пошук файлів, включаючи пошук тексту в будь-яких файлах, у т.ч. на декількох дисках.

  • Вбудований переглядач файлів (F3 або Alt+F3) для перегляду файлів БУДЬ-ЯКОГО РОЗМІРУ в шістнадцятковому, двійковому або текстовому форматі з використанням набору символів ASCII (DOS) або ANSI (Windows). Ширину рядка і розмір шрифту тепер можна налаштовувати.

  • Внутрішній розпаковщик від Info-Zip, який дозволяє розпаковувати архіви ZIP без виклику зовнішньою програми! Початковий код, написаний на Turbo Pascal, безкоштовний і може бути отриманий безпосередньо від автора.

  • Панель інструментів з кнопками для запуску зовнішніх програм або внутрішніх команд меню з можливостями налаштування.

  • Головне меню з можливостями налаштування.

  • Внутрішні розпаковщики для форматів ZIP, ARJ, LZH, GZ, TAR, RAR і ACE.

  • Внутрішній ZIP-упаковщик, базується на бібліотеці ZLIB від Jean-loup Gailly.

Використання програми

Користувацький інтерфейс

Меню

Меню: Файли

Змінити атрибути...

Дозволяє встановлювати та скидати атрибути тільки для читання (r), архівний (a), прихований (h) і системний (s). Виділіть файли, атрибути яких ви хочете змінити, потім виберіть команду Змінити атрибути... в меню Файли.

Атрибути NTFS стиснений (c) і зашифрований (e) Total Commander відображає в файлових панелях, але змінювати не дозволяє.

Також ви можете змінити дату і час файлу/каталогу (в системах NT/2000/XP будуть потрібні права адміністратора, щоб мати доступ до каталогу з привілеями резервного копіювання).

Якщо у діалоговому вікні Зміна атрибутів вибрано відповідну опцію, всі зміни будуть застосовуватися рекурсивно до всіх файлів у підкаталогах.

Якщо початковий каталог показує вміст архіву, ця функція недоступна.

Див. Діалогове вікно: Зміна атрибутів

Якщо Total Commander підключено до FTP-сервера, то при виклику цієї команди відображається діалогове вікно Змінити атрибути UNIX.

Упакувати

Дозволяє упакувати вибрані файлів одним з архіваторів: PKZIP, ARJ, LHA, RAR, UC2, ACE, TAR, GZ або TGZ. При підключенні відповідних плаґінів доступні й інші архіватори. Виділіть файли і каталоги, які ви хочете упакувати, і викличте команду Упакувати... з меню Файли. Якщо при виборі цього пункту меню ви тримаєте натиснутою клавішу Shift, файли будуть переміщені (упаковані, а потім видалені з початкового каталогу).

Далі відкриється діалогове вікно для вибору параметрів упакування.

Важливо: В цьому діалоговому вікні має бути вказане ім’я упаковщика (ZIP, ARJ, LHA, RAR, UC2, ACE тощо) з двокрапкою ‘:‘ між упаковщиком та ім’ям файлу, інакше файли буде скопійовано/переміщено!!!

Майте на увазі, що більшість упаковщиків можуть створювати архіви розміром не більше 2 Гб.

Порада: Для розпакування файлів з архіву просто двічі клікніть на ньому. Архів відкриється, і буде показано його вміст. Потім ви можете скопіювати файли до потрібного вам каталогу.

CAB-архіви створити не можна! (Користуйтесь відповідними архіваторними плаґінами.)

Операції упакування/розпакування (ZIP і зовнішні архіватори) і копіювання можна перевести у фоновий режим, натиснувши кнопку "У фоні". Це дозволяє під час цієї операції виконувати в Total Commander інші задачі. Після того, як фонова операція закінчиться, потрібно натиснути F2 або Ctrl+R, щоб оновити каталог. Інакше змінені файли не будуть відображатися.

Розпакувати

Дозволяє розпакувати всі або лише вказані файли з архіву під курсором або з відкритого архіву. Перемістіть курсор на потрібний архів і виберіть Розпакувати... в меню Файли або натисніть Alt+F9.

При цьому відкриється діалогове вікно вибору каталогу призначення. Далі ви можете ввести маску файлів (наприклад, *.doc *.txt), щоб вказати, які саме файли розпакувати. Якщо ви хочете розпакувати файл, ім’я якого містить пробіли, слід взяти це ім’я у подвійні лапки, наприклад, "Лист до Петренка.doc".

Порада: Щоб розпакувати не всі, а лише деякі файли, просто двічі клікніть на архівові, щоб відкрити його і відобразити вміст. Потім ви можете розпакувати файли до потрібного вам каталогу, викликавши операцію копіювання за F5.

Протестувати архіви

Ця команда перевірить всі виділені архіви, розпакувавши їх в пам’ять і підрахувавши CRC-суму. Якщо CRC не співпадає з контрольною сумою, яка зберігається в архівові, або виникають інші помилки, Total Commander повідомить про це. Якщо помилок немає – ніяких повідомлень не буде. Оскільки TAR-архіви не захищені CRC-сумою, їх неможливо перевірити за допомогою цієї функції.

Сполучення клавіш для цієї функції: Alt+Shift+F9.

Порівняти за вмістом

Порівнює два файли за їх вмістом. Розбіжності відображаються кольором у подвійному списку.

Файли для порівняння вибираються таким чином:

  • Якщо виділено більше одного файлу, будуть порівнюватися перші два.

  • Якщо виділено тільки один файл, він буде порівнюватися з першим виділеним файлом на іншій панелі.

  • Якщо виділено лише один файл, а в іншій панелі нічого не виділено, він буде порівнюватися з однойменним файлом з іншої панелі (якщо такий існує).

  • Якщо не виділено жодного файлу, порівнюється файл під курсором з однойменним файлом з іншої панелі.

При перетягуванні мишею розділювача панелей із вмістом файлів нова позиція автоматично запам’ятовується.

Ви можете також задати зовнішню програму порівняння файлів за допомогою ключа wincmd.ini CompareTool. При цьому ви як і раніше можете викликати внутрішній інструмент порівняння командою cm_IntCompareFilesByContent.

Див. також: Діалогове вікно – Порівняння вмісту файлів.

Відкрити за допомогою...

Цей пункт меню відкриває діалог, в якому ви можете асоціювати файли даних з програмами.

Така асоціація дозволяє запускати відповідний редактор для файлу звичайним подвійним кліком на цьому файлі. Асоціації не обмежуються програмою Total Commander, а працюють також і в Провіднику.

Якщо ви зробили відповідні налаштування у діалоговому вікні конфігурації, значок асоційованої програми буде показаний ліворуч від імені файлу.

Властивості (Інформація про версію)

Якщо ви використовуєте Windows NT версії старшої 3.51 (NT 4.0, 2000, XP...) або Windows 9x, то за замовчуванням відображається системний діалог "Властивості". В ньому показується також інформація про версію, якщо об’єкт містить такі дані.

В Windows NT 3.51 це діалогове вікно показує деяку інформацію про виконувані файли і бібліотеки DLL, якщо вони містять структуру VERSIONINFO (у більшості нових програм для Windows ці дані є). Тут можна знайти цікаві дані про програму чи файл, включаючи стислий опис, ім’я програми, якій належить файл, назва компанії, номер версії файлу і програми і відомості про авторські права.

Це діалогове вікно може бути відкрите натисненням Alt+Enter.

Підрахувати займане місце

Обчислює простір, зайнятий виділеними файлами, каталогами та усіма їх підкаталогами. Якщо не виділено жодного файлу, обчислюється простір, зайнятий файлом чи каталогом під курсором. Додатково розмір файлу округляється до розміру кластера початкового і цільового каталогів для визначення реально займаного простору. Місце, зайняте інформацією про сам каталог, не враховується.

Сполучення клавіш для цієї функції: Ctrl+L.

Інструмент групового перейменування

Дозволяє перейменувати всі виділені файли, використовуючи потужні можливості перейменування:

• Створення пронумерованого списку файлів.

• Переведення до верхнього/нижнього регістру.

• Заміна фрагменту в імені на інший фрагмент.

• Додання поточних дати/часу до імені файлу.

• Можливість залишить в імені файлу лише деякі букви.

Результати відображаються відразу у вікні результату під опціями перейменування, ще до того, як файли будуть перейменовані.

Докладніше див. Діалогове вікно – Інструмент групового перейменування.

