Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Бюджетний менеджмент Ден. Спец. 2013.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Студенти повинні засвоїти, що Бюджетним кодексом України регулюються відносини, які виникають у процесі складами, розгляду, затвердження і виконання Державного та місцевих бюджетів України.

Студенти повинні засвоїти; від початку складання бюджетів до затвердження звітів про їх виконання весь бюджетний процес проходить під контролем Верховної Ради України та місцевих органів самоврядування. Бюджет складається на рік. Цей період має назву бюджетного періоду, в Україні він співпадає з календарним роком.

Складанню проекту бюджету передує велика і тривала підготовча робота, яка проводиться КМУ, Міністерством економіки України, МФУ.

Слід звернути увагу на те, що не пізніше 1 червня у Верховній Раді України відбуваються парламентські слухання з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період. КМУ подає до Верховної Ради України проект основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період, які ґрунтуються на прогнозних макропоказниках економічного і соціального розвитку України на наступний бюджетний період із за значенням показників обсягу валового внутрішнього продукту, індексів споживчих та гуртових цін, прогнозованого офіційного обмінного курсу гривні у середньому за рік та на кінець року, прогнозованого рівня безробіття. За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або взяття до відома основних напрямків бюджетної політики. Але студенти повинні розуміти що таким чином реалізується не стратегія розвитку країни, а лише бюджетна тактика.

Слід зосередити увагу,що безпосередня робота по складанню проекту Державного бюджету виконується за дорученням Кабінету Міністрів МФУ. На якість складання проекту бюджету здійснюють вплив різноманітні фактори як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Розглядаючи цю тему також потрібно звернути увагу на колізії у Верховній Раді, що виникають в процесі розгляду і затвердження Закону по Державний бюджет.

Слухачі повинні засвоїти, що бюджетний процес здійснюють три групи органів управління бюджетом.

До першої групи відносимо органи законодавчої влади: Верховна Рада України, ради народних депутатів усіх рівнів.

До другої групи відносяться органи виконавчої влади: КМУ, МФУ та територіальні фінансові органи, ДКРС, ДКУ, ДПА, Рахункова палата, обласні та районні державні адміністрації.

Органи системи МФУ безпосередньо виконують роботу, пов'язану із складанням відповідного бюджету, і забезпечують його виконання. ДПА здійснює контроль за дотриманням платниками податків і обов'язкових внесків податкового законодавства, повнотою, правильністю та своєчасністю розрахунків зі всіма ланками бюджетної системи.

КРУ здійснює контроль за цільовим, раціональним і правильним використанням коштів, виділених як з Державного, так і з місцевих бюджетів.

ДКУ організує і здійснює касове виконання Державного бюджету та веде облік його касового виконання, а також готує звітність про хід виконання зведеного бюджету держави.

Рахункова палата України здійснює контроль за своєчасним виконанням Державного бюджету України, за утворенням і погашенням внутрішнього і зовнішнього боргу України, за грошовою емісією, за додержанням чинного законодавства в галузі бюджетної політики.

Третю групу складають органи не фінансового профілю. Виконуючи покладені на них функції, вони також пов'язані з бюджетом. Ці органи пов'язані з бюджетом по лінії формування доходів, оскільки їм надано право нараховувати і стягувати певні платежі (мито) і штрафні санкції (штрафи за порушення митних правил, за порушення екологічного законодавства, правил полювання та риболовства, користування водними, лісовими та іншими природними ресурсами, законодавства в сфері ціноутворення).

Слухачі повинні засвоїти, що робота цих органів взаємопов’язана і спрямована на реалізацію засад бюджетної політики України.