Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-профілактична робота з молоддю.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
591.36 Кб
Скачать

Лекція _____ профілактикА правопорушень та злочинності молоді в діяльності спеціалізованих формувань План

  1. Теоретичні засади соціальної реабілітації неповнолітніх, що перебувають у конфлікті з законом.

  2. Правові засади організації соціальної роботи з неповнолітніми та молоддю, яка перебуває у конфлікті з законом.

  3. Організаційні засади соціальної реабілітації неповнолітніх, що перебувають у конфлікті з законом

    1. Організаційні принципи роботи спеціалізованої служби соціального супроводу неповнолітніх і молоді, які перебувають або повернулися з місць позбавлення волі: юридичний статус, форма роботи, мета, функції, клієнти, термін допомоги, види послуг. Форми і методи роботи у слідчому ізоляторі. Соціальний супровід молоді, що повернулася з місць позбавлення волі

    2. Взаємодія центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і установ виконання покарань у проведенні соціальної роботи з неповнолітніми та молоддю

  4. Досвід роботи соціальних служб з профілактики правопорушень і злочинності дітей і молоді

Література

Закон України від 10 липня 2003 року № 1104-ІУ «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк»

Закон України «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх //Відомості Верховної Ради. – 1995. - № 6. – Ст..36

Постанова Кабінету міністрів України від 20 грудня 2006 р. № 1767 «Про затвердження Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки»

Наказ Міністерство праці та соціальної політики України від 14.02.2006 № 31 «Про затвердження Типового положення про центр соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі»

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 14.02.2006 № 31 «Про затвердження Типового положення про будинок нічного перебування»

Наказ Держаного департаменту України з питань виконання покарань /Міністерства України у справах сімї, молоді та спорту від 28.10.2008 р. № 288/4322 «Про затвердження Порядку взаємодії кримінально-виконавчої інспекції і центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково»

Наказ Міністерства у справах сімї, молоді та спорту, департаменту з питань виконання покарань від 28.10.2005 № 2559/177 Про затвердження Порядку взаємодії центрів соціальних служб для сімї, дітей та молоді і установ виконання покарань у проведенні соціальної роботи з неповнолітніми а молоддю, які відбувають покарання в цих установах і звільняються з них

Наказ Міністерства України у справах сімї, молоді та спорту/ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 28.09.2010 р. № 3368/359 «Про затвердження Порядку взаємодії центрів соціальних служб для сімї, дітей та молоді і установ виконання покарань щодо забезпечення соціального обслуговування дітей та молоді, які звільняються з установ виконання покарань

Наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 17 березня 2000 року № 33 «Про затвердження Положення про психологічну службу установ виконання покарань»

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 14.02.2006 № 31 «Про затвердження типового положення про будинок нічного перебування»

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 14.02.2006 № 31 «Про затвердження Типового положення про центр соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі»

Соціальна робота з неповнолітніми, які перебувають у місцях позбавлення волі //За ред. Синьова В.М. – К., 2003. – 222 с.

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ НЕПОВНОЛІТНІХ І МОЛОДІ, ЯКІ ПЕРЕБУВЮАТЬ У КОНФЛІКТІ З ЗАКОНОМ

Темпи злочинності не зменшуються. У виправних колоніях відбувають покарання переважно молоді працездатні люди, вік яких не сягає й 30 років. На кінець 2006 року їх число складає 77 тис. осіб – 47,4% від загальної кількості. Тривале перебування (5-7 років) в умовах ізоляції веде до змін у психіці.

Комплексний підхід до соціалізації підлітків, що здійснили злочин, передбачає створення єдиного реабілітаційного простору, що об'єднує зусилля структур системи профілактики бездоглядності, зацікавлених громадських організацій, націленості на профілактику рецидивів протиправної поведінки в підлітковому середовищі.

Завдання: підвищити самоповагу підлітків, змінити ставлення до них батьків, включити засудженого у процес розв’язання проблем, що визначають подальшу долю, відновити соціальні зв’язки, втрачені як внаслідок злочинної діяльності, так і в період змушеної ізоляції.

ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З МОЛОДДЮ, ЯКА МАЄ КОНФЛІКТ ІЗ ЗАКОНОМ

Робота у слідчих ізоляторах регламентується Законом України "Про попереднє ув'язнення" (від 30.06.93 № 3352-ХІІ), де визначено, що молоді громадяни, які перебувають слідчому ізоляторі, мають право отримувати психолого-педагогічну допомогу спеціалістів центрів соціальних служб для молоді. Сам механізм роботи соціальних працівників центрів соціальних служб для молоді визначається на підставі угод між відповідним центром соціальних служб для молоді та управлінням з питань виконання покарань, виховною або виправною колонією, слідчим ізолятором.

Відповідно до Закону України "Про соціальну роботу з сімями, дітьми та молоддю" (2001) ЦСССДМ та їх спеціалізовані слу­жби визначені як суб'єкти здійснення соціальної роботи, зокрема — соці­ального супроводу різних категорій дітей та молоді.

Робота у виховній колонії для неповнолітніх визначена Указом Президента України від 24.01.2001 р. № 42/2001 "Про додаткові заходи щодо забезпечення виконання Національної програми "Діти України" на період до 2005 р.", де центрам соціальних служб для молоді доручається створення консультативних пунктів у виховних колоніях для неповнолітніх з метою профілактики повторних правопорушень.

Постановою Кабі­нету Міністрів України "Про розвиток центрів соціальних служб для молоді" (від 03.10.2001 № 1291) на ЦСССДМ покладено здійснення соціального патронажу молоді, яка відбуває чи відбула покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк. Для виконання цієї функції при ЦСССДМ створені служби соціального супроводу молоді, яка перебуває в місцях позбавлення волі та повертається з них, діяльність яких регламе­нтується Типовим положенням про спеціалізовані служби центрів соціа­льних служб для молоді (наказ Державного комітету України у справах сім'ї та молоді від 4.02.02 р. № 14) та Примірним положенням (наказ Державного центру соціальних служб для молоді від 4.09.02 р. № 80). До основних форм роботи Служби соціального супроводу молоді, яка перебуває у місцях позбавлення волі чи повернулася з них, можна віднести роботу у виховній та виправній колоніях, СІЗО з молоддю, яка позбавлена волі, та в центрі ССМ з молоддю, яка повертається з місць позбавлення волі. Втратила чинність

Наказ Міністерства України у справах сімї, молоді та спорту та Державного департаменту України з питань виконання покарань від 28.10.2005 № 2559/177 «Про затвердження порядку взаємодії центрів соціальних служб для сімї дітей та молоді і установ виконання покарань у проведенні соціальної роботи з неповнолітніми та молоддю, які відбувають покарання в цих установах і звільняються з них» з метою вдосконалення процесу виправлення і ре соціалізації неповнолітніх та молоді в установах виконання покарань, сприяння їх соціальній адаптації після звільнення від відбування покарання. Основні напрями взаємодії: надання соціальних послуг під час відбування покарань та здійснення соціального супроводу після звільнення; підвищення професійної компетентності фахівців ЦСССДМ та персоналу установ виконання покарань у здійсненні соціальної роботи із засудженими; залучення до надання соціальної допомоги обєднань громадян, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, у тому числі благодійних організацій, а також окремих громадян.

