Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломная_Кравченко Я. Д..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

Розділ 2 розробка тематичного проекту художньо-історичної тематики

2.1. Загальна характеристика ескізної композиції до творчої роботи

Поняття компози́ція зазвичай вживається у двох значеннях. З одного боку, композиція — це побудова художнього твору, яка обумовлена його змістом, призначенням і характером. А з іншого боку композицією називають і сам твір, тобто кінцевий результат діяльності художника. Композиція є одним з основних організуючих компонентів кожного художнього твору. Саме композиція надає йому цілісність, підпорядковує його елементи один одному і цілому. Композиція «тримає» простір, організує його і підпорядковує так званим законам композиції. [17, с.15]

Основні закони композиції графічного зображення формують умови створення візуального балансу, де рівновага залежить від: а) розташування основних мас композиції; б) організації композиційного центру; в) пластичної і ритмічної побудови композиції; г) пропорційності елементів; д) колірних, тональних і фактурних відносин окремих частин між собою і цілим. [23, с.5]

Рівновага проявляється по-різному в симетричних і асиметричних композиціях. Наявність симетрії ще не є гарантією врівноваженості в композиції. Кількісна невідповідність симетричного елемента і площини (або диспропорція частин і цілого) робить її візуально неврівноваженою. Людина завжди тяжіє до рівноваги форм, що створює повніший психологічний комфорт, гармонію проживання в предметно-просторовому середовищі. Урівноважити симетричну композицію набагато легше, ніж асиметричну, і досягається це простішими засобами, оскільки симетрія вже створює передумови для композиційної рівноваги.

Вдало знайдена симетрична композиція сприймається легко, незважаючи на складність її побудови. Асиметрична ж часом потребує тривалішого осмислення і розкривається поступового. Проте, твердження, що симетрична композиція є виразнішою неправомірне. Історія мистецтв доводить, що асиметрично побудовані за законами гармонії композиції ніяк не поступаються, з погляду художньої цінності, симетричним. [17, с.15]

Закон єдності і супідрядності. Необхідною умовою організації гармонійної композиції з деякої кількості елементів є вимога, щоб вона (композиція) була єдина. Це має бути виражено в єдності пластичного рішення, образного і змістового розкриття теми, в єдності формоутворення, колористичного і фактурного рішення.

Статичність і динамічність елементів композиції:

Статичний та динамічний потенціал несе в собі кожен елемент композиції. При створенні статичних і динамічних композицій це треба враховувати. Композиція з статичних елементів буде більш статичною, ніж композиція з елементів, в яких закладений безкінечний потенціал руху. І навпаки. Більш конкретно про статичний і динамічний потенціал елементів написано в постах "лінія, крапка, пляма".

Статика ‑ це відсутність руху в даний момент. При цьому в композиції або в елементах композиції може бути внутрішня напруга або навіть потенціал руху. Головне, що в даний момент композиція знаходиться в стані спокою.

Відомо, що статична композиція тяжіє до основи. Основою підсвідомо сприймається горизонтальна площина в графічній композиції. Статичні зображення найчастіше будуються на основі, тому що в людській уяві статичні явища пов'язані саме з наявністю основи: дерево росте з землі, будинок зведено на мурованій основі, статичні пози тіла людини пов'язані з відчуттям основи під ногами. Однак, побудова статичної композиції на основі не завжди має бути обов'язковою, але можна сказати, що найчастіше композиції, прив'язані до основи будуть статичними. Ритм посилює статику. Статична композиція, в яку доданий ритм стає більш статичною. максимально ритмована статична композиція стає орнаментом.

Сила тяжіння в статичній композиції:

Інше абсолютно інтуїтивне відчуття статики - тяжіння елементів до нижнього краю формату (сила тяжіння). Не можна сказати, що всі композиції побудовані по цьому принципу будуть статичні, але можна сказати, що нижній край формату є більш статичним, ніж верхній.

Створення художнього твору у будь-якій області мистецтва неможливе без композиційної побудови, яка доведе до цілісності і гармонії. Композиція – найважливіший засіб побудови цілого.

Художникові для створення емоційної і образної композиції необхідно навчитися бачити в навколишньому житті цікаві події, персонажі, мотиви, ракурси і стани. Постійне виконання нарисів, зарисовок і етюдів з натури розвиває не тільки око і руку, але і композиційне мислення. [21, с. 17-20]