Правка коментарів

Дозволяє створювати або змінювати коментарі до файлів. Коментарі зберігаються до файлу descript.ion або files.bbs. Коментарі відображаються як частина списків файлів за допомогою пункту "Коментарі" в меню "Вигляд" (Ctrl+Shift+F2) або при переміщенні вказівника миші на ім’я файлу. Для останнього способу потрібно на сторінці Налаштування – Вміст панелей дозволити підказки/коментарі у стилі Win32.

Увага: Коментарі працюють тільки зі звичайними файлами, але не з файлами в архівах (ZIP тощо), на FTP-серверах чи в плаґінах.

Див. докладніше Діалогове вікно – Коментар до файла.

Друк

Відкриває підменю з трьох команд:

Список файлів...

Відкриває діалогове вікно, де в режимі попереднього перегляду друку відображається список всіх виділених файлів. В залежності від поточного режиму відображення будуть надруковані: список файлів у стислому вигляді, в докладному вигляді або структура дерева каталогів. При друку списку файлів будуть надруковані лише виділені файли (але якщо на панелі знаходяться результати пошуку файлів-дублікатів, то список буде надруковано повністю). При друку дерева відображуване дерево буде надруковано повністю.

Список файлів з підкаталогами...

Дозволяє друкувати виділені файли і каталоги, включаючи їх підкаталоги. Перед тим, як відкриється діалог попереднього перегляду вам буде запропоновано визначити глибину рекурсії, тобто яке число рівнів підкаталогів вглиб від поточного буде враховуватися при друку. Значення -1 задає необмежену глибину. Крім того, ви можете визначити, які саме файли друкувати, наприклад, *.doc *.txt для всіх текстів або *.* | *.bak *. ~* для виключення всіх резервних копій. Не працює при з’єднаннях з FTP-сервером і через паралельний порт.

Файл (вміст) Дозволяє роздрукувати один вибраний файл. Працює, тільки якщо файл асоційовано з програмою для друку. Якщо такої асоціації для вибраного файлу немає, вам слід завантажити його до редактора і роздрукувати звідти.

Якщо у початковому каталозі відображається вміст архіву, ця функція недоступна.

Розбити файл

Ця функція дозволяє розбити один великий файл на декілька маленьких файлів (зазвичай одного і того самого розміру), наприклад, для пересилання через Інтернет або транспортування на дискетах. Файли-фрагменти можуть бути записані або безпосередньо на дискети, або до каталогу на жорсткому диску.

На цільовому комп’ютері файли можуть бути об’єднані за допомогою Total Commander (командою Зібрати файли) або, наприклад, DOS-командою copy. Командний рядок повинен бути таким:

copy /b part.001 + part.002 + part.003 + part.004 original.dat

Вона об’єднує частини з 1 по 4 в файл original.dat.

Після розбиття Total Commander створює файл з розширенням .crc. Цей файл містить ім’я і розмір початкового файлу, а також контрольну CRC-суму. Для об’єднання файлів іншою програмою цей файл з CRC-сумою вам не потрібен. Але за допомогою цього файлу Total Commander може перевірити, чи правильно було об’єднано початковий файл.

Розбити файл "xxx" і помістити частини до каталогу

Тут ви можете ввести шлях призначення. Імена файлів будуть вибрані Total Commander таким чином: ім’я зберігається, а розширення змінюється на .001, .002 і т.д. При цьому допускається не більше 999 частин. Залиште поле пустим для розбиття файлу в поточному каталозі.

Розмір частин Тут ви можете ввести потрібний розмір файлу в або вибрати попередньо визначений розмір зі списку. Ви можете задати одиницю вимірювання, додавши K або KB для кілобайтів та M або MB для мегабайтів (регістр не враховується), у протилежному випадку одиницею вимірювання будуть байти. При виборі "Авто", Total Commander буде використовувати вільний простір повністю (на змінних дисках). Коли розбиття виконується на жорсткий диск, "Авто" буде використовувати розмір 1,44 Мб (3-дюймова дискета).

Видалити всі файли на одержувачі (тільки для змінних дисків)

Якщо цю опцію позначено, то всі файли в каталозі призначення і його підкаталогах будуть видалені. Перед видаленням відобразиться список файлів і запит на підтвердження їх видалення.

Зібрати файли

Ця функція дозволяє об’єднати декілька файлів в один. Total Commander може не лише об’єднувати файли, створені за допомогою його власної функції Розбити файл, а й файли, створені командою Unix split -b. Помістіть курсор на перший частковий файл і виберіть "Зібрати файли". Імена файлів повинні бути пронумеровані у порядку зростання або мати букви у порядку зростання. Total Commander виявить файли file.001, file.002, file.003, а також fileaa, fileab, fileac тощо.

Якщо файл з таким же ім’ям і розширенням .crc знаходиться в одному каталозі з одним із часткових файлів, Total Commander буде використовувати цей файл, щоб перевірити зібраний файл на присутність помилок. Окрім того, у якості імені для об’єднаного файлу буде використовуватися оригінальне ім’я, збережене в цьому CRC-файлі.

Зібрати XXX та всі інші частини з іменами у порядку зростання до каталогу:

В цьому полі ви можете ввести шлях до каталогу призначення. Щоб об’єднати файли у поточному каталозі, залиште це поле пустим.

Кодувати (MIME, UUE, XXE)

За допомогою цієї функції ви можете перетворювати двійкові файли, на зразок програм або архівів, на простий текст, наприклад, для посилки файлу через Інтернет E-mail-ом. Остаточний текст може бути записаний в один великий файл або ж розбитий на декілька часткових файлів.

На цільовому комп’ютері ви можете відновити початковий файл як за допомогою Total Commander (команда "Декодувати"), так і іншими програмами, наприклад, Wincode, що є вільно розповсюджуваним засобом кодування/декодування.

Кодувати файл XXX до каталогу:

Тут ви можете ввести шлях призначення. Імена файлу будуть вибрані Total Commander таким чином: ім’я зберігається, а розширення змінюється відповідно на .B64 (MIME), .UUE (UUEncode) та .XXE (XXEncode). Для кодування до поточного каталогу залиште поле пустим.

Кодувати як Тут ви можете вибрати потрібний метод кодування. MIME – поштовий формат Інтернет. UUE – відносно старий, але широко розповсюджений формат, особливо для поштових скриньок, який, тим не менш, не скрізь проходить (наприклад, через деякі інтернет-сервери). XXE не має недоліків UUE, але він розповсюджений набагато менше.

Рядків на файл Встановіть число кодованих рядків в файлі. Якщо поле не заповнене, створюється лише один остаточний файл. Кількість рядків заголовка НЕ входить в це число. Заголовок містить інформацію про оригінальне ім’я файлу.

Байтів на файл Встановіть розмір часткових файлів в байтах. Розмір заголовків не враховується. Тому згенеровані файли в сумі будуть трохи більші, ніж оригінальний файл.

Декодувати (MIME, UUE, XXE, BinHex)

Ця функція дозволяє декодувати один файл або декілька часткових файлів в один файл. Total Commander підтримує формати MIME, UUEncode, XXEncode та BinHex (версії 4.0), а тепер і Yenc. Просто встановіть курсор на файл, який ви хочете декодувати, або, відповідно, на перший частковий файл і виберіть команду меню "Декодувати". Імена файлів повинні бути пронумеровані у порядку зростання або мати символи у порядку зростання. Total Commander розпізнає файли виду file001.uue, file002.uue, file003.uue, а також fileaa, fileab, fileac.

Декодувати файл XXX в каталог:

Тут ви можете ввести каталог призначення. Ім’я результуючого файлу буде взято із закодованого файлу. Залиште це поле пустим, щоб об’єднати файли в поточному каталозі.

Підрахувати CRC-суми (формат SFV, MD5)...

За допомогою цієї функції ви можете створювати файли контрольних сум, щоб впевнитися, що файл скопійовано непошкодженим, наприклад, мережею або з використанням змінного носія. Ви можете створювати один SFV-файл для всіх вибраних файлів або окремі для кожного файлу.

На іншому комп’ютері ви можете перевірити контрольні суми CRC за допомогою команди Перевірити CRC-суми (із файлів SFV, MD5) або будь-якою іншою утилітою перевірки SFV.

Зберегти файл(и) контрольних сум як:

Тут ви можете ввести каталог призначення та ім’я файлу. При створенні окремих SFV-файлів для кожного файлу введене ім’я повинно містити символи підстановки (*).

Для кожного файлу створити окремий SFV-файл

Дозволяє створювати окремі SFV-файли для кожного файлу. Корисно, коли ви хочете послати файли різним одержувачам.

