Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
доповнення лекціі-2к.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
484.35 Кб
Скачать

Етапи логопедичної роботи План

1. Вплив фонетико – фонематичних процесів на формування мовлення дитини.

2.Етапи логопедичної роботи

1. Вплив фонематичних процесів на формування мовлення дитини.

Фонематичне сприймання – це процес впізнавання та розрізнення звуків мовлення. Завдяки сприйманню звукової відмінності слова диференціюються за значенням, однак при цьому вони не поділяються на складові частини і процес вичленування окремих звуків не відбувається.

Мовлення дитини правильно формується тільки тоді, коли друга сигнальна система постійно підтримується конкретними імпульсами першої сигнальної системи, яка відображає реальну дійсність. Перша сигнальна система володіє сигналами, які утворюють почуття

Для розвитку мовлення дитини дуже важливим є її повноцінний слух. Слуховий аналізатор починає функціонувати вже з перших годин життя дитини. Перша реакція на звук проявляється у дитини розширенням зіниць, затримкою дихання, деякими рухами. Потім дитина починає прислуховуватися до голосу дорослого і реагувати на нього. В подальшому розвитку мовлення дитини велику роль починає грати слух.

Дослідження Л.В.Неймана і І.В.Бельтюкова показали, що навіть при відносно невеликому знижені слуху виникають утруднення в сприйнятті деяких звуків Зниження слуху, яке виникло до початку процесу розвитку мовлення або на самому його початку, призводить, як правило, до загального недорозвитку мовлення

Слух людини набув в процесі онтогенезу особливу якість: точно розрізняти звуки мовлення (фонеми). В ранньому дитинстві дитина сприймає звуки, склади і слова оточуючих нечітко, викривлено. Тому діти змішують одну фонему з іншою, погано розуміють мовлення. Дуже часто діти не помічають своєї неправильної вимови, тому вона стає звичною, стійкою і долається з вели вик трудом.

Розвиток фонематичного сприйняття відбувається поступово, паралельно з формуванням вимови.

Несформованість фонематичного сприйняття виражається в: нечіткому розрізнені на слух фонем в своєму і чужому мовленні;непідготовленості до елементарних форм звукового аналізу і синтезу;забрудненнях при аналізі звукового складу мовлення.

У дітей необхідно розвивати слухову увагу і фонематичне сприйняття. Точне слухове сприйняття звуку стимулює правильну вимову, а правильна артикуляція в свою чергу сприяє кращому фонематичному сприйманню

Повноцінне мовлення дитини є безперечною умовою її успішного навчання в школі. Тому дуже важливо подалати всі недоліки звуковимови ще в дошкільному віці, до того, як вони перетворяться в стійкий, складний дефект. Крім того, важливо пам’ятати, що саме в дошкільному віці мовлення дитини розвивається більш інтенсивно, а головне – воно більш гнучке.

Порушення ж фонематичного сприйняття приводить до того, що дитина не сприймає на слух (не диференціює) близькі за звучанням або схожі за артикуляцією звуки мовлення. Її словник не поповнюється тими словами, в склад яких входять важкорозрізняємі звуки. В подальшому малюк починає значно відставати від вікової норми

З цієї ж самої причини не формується і граматична будова мовлення. Зрозуміло, що при недостатності фонематичного сприйняття багато прийменників та ненаголошених закінчень слів для дитини залишаються “невловимими”.

Таким чином, можна відмітити, що у дитини виникає цілий “ланцюг” порушень: фонетико-фонематичні і лексико граматичні