Основні форми взаємодії ЦСССДМ і установ виконання покарань: укладення договорів про співпрацю; спільне визначення та погодження форм і методів соціальної роботи; погодження планів спільних дій; здійснення відповідно до компетенції функцій щодо соціального супроводу осіб, які звільнились з установ виконання покарань; обмін методичною літературою, інформаційно-довідковими матеріалами; спільне висвітлення у друкованих та електронних засобах масової інформації актуальних питань соціальної роботи з неповнолітніми та молоддю, які відбувають покарання в установах виконання покарань і звільняються з них.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 року № 1767 «Про затвердження Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки» наголошує на удосконаленні роботи із соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі: сприяння особам, які звільняються з місць позбавлення волі у видачі та оформленні документів необхідних для вирішення соціальних питань, активізації роботи спостережних комісій з надання такій категорії осіб допомоги в соціальній адаптації. Забезпечення розвитку соціальних закладів зокрема для бездомних громадян та безпритульних дітей: утворення відповідно до потреб регіону закладів соціального захисту для бездомних громадян, осіб, звільнених з місць позбавлення волі, навчально-виробничих баз, центрів соціально-психологічної реабілітації для жертв насильства, в сімї, які втратили соціальні зв’язки; забезпечення розширення мережі діючих та створення нових спеціальних будинків-інтернатів та гуртожитків для осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, і не мають постійного житла

Розпорядженням від 21.11.07 № 1030-р. затверджено план заходів щодо забезпечення соціальної адаптації осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, на період до 2009 рок. Передбачається забезпечити функціонування мережі центрів соціальної адаптації осіб, спеціальних будинків-інтернатів, спеціальних відділень при інтернатних установах і спеціальних гуртожитків з урахуванням фінансових можливостей та регіональних потреб; надання спеціалістами центрів соціальної адаптації і ЦСССДМ психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, юридичних та інформаційних послуг особам, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, на певний строк; здійснення комплексу заходів щодо сприяння у працевлаштуванні звільнених осіб, підвищення кваліфікаційного рівня чи перекваліфікацію звільнених осіб; підвищення рівня медичного обслуговування звільнених осіб, зокрема хворих на туберкульоз, за направленням центрів соціальної адаптації, закладів соціального захисту для бездомних громадян. Вказується на необхідність організувати професійно-технічне навчання осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, відповідно до їх інтересів і здібностей та з урахуванням потреби ринку праці у кваліфікованих робітничих кадрах. Важливим є залучення і заохочення громадських,благодійних та релігійний організацій до проведення роботи зі звільненими особами. Доцільно звернути увагу на проблеми наркозалежних осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, надання психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних і юридичних послуг з метою зменшення ризику інфікування ВІЛ/СНІДом та добровільного тестування на ВІЛ/СНІД.

З метою забезпечення процесу ресоціалізації дітей і молоді, які засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково, спільним наказом Державного департаменту України з питань поканання покарань та Міністерства України у справах сімї, молоді та спорту від 28.10.2008 № 288/4322 затверджено Порядок взаємодії кримінально-виконавчої інспекції і центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково. Цей документ спрямовано на забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою даної категорії дітей та молоді, який передбачає надання соціальної допомоги засудженим дітям та молоді під час їхнього перебування на обліку в інспекції; залучення до процесу соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, у тому числі благодійних організацій, а також окремих громадян. Визначені функції сторін щодо соціального супроводу дітей та молоді, контролю за їх поведінкою.

Нац. програми "Діти України" до 2005 р. (Указ Президента України від 24.01.2001 р.№42/2001),

Про державну програму запобігання дитячій бездоглядності на 2003-2005 роки.

Про затвердження комплексних заходів щодо профілактики бездоглядності та правопорушень серед дітей, їх соціальної реабілітації в суспільстві.

Комплексної програми забезпечення реалізації Стратегії подолання бідності на період 2002-2009 років (Постанова Кабінету Мі­ністрів України від 21 грудня 2001 р. № 1712),

Спільного наказу Державного Департаменту України з питань ви­конання покарань, Міністерства внутрішніх справ України, Міні­стерства праці та соціальної політики України від 29.06.2000 № 139/405/150 "Про порядок взаємодії органів та установ кримі­нально-виконавчої системи з територіальними органами внутрішніх справ і центрами зайнятості населення з питань підготовки засуджених до звільнення, та про надання допомоги в трудовому і побутовому влаштуванні особам, які звільнилися з місць позбавлення волі".

Наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від " 17 " березня 2000 року № 33 "Положення про психологічну службу установи виконання покарань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]