MD5 Створює контрольні суми MD5. Вони більш надійні, ніж контрольні суми CRC, оскільки вони довші і використовують більш складний алгоритм. Нове: Контрольні суми MD5 тепер зберігаються в нижньому регістрі.

Перевірити CRC-суми (із файлів SFV, MD5)...

За допомогою цієї функції ви можете перевірити контрольні суми, які зберігаються в спеціальних файлах, щоб упевнитися, що файл не пошкоджено, наприклад, після копіювання файлу мережею або за допомогою змінного носія. Ви можете створити такі файли за допомогою функції Підрахувати CRC-суми (формат SFV, MD5).

Файли з неправильною контрольною сумою виділяються у поточному списку файлів.

Вихід

Цей пункт меню закриває Total Commander, зберігаючи (якщо це дозволено в конфігураційному діалозі) поточні налаштування до файлу wincmd.ini.

Меню: Виділення

Виділити групу файлів

Пункти меню, які використовуються для виділення файлів і зняття виділення:

Виділити групу...

Зняти виділення групи...

Виділити все

Зняти все виділення

Інвертувати виділення

Виділити файли/папки за розширенням

Зберегти виділення

Відновити виділення

Зберегти виділення до файлу...

Завантажити виділення з файлу...

Копіювати імена файлів до буфера

Копіювати повні імена файлів

Копіювати вміст всіх колонок

Копіювати всі колонки (повні шляхи)

Див. Виділення файлів.

Порівняти каталоги

Порівнює вміст початкового і цільового каталогів. Виділяються відмінні файли, причому лише більш нові. Файли, відсутні в одному каталозі, виділяються в іншому. Ця методика схожа на поведінку популярної DOS-програми Norton Commander.

Порівняти, приховавши однакові файли

Порівнює вміст початкового і цільового каталогів. Однакові файли приховуються (вони приховуються від користувача, але НЕ видаляються!) Із відмінних файлів виділяються лише найновіші. Крім того, файли, відсутні в одному каталозі, виділяються в іншому.

У цьому режимі до заголовка панелі додається слово "Порівняння:". Щоб вийти з цього режиму, просто оновіть панель (F2 або Ctrl+R).

Меню: Команди

Дерево каталогів

Відкриває діалогове вікно з деревом поточного диска. Виберіть каталог (двічі клікнувши на ньому або виділивши курсором і натиснувши OK), щоб перейти до цього каталогу у початковій панелі. Комбінація клавіш: Alt+F10.

Див. також: Діалогове вікно: Дерево каталогів

Пошук файлів

Дана команда дозволяє виконувати пошук файлів та каталогів за критеріями, заданими користувачем. Цю функцію можна також використовувати для пошуку файлів за вмістом.

Див. також діалогове вікно Пошук файлів.

Окрім вказаного способу пошуку у вас є додаткова можливість швидкого пошуку файлів і каталогів безпосередньо в поточній файловій панелі.

Мітка диска...

Дозволяє встановити або змінити мітку диска, який відображається у початковій панелі. Поточна мітка диска показується в правій частині випадаючого вікна зі списком дисків або в підказці до відповідної кнопки диска. Мітка диска може містити до 11 символів (в NTFS – 32). Наступні символи НЕДОПУСТИМІ:

? / | ¦ . , ; : + = < > [ ] ( ) & ^ * " \

Інформація про систему

Відкриває діалогове вікно з різноманітною системною інформацією про ваше апаратне та програмне забезпечення.

Синхронізувати каталоги

За допомогою цієї команди ви можете порівнювати два каталоги разом з усіма підкаталогами і копіювати більш нові файли до іншого каталогу (або будь-якого каталогу, відмінного від початкового). А також ви можете порівнювати вміст каталогу з ZIP-архівом або з каталогом на FTP-сервері. На даний момент повністю підтримуються тільки ZIP-архіви, для інших форматів під час синхронізації недоступне порівняння за вмістом.

Ця функція також корисна для порівняння CD-R (створених програмою для запису CD) з оригіналами. Щоб зробити це, ви повинні позначити опцію "за вмістом".

Важлива примітка: Коли ви завантажуєте файли на FTP-сервер, використовуючи функцію синхронізації, дата/час локального файлу будуть змінені! Будь-ласка, прочитайте розділ довідки Синхронізація каталогів та FTP-серверів.

Див. також:

- Діалогове вікно Синхронізація каталогів.

Обрані каталоги

Меню обраних каталогів дозволяє швидко переключатися між декількома каталогами. Це меню можна відкрити чотирма різними способами:

1. Використовуючи меню Команди.

2. Подвійним кліком на заголовку панелі (відображає поточний шлях).

3. Натисненням кнопки із зірочкою, що знаходиться в правій частині того ж заголовка.

4. Натисненням Ctrl+D.

Меню, яке з’явилося, містить список каталогів, доданих раніше, плюс дві додаткові команди:

• Додати/Виключити поточний каталог: Ця опція дозволяє додати поточний каталог до списку або, відповідно, видалити його.

• Налаштування: Відкриває діалог налаштування, який дозволяє сортувати елементи меню, а також змінювати, додавати чи видаляти записи. Це діалогове вікно схоже на діалогове вікно налаштування меню "Запуск".

Назад

Ця команда дозволяє переключитись на відвіданий раніше каталог. Total Commander пам’ятає 50 останніх відвіданих каталогів (окремо для лівої і правої панелей). Отже, за допомогою цієї команди ви можете зробити назад до 50 кроків.

За допомогою сполучення клавіш Alt+вліво (назад) і, відповідно, Alt+вправо (вперед) ви можете переміщуватися раніше відвіданими каталогам так само, як і у Web-браузері. За допомогою сполучення клавіш Alt+вниз, кліка правою кнопкою миші з секундною затримкою на заголовку поточної панелі або (починаючи з версії 6.0) спеціальної кнопки в правій частині цього ж заголовку ви можете відкрити історію вже відвіданих каталогів і перейти до будь-якого з них.

Відкрити командну консоль

Ця команда відкриває вікно командного інтерпретатора. Це програма, яку визначає змінна оточення COMSPEC. Зазвичай це command.com (в Windows 9x) абр cmd.exe (в Windows NT), але може бути й інша програма, наприклад, 4DOS. При запуску command.com по суті відкривається вікно сеансу DOS (в WinNT він працює лише через емулятор ntvdm), у той час як cmd.exe – це повноцінне 32-бітне прикладення, яке надає набагато більше можливостей, на відміну від command.com.

Поточним каталогом при запуску інтерпретатора буде каталог, відкритий в Total Commander.

Показати всі файли без підкаталогів

Відображає всі файли поточного каталогу та всіх його підкаталогів в одній панелі. Корисно при пошуку файлу, ім’я якого відоме, а каталог – ні, або ж при використанні Інструмента групового перейменування, для всіх файлів, у тому числі і з підкаталогів. Не слід використовувати цю команду в корені дуже великих дисків, тому що для її виконання може знадобитися багато часу. Команду можна перервати натисненням клавіші Esc. Комбінація клавіш для переходу в режим і виходу з нього: Ctrl+B.

Нове: Якщо перед виходом з цього режиму перегляду по Ctrl+B курсор знаходився на файлі, що входить до підкаталогу, Total Commander перейде до цього підкаталогу замість повернення до каталогу, для якого було включено вказаний режим (щоб вернутися саме туди, використовуйте F2 або Ctrl+R).

Відкрити папку «Робочий стіл»

Відкриває віртуальну папку "Робочий стіл". Це дозволяє переглядати такі елементи, як "Мій комп’ютер", або запускати програми за допомогою їх ярликів на Робочому столі. Деякі функції, на зразок перегляду або редагування, в папці "Робочий стіл" не діють.

Відкрити папку "Робочий стіл" можна також, набравши в командному рядку \\ і натиснувши Enter.

Диспетчер фонового пересилання

Відкриває окреме вікно, яке дозволяє копіювати, переміщувати та звантажувати файли у фоновому режимі.

Щоб додати завдання для диспетчера фонового пересилання, виберіть файли, які ви хочете скопіювати, перемістити чи звантажити, і натисніть кнопку [+] або клавішу Num +. Відкриється контекстне меню для додання нової дії.

Нижче приведено опис елементів діалогового вікна:

<Індикатор прогресу>

Відображає процес пересилання поточного файлу (не загальний процес).

<Вікно-список> Відображає елементи, поставлені в чергу на обробку, включаючи елемент, що обробляється на даний момент (перший у списку). У режимі паузи елементи можна сортувати звичайним перетягуванням.

[+] Кнопка для додання нових завдань.

