Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-профілактична робота з молоддю.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
591.36 Кб
Скачать

Типові труднощі у роботі з сін:

Робота передбачає складні ситуації, тому для працівників консультативних пунктів «Довіра» важлива поведінкова гнучкість. Розглянемо деякі типові ситуації і ваші дії у їх вирішенні:

«Ще один…» - клієнт наполягає на тому, щоб йому дали ще один шприц. Ваші дії: коректно нагадайте клієнту умови та правила роботи КП і наполягайте на своєму. Цим ви уникнете подальших проблем, оскільки змінити відносини буде дуже важко. Привчайте їх до дисципліни, неха це буде першим кроком у реалізації одного із завдань програми: дати навички безпечної поведінки у подальшому житті. Постійність у вимогах, дисциплінованість стосується й інших аспектів: обов’язкове пред’явлення клієнтом картки, промиті шприци вони самі розбирають при вас, відокремлюючи шприц від голки.

«Печиво» - клієнти можуть запропонувати вам гостинець: печиво, цукерки (СІН полюбляють солодке). Як правило, це перевірка ставлення до них, чи немає недовіри, огиди. Ваші дії: пригостіться, подякуйте та поділіть цю трапезу з ними, контакт буде установлено (хоча подолати деякі свої настанови непросто)

«Із-за мене…» - ситуація з розряду «наїздів», досить розповсюджена у роботі. «Ви тут існуєте, тому що я, наркоман, якщо б мене не було, вам би і гроші не платили. Тому ви повинні…». Це типовий приклад маніпуляції, якою СІН добре володіють. Ваші дії: не втрачаючи рівноваги, спокійно нагадайте про причини та умови вашого перебування тут та вашої спільної рботи. Якщо особисте роздратування – частий супутник у даній ситуації коректуйте це. Уявіть, які почуття обурюють СІН, коли він стоїть перед вами: приблизно ті ж самі. Можливо, це допоможе вам краще зрозуміти СІН і оволодіти собою і ситуацією

«Пряма агресія» - СІН у стані фрустрації. У цілях безпеки працювати на КП «Довіра» поодинці неможливо. Ваші дії: не показуйте свого переляку, оскільки контакт не зможе бути налагоджений, заспокойте клієнта, переведіть бесіду в інший напрямок. Говоріть доброзичливо, спокійно, але впевнено. Досвід свідчить, що агресія має у СІН превентивну дію і до актів насилля навряд чи діло дійте (хіба що вони можуть кинути вам у стані неконтрольованої злоби шприци та голки, літературу тощо).

«Вас перевіряють представники влади» - представники правоохоронних органів завітали до КП «Довіра». Ваші дії: покажіть Договір про співробітництво між вашим ЦССМ та міліцією, посвідчення виконавців програми, правила з техніки безпеки

«До вас с претензіями громадяни…» - дужек важка ситуація, тут можливі крики, образи. Ваші дії: дозвольте «випустити пар», а потім , доброзичливо, спокійно, але впевнено роз’ясніть мету та завдання діяльності КП «Довіра», наведіть позитивні приклади.

Постійно під час занять із виконавцями програми необхідно обговорювати подібні ситуації та відпрацьовувати стратегії своєї поведінки з метою накопичення поведінкових форм, якими можна буде користуватися у практичній роботі.

Ще однією формою мобільної роботи є пересувний мобільний пункт обміну – МПО. Пересувний (мобільний) пункт передбачає пересування за допомогою транспортного засобу за конкретним маршрутом і графіком для здійснення обміну шприців,іншої профілактичної роботи. Як правило, такий пункт розміщується в автобусі або інших транспортних засобах, має місце для обміну шприців, а також для консультування та надання первинної медичної допомоги. Завдяки використанню цієї форми можна охопити більш широке коло вживачів наркотиків, особливо тих, хто не може дістатися стаціонарного пункту з причин далекої відстані або відсутності нормального транспортного забезпечення; при неможливості відкрити стаціонарний пункт обслуговування СІН; при необхідності здійснювати обмін у тих районах, де матеріально, методично та організаційно неможливо забезпечити вуличну роботу або працювати у польових умовах. Недоліки мобільної роботи пов’язані перш за все з проблемами фінансового плану: потрібна наявність транспорту у відповідності до потреб та вимог; витрати на пальне; оплата роботи водія; наявність гаража. Приймаючи рішення про роботу МПО, треба враховувати фінансові можливості, наявність або відсутність інших служб, прогнозувати кількість клієнтів, складати чіткий розклад, на який може орієнтуватися СІН. Можлива оренда транспортного засобу, але при цьому враховується: вірогідність того, що у необхідний день транспорт буде вільний та справний, а водій не буде хворим; переконаність у професіоналізму водія та толерантному ставленні до роботи. Роботу слід розпочати там, де в результаті оперативної оцінки ситуації та досліджень зафіксована її необхідність. Добре, якщо декілька МПО будуть знаходитися на одній трасі. Важливо визначити місця зустрічі з цільовою групою, враховуючи певні консервативні настанови місцевих жителів. Слід обов’язково мати згоду та підтримку влади, яка з розумінням сприйматиме таку роботу.

