Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Бюджетний менеджмент Ден. Спец. 2013.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

1.2. Тематичний план навчальної дисципліни «Бюджетний менеджмент»

Назва модуля, змістового модуля, теми

Модуль 1. Управління бюджетним процесом у державі

Змістовий модуль 1 Бюджетне планування

Тема 1. Сутність і складові бюджетного менеджменту

Тема 2. Структура бюджету держави як об’єкта управління

Тема 3.Органи оперативного управління бюджетом

Тема 4.Бюджетне планування

Змістовий модуль 2 Виконання бюджету

Тема 5. Виконання бюджету

Тема 6. Облік виконання бюджету

Тема 7. Звітність про виконання бюджету

Тема 8. Контроль за виконанням бюджету

Тема 9. Світовий досвід бюджетного менеджменту

Модуль 2. Індивідуальне науково-дослідне завдання

Підсумковий контроль: іспит

1. 3. Зміст навчальної дисципліни

«бюджетний менеджмент»

Модуль I. Управління бюджетним процесом у державі

Змістовий модуль 1 Бюджетне планування

Тема 1. Сутність і складові бюджетного менеджменту

Сутність бюджетного менеджменту. Система управління бюджетом. Складові бюджетного менеджменту. Визначення бюджетного менеджменту. об’єкт і суб’єкт бюджетного менеджменту. Предмет бюджетного менеджменту, як навчальної дисципліни. Складові елементи організації бюджетного процесу. Органи управління бюджетом. Етапи і методи управлінської діяльності в бюджетному процесі.

Тема 2. Структура бюджету держави як об'єкта управління

Суть і структура бюджету держави як об’єкта управління. Бюджет як економічна категорія. Класифікація видатків та форми бюджетного фінансування. Бюджетний дефіцит. Його принципи, наслідки та межі. Склад і структура бюджетної системи України.

Тема 3. Органи оперативного управління бюджетом

Міністерство фінансів України – центральний орган державної виконавчої влади в сфері фінансової діяльності. Організації при Міністерстві фінансів України: Державна Контрольно-ревізійна служба України та Казначейство. Завдання, функції структура. Податкова адміністрація України: завдання, функції, структура. Рахункова палата України: завдання, функції, структура.

Тема 4. Бюджетне планування

Зміст і структура бюджетного процесу. Бюджетний регламент. Робота, яка передує складанню проекту бюджету держави. Завдання і методологія планування доходів бюджету. Інформаційне забезпечення планування доходів. Планування видатків на економічну діяльність держави. Планування видатків за окремими статтями кошторису. Бюджетне планування в Україні на сучасному етапі

Змістовий модуль 2 Виконання бюджету

Тема 5. Виконання бюджету

Поняття та принципи виконання бюджету. Розпис доходів і видатків. Система стягнення доходів до бюджету в Україні. Податковий менеджмент. Джерела формування та напрямки використання грошових коштів бюджету. Касове виконання бюджету: поняття, сутність, системи. Бюджетна класифікація видатків. Поняття бюджетного фінансування та його організація. Методи і види фінансування із державного бюджету. Організація фінансування із місцевого бюджету. Касове виконання видаткової частини бюджету. Бюджетні потоки і їх види. Регулюючі загальнодержавні потоки. Бюджетні трасферти і порядок їх виділення та перерахування. Бюджетні позички: порядок видачі та погашення. Взаємні розрахунки між бюджетами: причини виникнення та проведення. Взаємозалік коштів по фінансуванню в рахунок погашення недоїмки по належних до бюджету платежах: порядок проведення. Вилучення коштів на користь державного бюджету.