[–] Кнопка для видалення вибраних завдань. Поточне завдання не можна видалити.

Пауза Призупиняє поточну операцію, наприклад, коли інтернет-підключення потрібне для інших задач.

Ліміт швидкості Дозволяє обмежувати швидкість звантажень та завантажень, а також операцій копіювання. Корисно, якщо ви хочете використовувати підключення до Інтернету або локальної мережі для інших задач під час передачі.

Меню кнопки [+] може містити наступні команди:

Додати URL для звантаження

Тут ви можете вставити URL у формі http://www.server.com/file.zip. Ви можете скопіювати таку URL, наприклад, клікнувши правою кнопкою миші на посиланні у вашому браузері і вибравши "Копіювати ярлик".

Додати вибрані файли для звантаження

У вас буде цей пункт меню, якщо ви підключені до сервера FTP і виділили декілька файлів. Цей пункт дозволяє звантажити вибрані файли у фоновому режимі. Те ж саме станеться, якщо в діалозі звантаження включити опцію "Звантажити у фоновому режимі (окремий потік)". Але у цьому випадку буде відкрито окремий диспетчер пересилання, і після завершення звантаження він автоматично закриється.

Додати вибрані файли для копіювання

Дозволяє копіювати (диск->диск) вибрані файли у фоновому режимі.

Додати вибрані файли для переміщення

Дозволяє переміщувати (диск->диск) вибрані файли у фоновому режимі.

Змінити список Якщо ви використали команду "Звантаження за списком...", диспетчер фонового пересилання читає список файлів, які потрібно передати, з файлу списку. Цією командою ви можете додати подальші операції до файлу списку. Якщо ви додаєте їх до кінця файлу, диспетчер фонового пересилання автоматично поставить їх в чергу.

Кнопка [–] виконує наступні дії:

1. Якщо виділено перший елемент у списку, Total Commander запропонує перервати поточне пересилання і почати наступне.

2. Якщо виділено інші елементи, вони будуть видалені зі списку завантажень.

Поміняти місцями панелі (активні вкладки)

За цією командою, коли відображення вкладок папок дозволено, і вони існують, активні вкладки міняються місцями разом із вмістом відповідних папок, відкритих в файлових панелях. Інші поточні вкладки залишаються на своїх місцях. Комбінація клавіш: Ctrl+U.

В Total Commander існує також команда Поміняти місцями панелі (всі вкладки), відсутня в стандартному меню. За нею всі набори поточних вкладок міняються місцями разом із вмістом відповідних панелей. Комбінація клавіш: Ctrl+Shift+U.

В обох випадках задані для кожної панелі налаштування (наприклад, спосіб сортування) не змінюються, не переміщуються і заголовки табуляторів.

Коли вкладок немає або їх відображення відключене, при виконанні обох команд просто змінюється місцями вміст лівої і правої файлових панелей.

Одержувач = Джерелу

Відображає на протилежній панелі вміст початкового каталогу.

За допомогою комбінації Ctrl+вліво/вправо можна відкрити на протилежній файловій панелі каталог або архів під курсором. Якщо під курсором знаходиться звичайний файл або значок переходу до батьківського каталогу, результат буде такий самий, як і при використанні команди Одержувач = Джерелу.

Меню: Мережа

Підключити мережевий диск

Якщо встановлено мережу, яка підтримується Windows, цей пункт меню відкриває діалогове вікно для підключення мережевих дисків. Цей діалог не належить Total Commander, а є специфічним для мережі. Відповідний пункт меню відображається, тільки якщо така мережа присутня.

Див. також Відключити мережевий диск.

Відключити мережевий диск

Якщо на комп’ютері встановлено мережу, яка підтримується Windows, то цей пункт меню відкриває діалогове вікно для відключення мережевих дисків. Цей діалог не належить Total Commander, він специфічний для мережі. Цей пункт меню відображається лише у тому випадку, якщо мережу встановлено і, крім того, підтримує діалог відключення дисків. Деякі мережі дозволяють підключати і відключати мережеві диски в одному і тому ж діалоговому вікні.

Див. також Підключити мережевий диск

Зробити поточний каталог загальним

Цей пункт меню дозволяє використовувати каталог під курсором спільно з іншими комп’ютерами. Функція працює так само, як і в Провіднику Windows. Щоб спільно використовувати кореневий каталог (c:\), ви можете переключитися на перегляд дерева каталогів. Загальнодоступні каталоги показуються з "рукою" під їх значком.

У результаті вибору цього пункту відкривається діалогове вікно властивостей папки (подібно до натиснення Alt+Enter), де на сторінці "Доступ" можна налаштувати параметри загального доступу.

Див. також Закрити загальний доступ до каталогу.

Закрити загальний доступ до каталогу

Цей пункт меню забороняє спільне використання каталогу під курсором, тобто блокує зовнішній доступ до цього каталогу. Функція працює так само, як і в Провіднику Windows.

При виборі цього пункту меню відкривається діалогове вікно властивостей папки (подібно до натиснення Alt+Enter), де на сторінці "Доступ" можна налаштувати параметри загального доступу.

Див. також Зробити поточний каталог загальним.

Показати ресурси адміністратора

Показує ресурси адміністратора на віддаленій машині, наприклад, C$. Як правило, вам треба буде ввести пароль адміністратора цільової машини. Якщо це машина під управлінням Win9x/NT, віддалене адміністрування потрібно дозволити в Панелі керування цільової машини.

FTP

Total Commander містить вбудований FTP-клієнт. За його допомогою ви можете підключитися одночасно до 10 FTP-серверів, через Інтернет чи Інтранет-сервер вашої компанії. FTP-клієнт не лише дозволяє завантажувати і звантажувати файли, але й підтримує пряме пересилання файлів з одного віддаленого сервера на інший. FTP-клієнт використовується так само, як і при операціях Total Commander з файлами, тобто для копіювання (F5), перейменування (Shift+F6), видалення (F8), створення каталогу (F7) тощо. При послідовному натисненні F5 і F2 файли копіюються у фоновому режимі, не змінюючи стану опції "Завантажити у фоновому режимі". Права доступу до файлів та каталогів відображаються в панелі, у якій відкритий FTP-сервер, замість стандартних файлових атрибутів і можуть бути змінені командою Файли – Змінити атрибути.

Порада: Total Commander підтримує лише найважливіші типи серверів, на зразок Unix, Windows NT, VMS і PC/TCP, частково OS9 і AS-400. Якщо після з’єднання лістинг каталогів не відображається, то тип сервера, очевидно, не підтримується. У цьому випадку ви повинні використовувати зовнішній FTP-клієнт, наприклад, WS_FTP або CuteFTP. Ви можете також спробувати самостійно визначити новий тип сервера в діалоговому вікні З’єднання з FTP-сервером – Налаштування FTP-з’єднання (Виберіть "Визначити тип сервера" у випадаючому списку "Тип сервера").

Нове: Тепер також підтримуються інтернет-адреси IPv6, наприклад, у вигляді [1234:56:789A:BC::DE]:21 (порт 21), а також при дозволі імен. Ця функціональність повинна бути включена в налаштуваннях в файлі wcx_ftp.ini (ключ PreferIPv6).

З’єднатися з FTP-сервером

Відкриває діалогове вікно зі списком всіх збережених підключень. Ви можете відкрити підключення, двічі клікнувши по елементу в списку. Сполучення клавіш: Ctrl+F.

Нове FTP-з’єднання

У цьому діалоговому вікні ви можете ввести або ім’я сервера на зразок ftp.microsoft.com, або URL, наприклад, ftp://ftp.microsoft.com/windows/

Сполучення клавіш: Ctrl+N.

При відключенні ви можете зберегти поточне з’єднання і надалі воно буде доступне у діалозі "З’єднання з FTP-сервером", коли ви захочете наступного разу потрапити на цей сайт.

Якщо ви вводите Web-адресу, на зразок http://www.someserver.com/somefile.htm, Total Commander спробує звантажити файл за протоколом http, який використовується для Web.

Нове: Для використання FTP через SSL/TLS, уведіть адресу у вигляді: ftps://ftp.servername.com

Примітка: Вам необхідно скопіювати бібліотеки OpenSSL з сайту www.openssl.org до каталогу Total Commander або будь-який інший каталог, заданий у змінній оточення PATH.

Розірвати FTP-з’єднання

Розриває поточне з’єднання. Сполучення клавіш: Ctrl+Shift+F.

Показувати приховані файли на сервері

Total Commander буде використовувати команду "LIST -la" для запиту лістинга файлів. Це дасть можливість на Unix-системах бачити приховані файли (починаються з крапки).

