Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Основи етики Ден. 2011.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Питання для обговорення

  1. Які етичні проблеми і чому постають перед сучасною наукою?

  2. Яким чином можливе розв’язання основних етичних проблем науки?

  3. Чому екологічна етика набуває виняткової актуальності саме на сучасному етапі буття людства?

  4. У чому сутність концепції благоговіння перед життям?

  5. У чому сутність проблеми евтаназії?

  6. Чим визначається важливість біоетики у глобалізованому світі?

  7. Чим визначається важливість дотримання норм підприємницької етики?

Ключові терміни та поняття

етика науки екологічна етика

благоговіння перед життям евтаназія

біоетика прикладна етика

Література

Обов’язкова література: 1-6.

Додаткова література: 5, 18.

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 7-8

Тема 5. Культура спілкування і етикет

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання стосовно етичних аспектів спілкування, особливостей етики ділового спілкування, морально-етичних аспектів вирішення конфліктів.

План заняття

  1. Етика комунікації та морально-психологічні принципи спілкування. Спілкування як мистецтво бути собою і мистецтво бути іншим.

  2. Етика ділового спілкування.

  3. Комунікативні моральні риси людини: чесноти і вади, толерантності, співчуття, милосердя, віротерпимості, ввічливості та взаємоповаги.

  4. Конфлікт та морально-етичні аспекти його вирішення.

  5. Етикет та ритуал.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Розкриваючи перше питання необхідно підкреслити, що спілкування вважається мірилом моральної культури людини. Етика спілкування засвідчує моральність особистості, являється віддзеркаленням індивідуальної моральної свідомості, що є сукупністю конкретних навичок, умінь, установок, почуттів. Окрім моральної свідомості важливою є культура почуттів і культура поведінки. Морально зріла особа із сформованим знанням культурних моделей поведінки, етикетних правил повинна вміти їх адекватно використовувати в кожній конкретній життєвій ситуації.

При вивченні другого питання треба наголосити, що етика ділового спілкування базується на таких правилах і нормах поведінки партнерів, які сприяють розвитку співпраці. Передусім йдеться про зміцнення взаємодовіри, постійне інформування партнера щодо своїх намірів і дій, запобігання обману та невиконанню взятих зобов'язань. У деяких зарубіжних корпораціях і фірмах навіть розроблено кодекси честі для службовців. Доведено, що бізнес, який має моральну основу, є вигіднішим і прогресивнішим.

Вивчаючи третє питання доцільно вказати, що етична оцінка людської діяльності випливає із єдності суб’єктивного і об’єктивного, духовного і практичного, взаємозалежності мотивів, дій і результатів. Добрі вчинки і добрі наміри безперечно характеризують високу моральну культуру особистості. Проте не можна судити про таку культуру на підставі одного, чи кількох вчинків. Спрямованість поведінки, постійна схильність чинити так, а не інакше, визначає сутність індивідуальної моральності.

Вивчаючи четверте питання необхідно вказати, що моральний конфлікт – це суперечливе зіткнення моральних принципів в індивідуальній або ж суспільній свідомості, коли людина мусить вибрати те, що для неї не є прийнятним. Особливістю морального конфлікту є те, що в певній ситуації вибір якоїсь дії, що опирається на певну моральну норму веде до порушення іншої норми. Складність полягає не в тому, що людина може не знати відповідних моральних норм, через що не може зробити правильний вибір і не в тому, що вона не бажає виконувати певну вимогу моралі, а у зіткненні цих суперечливих вимог.

Розкриваючи пяте питання треба вказати, що етикет являється сукупністю певних норм і вимог, які носять строго регламентований характер і визначають порядок проведення якоїсь церемонії (привітання, знайомство, форма звернення до оточуючих у громадських місцях, поведінка у трудовому колективі тощо). Етикет є соціально детермінованим, так як правила етикету носять утилітарний характер. Вони полегшують взаємостосунки людей, упорядковуючи користування засобами громадських комунікацій. Етикет дозволяє зберегти енергію і здоров’я, заспокоює нервову систему, ставить усіх в рівні умови людських взаємин, що приносить врешті-решт задоволення усім.