Якщо оперативна оцінка ситуації показала, що у місцевості є місця і райони, в яких локалізована велика кількість СІН, це може бути підставою для відкриття стаціонарного консультативного пункту. Стаціонарний пункт – спеціальне місце, куди СІН приходять для обміну шприців, одержання презервативів, консультацій, профілактичної літератури, медичних послуг. Його варто розмістити там, де кількість СІН найбільша. Він повинен бути зручним для відвідування, до нього не повинно бути складним добиратися і його розміщення має сприяти збереженню конфіденційності і заохочувати СІН до його відвідування. Часто консультативні пункти розташовуються у медичних закладах: інфекційних лікарнях, тубдиспансерах, центрах Сніду. Ці місця відвідують СІН, там з ними можна налагоджувати контакти, надавати їм медичні послуги тощо. Крім того, інформація про наявність консультативного пункту буде розповсюджуватися за допомогою СІН і залучати все більше учасників до програми. Розташований на базі медичної установи пункт вирішить таку проблему, як утилізація шприців та голок. Для цього необхідно скласти відповідну угоду про співпрацю з медичною установою. Стаціонарна форма роботи має значні переваги: найбільш проста процедура підготовки та організації діяльності; можливість надання додаткових послуг (психологічних, медичних, юридичних, соціальних) цільовій групі; більш комфортні умови для ознайомлення з безпечним уведенням наркотиків, безпечною сексуальною поведінкою, до- і після тестового консультування.

Організація діяльності. Пункт повинен працювати щодня, навіть у суботу та неділю. Якщо це неможливо, складається графік роботи, розповсюджується серед відвідувачів. Можуть бути, наприклад, такі варіанти: понеділок, середа, п’ятниці з 9.00 до 11.00 – обмін голок та шприців. У інші дні та години – консультації психолога, юриста, соціального працівника, лікаря. Під час роботи консультативного пункту за графіком там перебувають 2-3 працівника (соціальний або медичний, психолог). Команда, яка реалізує програму, може складатися із штатних спеціалістів центрів ССМ, залучених спеціалістів та волонтерів:

  • керівник – спеціаліст відділу реалізації соціальних програм центру ССМ

  • соціальний працівник та психолог –спеціалісти відділу реалізації соціальних програм центру ССМ

  • залучені спеціалісти – медичних працівників, юристів, соціальних працівників, психологів

  • волонтери – добровільних помічників, яким уже виповнилося 18 років

  • волонтери з представників цільових груп,які вживали в минулому або продовжують вживати ін’єкційні наркотики

Бажано, щоб приймав і видавав інвентар медичний працівник, який пройшов підготовку до участі у програмі. Необхідно розробити посадові інструкції з конкретним переліком обов’язків та професійно важливих якостей усіх працівників консультативного пункту.

Бажано, щоб пункт мав декілька кімнат, у кожній з яких здійснюється певна послуга: кімната для обміну шприців, для консультування, для зберігання шприців, дезрозчину тощо. Кімната для обміну має бути просторою, щоб умістити працівників, споживачів, місткість для використаних шприців, стіл для реєстрації тощо. Кімната зберігання інвентарю має бути ретельно зачиненою. Обов’язковою умовою є те, що шприці та голки мають бути промитими і розміщеними у різні промарковані ємності. Обов’язково дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, правил зберігання медичного інвентарю та техніки безпеки.

Кімната для консультацій повинна створювати відчуття захищеності і збереження таємниці, в іншому випадку клієнт більше не схоче скористатися послугами. Консультативна практика доволі розповсюджена. Клієнти частіше, ніж нам здається «шукають вуха», щоб висловитися і водночас одержати консультацію. Саме цей час треба використати для профілактичного втручання і надання психологічної підтримки. Серед усіх форм послуг для цього більш за все підходить робота консультативного пункту. Зміст консультацій може бути різноманітним: особисті проблеми, тестування на ВІЛ, ненав’язливе обговорення безпечної поведінки тощо. При стаціонарному пункті можна створити самокеровані групи, групи взаємо підтримки та взаємодопомоги, проводити групові консультації для СІН та їхніх батьків.

Велика увага приділяється веденню документації: журналам обліку прийнятих та виданих шприців, обліку клієнтів, техніки безпеки та звітності. Облік прийнятих та виданих шприців особливо важливий, коли клієнтів одразу багато, а кількість зданих та обміняних шприців повинна співпадати. Дотримання конфіденційності – запорука успіху і залучення до програми нових СІН. Постійних клієнтів слід називати іменами, якими вони представилися, повідомити їм номер картки, нехай вони щоразу пред’являють номери при одержанні чистого інвентарю. Крім того, у спеціальному журналі обліку клієнтів реєструється ім’я клієнта, стать, рік народження, № його картки, вид і кількість наданих послуг. Сторінки журналу обліку клієнтів мають бути прошитими, пронумерованими і скріпленими печаткою вашої організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]