Звантаження за списком

Звантажує всі файли із створеного користувачем файлу-списку до вибраного каталогу. Файл-список повинен містити список URL для файлів чи підкаталогів (типу ftp://ftp.server.com/subdir/file.zip). Він може також містити відносне або абсолютне ім’я, яке вказує, куди слід помістити звантажений файл. Це ім’я відділяється стрілкою (ftp://ftp.server.com/subdir/file.zip -> c:\local\file.zip). Ви можете додати файл до списку звантажень, відкривши контекстне меню під час FTP-з’єднання і вибравши Додати до списку звантажень. Ця функція також дозволяє звантажувати файли з Web-серверів (http://www.server.com).

Що зробити щоб:

• Відновити перерване звантаження?

Щоб відновити звантаження частково звантаженого файлу, необхідно вибрати файл на сервері, потім натиснути F5 (частково звантажений файл повинен бути відображений на протилежній панелі). Після звичайного діалогового вікна звантаження ви побачите діалогове вікно, у якому буде запропоновано відновити звантаження або перезаписати частково звантажений файл. Total Commander спочатку звантажить останні байти частково звантаженого файлу, щоб перевірити, що він не змінився, потім звантажить залишок файлу. На жаль, цю функцію підтримують не всі FTP-сервери.

• Відновити перерване завантаження?

Підтримується лише для "двійкового" режиму передачі (або автоматичного режиму при завантаженні двійкового файлу). Виберіть файл на вашому жорсткому диску, потім натисніть F5 (частково завантажений файл повинен бути відображений на протилежній панелі). Як і з відновленням завантаження, не всі сервери підтримують цю функцію. Попередження: немає жодної гарантії, що завантажений файл буде правильним, тому перевірте це на сервері після завантаження. З деякими версіями серверів WarFTPd довантаження виглядає працюючим, але завантажений файл непрацездатний!

• Копіювати файли з одного FTP-сервера на інший?

Просто з’єднайтесь з цими двома серверами, так щоб бачити списки їх файлів на двох файлових панелях. Виберіть файл(и), для копіювання і натисніть F5. Зверніть увагу на те, що віддалене копіювання підтримується не всіма серверами, а також може не проходити через брандмауер. Лівий сервер отримає команду PORT, правий – команду PASV. Тому, якщо один сервер знаходиться у приватній мережі або захищений брандмауером, а інший загальнодоступний, розмістіть приватний сервер на ЛІВІЙ панелі.

• Послати команду безпосередньо FTP-серверу?

Просто наберіть команду в командному рядку Total Commander і натисніть Enter. Впевніться, що активна файлова панель відображає поточні FTP-з’єднання! Наступні команди виконуються Total Commander безпосередньо: GET, PUT, RETR, STOR. Для отримання списку підтримуваних команд можна використовувати команду HELP.

• Оновити список файлів в каталозі?

Оскільки Total Commander зберігає в кеші всі списки каталогів, звантажених в одному сеансі, ви повинні примусово перечитати каталог, натиснувши F2 або Ctrl+R, щоб побачити реальний вміст сервера. Це може знадобитися, якщо інший користувач або фоновий процес завантажував файл на сервер у той час, коли ви були підключені.

• Пересилати файли і при цьому продовжувати роботу з Total Commander?

Ви можете позначити опцію Завантажити у фоновому режимі у діалоговому вікні завантаження. У такому разі для кожного файлового пересилання буде відкриватися нове вікно.

Важливо: Для кожного фонового пересилання потрібно встановлювати окреме з’єднання з FTP-сервером. Це з’єднання може не встановитися у деяких випадках, наприклад, при досягненні максимальної кількості користувачів. У такому випадку ви можете, завантажуючи файл у активному режимі, запустити другу копію Total Commander.

• Визначити режим передачі для файлів, які пересилаються?

Ви можете визначити режим передачі в панелі інструментів FTP, яка з’являється після встановлення з’єднання. Можна встановити двійковий, текстовий і автоматичний режим. Сполучення клавіш: Ctrl+Shift+M. У автоматичному режимі фактичний спосіб передачі визначається файловою асоціацією. Зверніть увагу: ви не можете встановити режим передачі при з’єднанні через HTTP проксі-сервер – він самостійно визначає режим через MIME-типи.

• З’єднатися з сервером з використанням безпечного встановлення достовірності FTP (MD4, MD5 або SHA1)?

Просто введіть пароль відкритим текстом, Total Commander автоматично пошле правильну відповідь.

З’єднання з іншим комп’ютером через паралельний порт

З’єднання через паралельний порт дозволяє передавати дані між двома комп’ютерами, які знаходяться в одному приміщенні, через спеціальний паралельний кабель. Цей кабель можна знайти в більшості комп’ютерних магазинів під назвою "паралельний кабель Interlink/Laplink" або "паралельний кабель для прямого кабельного з’єднання". Він дозволяє передавати дані зі швидкістю 50 Кб/сек. Тому функція не може використовуватися в якості заміни мережі, вона призначена для синхронізації даних між двома машинами (наприклад, настільним і портативним комп’ютером). Для постійного з’єднання мережею вам потрібна пара мережевих плат.

Важливі інструкції з безпеки – будь-ласка, прочитайте:

1. Вам потрібен спеціальний кабель для кабельного з’єднання через паралельний порт! Цей кабель має перехрещені лінії передачі даних! Звичайний кабель для паралельного порту може пошкодити паралельний порт або навіть обидва порти, якщо ви підключите його до ваших комп’ютерів! Вам потрібен 4-бітний (не 8-бітний) кабель. Див. нижче опис необхідних з’єднань.

2. Підключайте комп’ютери, лише коли вони вимкнені! На відміну від USB, паралельний порт не підходить для "гарячого" підключення (тобто підключення без попереднього відключення живлення)!

3. Завжди є небезпека пошкодження порту статичною напругою. Тому, будь-ласка, доторкніться до корпуса комп’ютера перед підключенням кабелю. Намагайтесь не знаходитися на килимі у взутті з гумовою підошвою.

4. З’єднуйте тільки два паралельних порти, а не паралельний з послідовним! Паралельний порт на ПК має 25 отворів (не штирків). Кабель повинен мати два роз’єми з 25 штирками кожен.

5. Ви не повинні використовувати паралельний порт для підключення інших пристроїв на тій же лінії, таких як захисна заглушка, ZIP-дисковод™ або зовнішній жорсткий диск. Total Commander повністю блокує доступ до порту на весь час з’єднання!

Відкриття з’єднання через паралельний порт

1. Вимкніть обидві машини, з’єднайте їх паралельним кабелем і знову увімкніть.

2. Запустіть Total Commander на обох машинах. Якщо ви – єдиний користувач, вам потрібна тільки 1 ліцензія.

3. На обох машинах виберіть "Мережа – Встановити з’єднання через LPT-порт".

4. Одна машина буде працювати як сервер, інша – як клієнт. Ви будете працювати на клієнтській машині, так як Total Commander під час з’єднання неможливо використовувати на сервері. Тому виберіть "Сервер" на одній машині, і "Клієнт" на іншій.

5. Якщо на вашому комп’ютері присутні декілька паралельних портів, Total Commander запитає, який порт ви хочете використовувати. Виберіть порт, до якого підключено паралельний кабель.

6. Тепер з’єднання встановлено. Воно працює подібно FTP-з’єднанню, тобто ви тепер можете звантажувати, завантажувати, видаляти, перейменовувати, переглядати і редагувати файли, але не запускати програми. Крім того, ви можете використовувати команду "Синхронізувати каталоги".

7. Закінчивши роботу, закрийте з’єднання на клієнті (кнопкою Відключення в панелі FTP) і на сервері (кнопкою Перервати).

Ви можете також відкрити з’єднання через порт, використовуючи кнопку на панелі інструментів, команду меню Запуск чи меню Ctrl+D (тільки для клієнтської машини):

Команда для цього виглядала б так:

cd port://lpt1/c:/subdir1/subdir2

Увага: Підкаталоги повинні бути відділені прямими слешами ‘/’! Це пов’язане з тим, що Total Commander внутрішньо використовує функції FTP-з’єднання.

Якщо ви хочете передати дані з машини, де є Windows, на машину без Windows (лише з "чистим" DOS), наприклад, скопіювати систему, ви можете використовувати окремий сервер для DOS. Ви можете знайти його на нашій домашній сторінці, www.ghisler.com, в розділі Addons. Хоча цей сервер запускається на Windows 95/98 і Windows 3.1 в режимі емуляції DOS, його не слід використовувати таким чином, тому що він звертається до порту без будь-якого захисту від інших програм. Крім того, він працює повільніше і не підтримує довгі імена файлів.

