Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Бюджетний менеджмент Ден. Спец. 2013.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Функції бюджету

Розподільча

Контрольна

Об’єктом бюджетного розподілу є ВВП.

Формування необхідних ресурсів для виконання функцій держави;

- досягнення певної мети економічної політики (стабілізації, або стимулювання росту економіки, її структурної перебудови)

- вирівнювання розвитку регіонів.

Основу функції складає рух бюджетних коштів, які відображаються у відповідних показниках бюджетних надходжень і видаткових призначень.

Відображає економічні процеси, що відбуваються у державі і регіонах.

Розглядаючи бюджет як особливий фiнансовий план держави слід зосередити увагу студентів на джерелах доходів, напрямах використання бюджетих коштів; розглянути показники, які характеризують стан бюджету: збалансованість бюджету, дефіцит, профіцит бюджету; принципи організації та склад системи фiнансових планiв

Студентам необхідно засвоїти такі поняття як:

  • бюджетнаї системи України;

  • бюджетного устрій;

  • склад і принципи бюджетної системи України.

Потрібно ознайомити студентів з законодавчою базою функціонування бюджетної системи. Опрацювати ст.5-7 Бюджетного кодексу України. Також слід звернути увагу на повноваженнями в галузі бюджету виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, обласних та районних державних адміністрацій; компетенцією місцевих рад народних депутатів в галузі бюджету. Обсудити шляхи реформування бюджетної системи, що має відбутися в напрямі зміцнення фінансової незалежності місцевих бюджетів.

Потрібно обсудити проблеми у проведенні регіональної політики. Головна проблема це відсутність зацікавленості місцевої влади у нарощуванні дохідної бази у своїх регіонах ( бо регіони - реципієнти розраховують на дотаційну підтримку у разі недостатності коштів, зібраних на їх території, регіони – донори намагаються занизити податковий потенціал, оскільки збільшення доходів призведе до додаткового їх вилучення). Це породжує регіональний сепаратизм, неможливість фінансування економіки регіону або його пріоритетних секторів.

Доцільно провести дискусію щодо перегляду чинної бюджетної ідеології. Обговорити можливість переносу акцентів з політики однакової підтримки регіонів на політику стимулювання регіонів зі значним потенціалом економічного зростання. Побудова сучасної моделі міжбюджетних відносин повинна відбуватися таким чином, щоб максимально використати конкурентні переваги кожного окремого регіону. Водночас конкурентна модель міжбюджетних відносин не повинна означати повної відмови від політики підтримки депресивних регіонів, вона повинна набути лише інших форм, а саме – фінансування цільових програм розвитку економіки таких регіонів, що мають на меті подолання депресивності.

Питання для самоконтролю

1. У чому полягає економічний зміст бюджету держави?

2. Яке місце належить бюджету у побудові фінансової моделі суспільства?

3. Які чинники впливають на рівень бюджетної централізації ВВП?

4. Як здійснюється правове регулювання бюджетних відносин?

5. У чому полягає взаємозв’язок бюджету з фінансовою політикою держави?

6. Що відображає склад і структура доходів і видатків бюджету?

7. Яка роль належить бюджету у системі фінансового регулювання?

8. Які бюджетні інструменти фінансового регулювання використовуються державою.

9. Охарактеризуйте регулюючу функцію податків та механізм її дії.

10.Яка роль належить державним трансфертам у системі фінансового регулювання?