Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий менеджмент у малому бізнесі / Фінансовий менеджмент у малому бізнесі Заоч. 2013.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Завдання до практичної роботи

Завдання 1. Мале підприємство планує придбати основні засоби на суму 240 тис. гри. Для цього воно може використати два варіанти фінансування: орендний через фінансовий лізинг або кредитне фінансування. Орендна плата орендодавцю сплачується з двох джерел: амортизаційних відрахувань (норма амортизації стано­вить 15 % річних) і частини прибутку (5 % від суми одержаного прибутку).

Відповідно до договору оренди основні засоби надаються в оренду на 3 роки з щорічною сплатою частини вартості основних засобів (сплата передбачається рівними частинами щорічно).

Середня щорічна сума чистого прибутку прогнозується в сумі 280 тис. грн.

Комерційний банк пропонує малому підприємству кредит на один рік під 45 % річних. Кредитним договором обумовлюється квартальне погашення кредиту рівними частинами. На підставі на­ведених даних необхідно обґрунтувати, який варіант фінансування основних засобів є найприйнятніший для малого підприємства.

Завдання 2. Вартість лізингових основних засобів становить 100 тис. грн. Термін лізингу – 8 років, процентна ставка з урахуванням комісійних – 10 %. Платежі здійснюються рівними сумами два рази на рік. Необхідно визначити суму лізингових платежів за весь період лізингу.

Завдання 3. Мале підприємство зі щорічним обсягом реалізації продукції 520 тис. грн., у тому числі з дебіторською заборгованістю 75,3 тис. грн. уклало договір з окремими покупцями про скорочення строків погашення дебіторської заборгованості. Сума дебіторської заборгованості таких покупців становить 30 % загальної суми дебіторської заборгованості. Мале підприємство провадить знижку в разі дострокової оплати платіжних документів у розмірі 2 % до суми платежу.

На підставі наведених даних необхідно визначити суму грошових коштів, на яку зменшиться дебіторська заборгованість унаслідок скорочення строку її погашення, і суму прибутку, яку одержить мале підприємство, використовуючи спонтанне фінансування. Рентабельність виробництва – 30 %.

Завдання 4. За даними балансу станом на початок року сума грошових коштів малого підприємства становить 36,5 тис. грн., обсяг реалізації за минулий рік — 395 тис. грн. У плановому періоді передбачається довести обсяг реалізації продукції до 470 тис. грн. На підставі наведених даних необхідно визначити суму грошових коштів, яка вивільнюється внаслідок прискорення оборотності грошових коштів.

Бібліографічний список

Основна [1; 2; 3; 4; 6];

додаткова: [8; 11; 17; 19; 21; 22; 23; 24; ; 28; 30]

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

Індивідуальні завдання є однією із форм організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань. Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно під керівництвом викладачів. В процесі вивчення дисципліни «Фінансовий менеджмент у малому бізнесі» студентам пропонується виконати індивідуальні завдання науково-дослідного характеру.

Індивідуальне завдання виконується після опрацювання літературних та інших інформаційних джерел по конкретній темі. Студент повинен проаналізувати зібрану інформацію і наприкінці обов’язково зробити висновок про те, що саме є проблемою, яку необхідно вирішити для покращення управління фінансовою діяльністю підприємства, що з позитивного зарубіжного досвіду можна запозичити і адаптувати до умов України. Індивідуальне завдання оформлюється наступним чином: титульний аркуш, зміст (обов’язково з номерами сторінок), вступ з описом проблеми, основні питання, висновки, список використаної літератури, додатки.