Використання драйверів для паралельного порту

Для з’єднання через паралельний порт під Windows 9x Total Commander використовує драйвер cglpt9x.vxd. Він завантажується автоматично при встановленні з’єднання і видаляється при його закритті. Під WinNT використовується драйвер cglptnt.sys. Щоб завантажувати цей драйвер динамічно, вам потрібні на цій машині права адміністратора! Якщо у вас їх немає, або ви хочете працювати під обліковим записом звичайного користувача з міркувань безпеки (що рекомендується), Ви можете використовувати автоматичне завантаження драйвера при запуску системи. Для цього ви або ваш адміністратор повинні запустити Total Commander під обліковим записом адміністратора таким чином:

Totalcmd.exe /installdriver

Для видалення драйвера використовуйте команду

Totalcmd.exe /removedriver

Буде працювати лише на операційних системах сімейства NT (Windows NT4/2000/XP/2003)! Драйвер реалізує так званий "драйвер класу паралельного порту". Його було розроблено нами; він містить функції блокування/розблокування доступу до паралельного порту і функції передачі окремих символів і навіть цілих блоків. Це дозволяє користувацьким програмам отримувати винятковий доступ до паралельних портів, але не до будь-яких інших.

Вирішення проблем

Якщо відбувся збій з’єднання через порт, спробуйте режим "Тест". Щоб скористатися ним, виберіть "Тест" (замість "Клієнта" чи "Сервера") на обох комп’ютерах! Total Commander пошле через паралельний порт тестовий блок даних, який приймається на іншому кінці, щоб визначити чи все гаразд із кабелем. Обидві сторони повинні повідомити, що кабель в порядку, тому що кожен комп’ютер може перевірити лише свою сторону!

Ви можете отримати один з наступних результатів:

1. Обидві сторони видають повідомлення "Ця сторона кабелю в порядку", але, все одно, встановити з’єднання не вдається. Вирішення: ймовірно, ваш кабель занадто довгий або недостатньо добре заекранований. Скоріш за все, вам потрібен коротший або якісніший кабель. Кабелі довжиною до 5-10 метрів повинні підійти.

2. Помилка "Не можу завантажити драйвер порту.". Вирішення: Упевніться, що файл cglpt9x.vxd знаходиться в каталозі Total Commander (для Windows 95/98/ME) або що у вас встановлено драйвер cglptnt.sys (для Windows NT/2000/XP). Інша можлива причина: ви намагались створити ярлик для totalcmd.exe на Робочому столі, але замість цього скопіювали саму програму! Щоб виправити це, видаліть невірний ярлик і створіть новий, клікнувши на Робочому столі правою кнопкою (Створити – Ярлик).

3. Відповіді немає взагалі. Може бути декілька причин: неправильний кабель (не з перехрещеними лініями, а із з’єднанням 1:1), з’єднання з неправильним портом або з нестандартними портами. Вирішення: Впевніться, що ви підключили кабель до правильного порту (до паралельного, а не до послідовного) і вибрали потрібний номер порту (LPTx). Якщо це не допомагає, спробуйте взяти інший кабель!

4. Total Commander виявляє, що дані отримані, але показує помилку отримання. Причина: Неправильний кабель (з’єднано неправильні лінії) або, можливо, зламано штирок. Total Commander покаже, які з’єднання не працюють.

На жаль, ми не можемо запропонувати ніякої підтримки для непрацюючих з’єднань через паралельний порт.

Кабель повинен з’єднувати, принаймні, наступні контакти:

2 <----> 15

3 <----> 13

4 <----> 12

5 <----> 10

6 <----> 11

15 <----> 2

13 <----> 3

12 <----> 4

10 <----> 5

11 <----> 6

25 <----> 25 (Земля)

Меню: Вигляд

Стислий, докладний вигляд файлів і коментарі

В режимі Стислий відображаються тільки імена файлів. В режимі Докладний відображаються імена файлів, а також їх розмір, дата і час створення, атрибути. В режимі Коментарі відображаються файлові коментарі з файлів descript.ion або files.bbs. Якщо в одному і тому ж каталозі існують обидва файлу опису, Total Commander візьме опис із бажаного файлу, визначеного на сторінці Налаштування – Основні операції.

Якщо ви зміните ширину панелі в режимі Коментарі і виберете пункт Запам’ятати позицію в меню Конфігурація, то ця ширина буде автоматично виставлятися при переході до режиму Коментарі надалі.

Стислий, докладний вигляд файлів і коментарі

В режимі Стислий відображаються тільки імена файлів. В режимі Докладний відображаються імена файлів, а також їх розмір, дата і час створення, атрибути. В режимі Коментарі відображаються файлові коментарі з файлів descript.ion або files.bbs. Якщо в одному і тому ж каталозі існують обидва файлу опису, Total Commander візьме опис із бажаного файлу, визначеного на сторінці Налаштування – Основні операції.

Якщо ви зміните ширину панелі в режимі Коментарі і виберете пункт Запам’ятати позицію в меню Конфігурація, то ця ширина буде автоматично виставлятися при переході до режиму Коментарі надалі.

Стислий, докладний вигляд файлів і коментарі

В режимі Стислий відображаються тільки імена файлів. В режимі Докладний відображаються імена файлів, а також їх розмір, дата і час створення, атрибути. В режимі Коментарі відображаються файлові коментарі з файлів descript.ion або files.bbs. Якщо в одному і тому ж каталозі існують обидва файлу опису, Total Commander візьме опис із бажаного файлу, визначеного на сторінці Налаштування – Основні операції.

Якщо ви зміните ширину панелі в режимі Коментарі і виберете пункт Запам’ятати позицію в меню Конфігурація, то ця ширина буде автоматично виставлятися при переході до режиму Коментарі надалі.

Користувацький набір колонок

До цього підменю автоматично включаються всі сконфігуровані користувацькі набори колонок (їх може бути до 29). Пункт "Налаштувати набори колонок" відкриває діалог Налаштування – Набори колонок. За його допомогою ви можете визначити, які саме розширені поля відображати. Ці набори колонок корисні для обробки специфічних файлів, наприклад, для відображення вмісту додаткових полів типу "Дата/Час створення" або номера версії програми, або (за допомогою плаґіна) теґів mp3, таких як "Виконавець", "Трек" тощо.

Показати дерево каталогів

Команда Дерево виводить дерево каталогів. За замовчуванням Total Commander зчитує тепер тільки гілку дерева до поточного каталогу, як Провідник Windows. У залежності від значення ключа wincmd.ini OldStyleTree коренем дерева вважається Робочий стіл або корінь поточного диска. Ви можете розгорнути/згорнути гілки дерева, використовуючи кнопки Num + і Num – або натискаючи на знак [+] / [–] зліва від значка папки.

Якщо вам більше подобається старий вигляд дерева Total Commander, ви можете вибрати його опцією "Завжди завантажувати повне дерево каталогів" (Конфігурація – Налаштування – Вміст панелей). У цьому випадку дерево відображає всі каталоги і підкаталоги поточного диска. Після зчитування структури каталогу дерево зберігається до файлу treeinfo.wc в кореневому каталозі диска. Цей файл змінюється, тільки коли ви додаєте і видаляєте каталоги. Це набагато швидше, ніж зчитування повного дерева кожного разу заново.

Якщо у вас активна ліва панель, то при виборі даної команди в меню "Вигляд" на цій панелі виводиться дерево для диска, який відображається на правій панелі.

Після додання або видалення каталогів за допомогою зовнішньої програми вам потрібно, якщо ви використовуєте повністю розгорнуте дерево, повторно перечитати його, натиснувши F2 або Ctrl+R.

Ви можете тепер визначити відмінне від стандартного розташування файлу treeinfo.wc за допомогою параметра TreeFileLocation в секції [Configuration] файлу wincmd.ini.

Дерево в окремій панелі

Підменю Дерево в окремій панелі дозволяє переключатися між режимами з однією або двома панелями дерева каталогів або зовсім без них. Дерево каталогів У цьому випадку відображається у власній панелі додатково до двох файлових панелей. Таке дерево може розгортатися, але вивести відразу повністю розгорнуте дерево в окремій панелі не можна. Ви можете розгортати/згортати підкаталоги, використовуючи клавіші Num + та Num – або кнопки [+] та [–] зліва від значка каталогу, так само, як і в дереві, що відображається у звичайній файловій панелі.

Якщо включено режим з одним деревом, то в ньому буде показано поточний каталог активної файлової панелі. Якщо включено режим з двома панелями дерева, в кожній з файлових панелей буде власне дерево.

Якщо ключ wincmd.ini UpdateTreeAtStartup встановлено в 0, то початково дерево відображається згорнутим для швидшого завантаження Total Commander. При першій зміні каталогу (або обміні панелей місцями) дерево буде автоматично розгорнуте до поточного каталогу. Цю поведінку можна змінити, вказавши значення UpdateTreeAtStartup=1 (дерево буде розгортатися до поточного каталогу відразу).

Сполучення клавіш для циклічного переключення режимів дерева в окремій панелі: Ctrl+Shift+F8.

Перегляд ескізів

Для різних типів файлів можна відображати ескізи – маленькі картинки для попереднього перегляду. Розмір таких картинок, як і деякі інші параметри, можна змінити на сторінці Налаштування – Ескізи. За замовчуванням під картинкою розташовано поле з іменем файлу, але ви можете відображати і додаткові поля даних, які містять, наприклад, розмір або (за допомогою відповідного плаґіна) інформацію про цифрове зображення (таку, як витримка).

Зараз ескізи підтримуються тільки при роботі зі звичайними файлами. Всередині архівів та з FTP-підключеннями ця функція не працює. Деякі плаґіни файлової системи тепер теж можуть підтримувати ескізи.

Швидкий перегляд

Ця команда відкриває невелике вікно переглядача всередині Total Commander на місці однієї з файлових панелей. Комбінація клавіш: Ctrl+Q. Вікно може бути закрите вибором іншого диска в тій самій панелі або повторним натисненням Ctrl+Q. Також вікно швидкого перегляду закривається при переключенні в цій панелі на іншу вкладку.

Швидкий перегляд в цій версії Total Commander доволі обмежений. Фактично тут використано той самий код, що й при автономному запуску внутрішнього переглядача, тому майже всі комбінації клавіш внутрішньої програми перегляду можуть використовуватися і при швидкому перегляді. Однак, для деяких типів файлів (наприклад, архівів) при швидкому перегляді передбачено додаткові можливості.

Якщо ви зміните ширину панелі швидкого перегляду і виберете "Запам’ятати позицію", Total Commander буде використовувати в режимі швидкого перегляду цю ширину незалежно від позиції роздільника у звичайному режимі двох панелей.

Крім того в Total Commander є внутрішні команди (на зразок cm_SrcQuickInternalOnly), які активують вікно швидкого перегляду без використання плаґінів (аналогічно сполученню Alt+Shift+F3 для внутрішнього переглядача).

Панелі одна над іншою

Дві файлові панелі відображаються одна над іншою замість розташування "пліч-о-пліч".

Нова вкладка

Відкриває нову вкладку папки в активній панелі.

Показувати файли визначеного типу

Ці команди визначають, які файли повинні бути відображені:

Всі файли Відображаються всі файли.

Програми Відображаються програми (*.com;*.exe;*.bat;*.cmd;*.pif).

(вибрані користувачем)

Відображаються файли згідно з останнім вибором користувача.

Фільтр... Викликається діалогове вікно, в якому ви можете визначити типи файлів, які хочете відобразити (в тому числі з використанням масок), розділяючи їх пробілом, або ж вибрати тип файлів згідно з одним із раніше створених користувацьких шаблонів.

Приклади:

*.bmp *.gif *.jpg Показувати зображення перерахованих типів.

*.* | *.bmp *.gif *.jpg Показувати все, КРІМ зображень перерахованих типів.

*.* | .cvs\ Не показувати каталоги з ім’ям ".cvs"

*.txt | *\ Показувати текстові файли, приховати всі каталоги.

Показувати файли визначеного типу

Ці команди визначають, які файли повинні бути відображені:

Всі файли Відображаються всі файли.

Програми Відображаються програми (*.com;*.exe;*.bat;*.cmd;*.pif).

(вибрані користувачем)

Відображаються файли згідно з останнім вибором користувача.

Фільтр... Викликається діалогове вікно, в якому ви можете визначити типи файлів, які хочете відобразити (в тому числі з використанням масок), розділяючи їх пробілом, або ж вибрати тип файлів згідно з одним із раніше створених користувацьких шаблонів.

Приклади:

*.bmp *.gif *.jpg Показувати зображення перерахованих типів.

*.* | *.bmp *.gif *.jpg Показувати все, КРІМ зображень перерахованих типів.

*.* | .cvs\ Не показувати каталоги з ім’ям ".cvs"

*.txt | *\ Показувати текстові файли, приховати всі каталоги.

Тільки виділені файли

Ця опція приховує всі файли, які на даний момент не виділені. Корисно, наприклад, для каталогів з дуже великою кількістю файлів, щоб зосередитися саме на файлах, які вас цікавлять.

Щоб вийти з цього режиму, просто оновіть панель (F2 або Ctrl+R).

Сортування

Сортує файли у відповідному каталозі, використовуючи ті чи інші властивості файлів:

За ім’ям Сортує файли за ім’ям, а потім за розширенням.

За типом Сортує файли за типом (розширенням), а потім за ім’ям.

За датою/часом Сортує файли за датою і часом їх створення.

За розміром Сортує файли за їх розміром на диску.

Без сортування Лише розділяє файли і каталоги, файли виводяться у тому ж порядку, що і за командою dir (тобто в послідовності їх запису до даного каталогу).

У зворотному порядку Сортує від останнього до першого, тобто від Я до А, від більшого до меншого, від новішого до старішого.

Підказка: При сортуванні За ім’ям і За розширенням файли автоматично сортуються за алфавітом у порядку зростання, при сортуванні За розміром і За часом – у порядку спадання, оскільки ці комбінації використовуються найбільш часто.

Оновити вміст панелі

Перечитується вміст як поточної активної файлової панелі, так і панелі дисків. Ця команда може знадобитися вам в наступних ситуаціях:

• Ви змінили гнучкий диск або інший змінний диск.

• Інша програма або віддалений комп’ютер внесли зміни до поточного каталогу.

• Інший користувач змінив файли на віддаленому FTP-сервері, до якого ви підключені.

Комбінація клавіш: F2 або Ctrl+R.

Меню: Конфігурація

Налаштування...

Конфігурація – Налаштування

Це основний діалог налаштування Total Commander. Більшість параметрів може бути змінено на одній із сторінок цього діалогу.

Виберіть потрібну сторінку діалогу налаштувань:

Вигляд вікна

Вміст панелей

Значки

Шрифти

Кольори

Табулятори

Вкладки папок

Набори колонок

Мова

Основні операції

Правка/Перегляд

Операції з файлами

Автооновлення

Швидкий пошук

FTP

Плаґіни

Ескізи

Файл звіту

Список виключень

Архіватори

Архіватор ZIP

Різне

Наступні кнопки доступні на всіх сторінках діалогу:

Кнопка Опис

OK Зберігає зроблені вами зміни до файлу wincmd.ini (він звичайно знаходиться у вашому каталозі Windows).

Скасувати Ігнорує зміни і повертає до Total Commander.

Довідка Відкриває цю сторінку довідки.

Застосувати Застосовує поточні параметри налаштувань до обох файлових панелей без закриття діалогового вікна.

Панель інструментів...

Конфігурація – Панель інструментів...

Дозволяє змінювати панель інструментів, яка розташована безпосередньо під головним меню.

Див. Діалогове вікно: Конфігурація – Панель інструментів.

Редагувати файли конфігурації

Конфігурація – Редагувати файли конфігурації

Відкриває файли wincmd.ini і wcx_ftp.ini для безпосереднього редагування. Це дозволяє змінювати спеціальні параметри налаштувань, які недоступні в діалогах конфігурації. У більшості випадків, необхідно закрити і повторно запустити Total Commander, щоб застосувати зміни.

Запам’ятати позицію

Конфігурація – Запам’ятати позицію

При виклику цього пункту меню зберігаються поточні положення і розмір вікна Total Commander. Також буде збережено поточні розміри колонок в файлових панелях. Положення зберігається окремо для кожної роздільної здатності екрана.

Зберегти налаштування

Конфігурація – Зберегти налаштування

Цією командою зберігаються поточні налаштування відображення файлів і відкриті каталоги, навіть якщо автозбереження відключене. Також при цьому зберігається поточний розмір і положення вікна Total Commander та розміри колонок у списках файлів. Положення зберігається окремо для кожної роздільної здатності екрана.

Меню: Запуск

В цьому меню ви можете розміщувати ваші

улюблені програми. При запуску в програму

може автоматично передаватися файл,

який знаходиться під курсором.

Діалогове вікно: Налаштування меню "Запуск".

Для переміщення пунктів меню до іншого рядка помістіть курсор на потрібний запис і, утримуючи клавішу Shift, перемістіть цей запис клавішами вгору і вниз. Ви можете також перетягувати елементи, використовуючи мишу.

Поле Значення

Меню "Запуск": Показує існуючі записи меню "Запуск". Якщо вибрати запис, відображаються відповідні командний рядок і параметри.

Додати... Створює новий запис в меню "Запуск". Спочатку виводиться запит назви елемента меню. Символ, наступний за символом &, буде відображатися підкресленим. Введіть одну риску '-', щоб створити рядок-роздільник.

Підменю... Створює нове підменю. Спочатку виводиться запит назви елемента меню. Підменю показуються з рискою перед назвою. Кінець підменю позначений двома рисками.

Видалити Видаляє вибраний запис меню. Натисніть кнопку "Скасувати", щоб скасувати всі зміни.

Перейменувати...

Змінює назву елемента меню.

Команда: У цьому полі ви можете визначити програму для запуску, включаючи її шлях. Тут ви можете також визначити фіксовані параметри.

Увага: Для COM- та BAT-файлів ви повинні явно вказати розширення, тому що за замовчуванням Windows знаходить тільки *.exe!

Ви можете також вибрати одну з внутрішніх команд Total Commander кліком по кнопці із зображенням збільшувального скла. У результаті чого відкриється діалог Вибір команди. Список інших доступних команд ви можете знайти у розділі "Налаштування панелі інструментів" (за виключенням команд зміни дочірньої панелі).

>> Відкриває діалогове вікно для вибору потрібного файлу.

Шлях запуску: Визначає шлях, який буде встановлено перед запуском програми. Якщо шлях не вказано, то встановлюється шлях активної панелі.

Увага: Якщо команда (вказана в полі "Команда") – cd диск:\каталог, то шлях, вказаний в цьому полі, буде встановлено на інший панелі! Це дозволяє встановлювати обидва шляхи (початковий і цільовий) одночасно.

Гаряча клавіша:

Тут ви можете вказати сполучення клавіш для виклику команди. Вибір обмежено сполученнями Ctrl+Alt+Fn та Ctrl+Alt+Shift+Fn. (Задати інше сполучення можна в діалозі Налаштування – Різне, вибравши команду cm_UserMenuN з підходящим номером N).

у згорнутому вигляді

Програму буде запущено у згорнутому вигляді.

у повний екран Вікно програми буде розгорнуте на весь екран.

OK Зберігає зроблені зміни до файлу wincmd.ini (він зазвичай знаходиться у вашому каталозі Windows).

Скасувати Закриває діалогове вікно без збереження.

Довідка Відкриває цю сторінку довідки.

Параметри: Тут ви можете визначити параметри командного рядка.

Спеціальні параметри:

? у якості першого параметра викликає перед стартом програми діалогове вікно, яке містить вказані далі параметри. Ви можете змінити їх перед стартом програми і навіть скасувати запуск.

%P вставляє до командного рядка початковий шлях, включаючи зворотну похилу риску (\) в кінці.

%N поміщує до командного рядка ім’я файлу під курсором.

%T вставляє поточний каталог призначення. Особливо корисно для упаковщиків.

%M поміщує до командного рядка поточне ім’я файлу в каталозі призначення.

%O поміщує до командного рядка поточне ім’я файлу без розширення.

%E поміщує до командного рядка поточне розширення (без попередньої крапки).

%S поміщує до командного рядка імена всіх виділених файлів. Імена, які містять пробіли, будуть взяті у лапки. Майте на увазі, що довжина командного рядка не може перевищувати 32767 символів.

%S10 поміщує до командного рядка імена не більше ніж 10 перших виділених файлів. Ви можете використовувати будь-яке інше число для обмеження кількості файлів, які буде передано до програми.

Примітки:

• %N і %M вставляють довге ім’я, у той час як %n і %m вставляють ім’я DOS (8.3). %P і %T вставляють шляхи з довгими імена каталогів, а %p і %t – з короткими (те ж саме для %o %e та %s).

• Якщо приписати %P, %p, %T або %t безпосередньо перед %S або %s (без пробілу між ними!), то до імені кожного файлу зі списку буде додано шлях. За наявності пробілів повний шлях автоматично береться у лапки. Приклад: %P%S поміщує до командного рядка список всіх виділених файлів с повними шляхами.

%% вставляє знак процента.

%L, %l, %F, %f, %D, %d Створює файл списку в каталозі, заданому змінною TEMP, з іменами вибраних файлів та каталогів і додає ім’я цього файлу списку до командного рядка. Список видаляється автоматично, коли запущена програма завершується. Можна створити файл списку в одному з 6-ти форматів:

%L Довгі імена файлів, включаючи повний шлях, наприклад, c:\Program Files\Long name.exe.

%l (L в нижньому регістрі) Короткі імена файлів, включаючи повний шлях, наприклад, C:\PROGRA~1\LONGNA~1.EXE.

%F Довгі імена файлів без шляху, наприклад, Long name.exe.

%f Короткі імена файлів без шляху, наприклад, LONGNA~1.EXE.

%D Короткі імена файлів, включаючи повний шлях, але з використанням набору символів DOS для діакритичних знаків.

%d Короткі імена файлів без шляху, але з використанням набору символів DOS для діакритичних знаків.

Редагування головного меню

Файл меню – це звичайний текстовий файл, який описує головне меню. Якщо ви хочете змінити головне меню вручну, то повинні зберегти його з новим іменем, інакше новий варіант з вашими змінами буде записано поверх попереднього!!!

• Кожне підменю починається з команди POPUP, за нею у подвійних лапках (") розміщується заголовок підменю. Спливаючі меню самі можуть мати підменю. Символ в заголовку, перед яким стоїть знак амперсанда &, буде підкреслено. Тепер за допомогою сполучення Alt+Символ можна буде швидко перейти до цього меню. Приклад спливаючого меню:

POPUP "&Файли"

• Пункт меню визначається таким чином: Після команди MENUITEM розміщується текст пункту меню у подвійних лапках, потім кома і, нарешті, ідентифікатор для команди меню. Список всіх ідентифікаторів можна знайти в totalcmd.inc. Total Commander використовує цей файл для перетворення ідентифікаторів на числа. Переклад команд на інші мови можна знайти в файлах wcmd_

lng.inc, які знаходяться в підкаталозі Language\ каталогу програми В тексті пункту меню символи \t будуть перетворені на символи табуляції. Приклад пункту меню:

MENUITEM "&Упакувати...\tALT+F5", cm_PackFiles

• Командою MENUITEM SEPARATOR можна додати горизонтальну лінію-роздільник.

• Кожне спливаюче меню (POPUP) закінчується командою END_POPUP. Приклад:

POPUP "&Файли"

MENUITEM "&Змінити атрибути...", cm_SetAttrib

MENUITEM "&Упакувати...\tALT+F5", cm_PackFiles

MENUITEM SEPARATOR

POPUP "&Ще команди"

MENUITEM "&Відкрити за допомогою...", cm_Associate

MENUITEM "&Підрахувати займане місце...", cm_GetFileSpace

END_POPUP

END_POPUP

• Пункт меню, створений командою cm_SrcCustomViewMenu (Набір користувацьких колонок), відображається як підменю, вміст якого формується автоматично на основі користувацьких налаштувань і у файлі меню не редагується.

Спеціальні команди:

• Команда STARTMENU вставляє меню Запуск в панель головного меню до вказаного місця. Налаштування меню Запуск виконується в окремому діалоговому вікні.

• Командою HELP_BREAK вставляється розрив головного меню. Після цього розриву всі меню будуть вирівняні по правому краю. Примітка: STARTMENU не може розміщуватися відразу після HELP_BREAK!

Ідентифікатори:

Всі ідентифікатори починаються з символів cm_ (абревіатура для "command"). Ідентифікатори, які починаються з cm_Src, працюють з поточним каталогом. Ідентифікатори виду cm_Left... призначені для лівої, а cm_Right... – для правої файлової панелі.

Використовуватися можуть тільки ідентифікатори, які знаходяться в totalcmd.inc! Ви можете також безпосередньо вказувати числа, задані в totalcmd.inc, в десятковому або шістнадцятковому представленні (в шістнадцятковому перед числом ставиться знак $). Але для використання зовнішнього меню необхідна присутність файлу totalcmd.inc.