Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

DF_11 / Беркут О. Прикладні програмні засоби фінанс-економіч аналізу Конспект 2012

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
844.84 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ПРИКЛАДНІ ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ

Опорний конспект лекцій

Дніпропетровськ – 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ КАФЕДРА МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ

СИСТЕМ В ЕКОНОМІЦІ

ПРИКЛАДНІ ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ

Опорний конспект лекцій для студентів , які навчаються

за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістр за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за спеціальностями 8.03050801 «Фінанси і кредит», 8.03050803 «Оподаткування», 8.03050802 «Банківська справа» та

за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за спеціальностями 7.03050801 «Фінанси і кредит», 7.03050803 «Оподаткування»

Дніпропетровськ 2012

ББК 32.81

Б-48 Беркут О.В.

Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу: Опорний конспект лекцій для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістр за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальностями 8.03050801 «Фінанси і кредит», 8.03050803 «Оподаткування», 8.03050802 «Банківська справа» та за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальностями 7.03050801 «Фінанси і кредит», 7.03050803 «Оподаткування». Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 94с.

Опорний конспект лекцій розроблений відповідно до навчального плану та програми навчальної дисципліни та призначений для студентів економічних спеціальностей, які навчаються за освітньокваліфікаційним рівнем магістр та спеціаліст. В опорному конспекті лекцій розглянуті питання використання програмних засобів Project Expert та «1С: Підприємство 7.7» конфігурація «Бухгалтерський облік для України» у фінансово-економічному аналізі.

Автор:

Беркут О.В.

викладач

кафедри

математичного

 

 

 

моделювання та інформаційних систем

 

 

 

в

економіці

 

Дніпропетровської

 

 

 

державної фінансової академії

 

Рецензенти: Т.М. Рудянова

к.ф.-м.н.,

 

доцент

 

кафедри

 

 

 

математичного

 

моделювання

та

 

 

 

інформаційних

систем

в

економіці

 

 

 

Дніпропетровської

 

 

державної

 

 

 

фінансової академії,

 

 

 

 

 

 

к.ф.-м.н, професор кафедри

вищої

 

Б.Г. Пелешенко

математики

 

 

Дніпропетровського

 

 

 

державного аграрного університету

Відповідальний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

за випуск:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О.А. Рядно

д.т.н., професор,

завідувач

кафедри

 

 

 

математичного

 

моделювання

та

 

 

 

інформаційних

систем

в

економіці

 

 

 

Дніпропетровської

 

 

державної

 

 

 

фінансової академії

 

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні Вченої ради економічного факультету Протокол № 1 від 30.08.2012 р. Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри математичного моделювання та інформаційних систем в економіці Протокол №1 від 29.08.2012 р.

ЗМІСТ

Вступ

 

 

4

Тема 1. Автоматизація управління фінансами підприємств і

 

комерційних структур

 

 

5

Тема 2. Технологія побудови фінансової моделі інвестиційного

 

проекту

 

 

15

 

 

 

Тема 3. Інформаційні технології підтримки банківських операцій

 

27

Тема 4. Оцінка ефективності інвестиційного проекту

 

 

34

Тема 5. Концепція системи і основні принципи бухгалтерського

 

обліку на основі програми «1С: Підприємство 7.7»

Конфігурація

42

 

 

 

«Бухгалтерський облік для України»

 

 

 

Тема 6. Інформаційні технології розв’язання завдань в

 

бухгалтерському обліку та аудиті

 

 

52

 

 

 

Тема 7. Інформаційні технології розв’язання

завдань

з

 

управлінського обліку

 

 

71

 

 

 

Тема 8. Інформаційні технології прогнозування розрахунків з

 

обов’язкових платежів

 

 

79

 

 

 

Список використаної літератури

 

 

93

3

ВСТУП

Розвиток ринкової економіки диктує необхідність використання нових підходів до організації управління на підприємствах. Якість і обгрунтованість управлінських рішень, які приймаються на підприємствах, в значній мірі визначаються не тільки достовірністю, повнотою, доступністю, оперативністю отримання інформації, але також і ефективністю використання під час обробки цієї інформації методів фінансово-економічного аналізу. Удосконалення технології аналітичної обробки фінансово-економічної інформації є одним з ключових елементів підвищення всієї технології управління підприємством.

На сучасному етапі розвитку ринкової економіки повноцінна аналітична обробка облікової та іншої фінансово-економічної інформації неможлива без застосування засобів обчислювальної техніки.

Якісне інформаційне забезпечення процесу управління господарською діяльністю можливо тільки при використанні в повній мірі всіх досягнень науково-технічного прогресу. В першу чергу це стосується застосування в практиці новітніх інформаційних технологій: засобів обчислювальної техніки, телекомунікацій і програмного забезпечення.

Навчальна дисципліна «Прикладні програмні засоби фінансовоекономічного аналізу» є однією з базових дисциплін підготовки фахівців у сфері фінансів, оподаткування, банківської справи.

Метою вивчення дисципліни «Прикладні програмні засоби фінансовоекономічного аналізу» є формування системи знань у студентів щодо застосування сучасних інформаційних систем і технологій на рівні, який відповідає вимогам підготовки висококваліфікованих фахівців з фінансів, оподаткування, банківської справи.

Завданнями дисципліни є оволодіння студентами теоретичних та набуття практичних навичок проведення аудиту в комп‘ютерному середовищі, опанування методів і прийомів організації комп‘ютерних систем в фінансах, оподаткуванні та банківській діяльності за їх видами, рівнями та функціональним призначенням.

Предметом навчальної дисципліни є технологія застосування сучасних інформаційних систем для автоматизації обробки фінансово-економічної інформації.

Дисципліна «Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу» вивчається протягом одного семестру. Матеріал дисципліни засвоюється студентами під час лекційних, практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи. Формою підсумкового контролю знань є ПМК.

4

Модуль 1. Прикладне програмне забезпечення автоматизованої обробки фінансово-економічної інформації

Змістовий модуль І. Автоматизація управління фінансами в бюджетних установах в системі ProjectExpert

Тема 1. Автоматизація управління фінансами підприємств і комерційних структур

План

1.1.Інформаційні технології у фінансовому менеджменті.

1.2.Моделювання діяльності підприємства.

1.3.Принципи побудови комп'ютерної моделі для бізнес-планування.

1.4.Автоматизація процесів бізнес-планування інвестиційних проектів і стратегічної оцінки бізнесу.

1.1. Інформаційні технології у фінансовому менеджменті

Всучасній практиці ефективного ведення бізнесу і непростих умовах динамічного середовища, яке постійно змінюється, керівники підприємств і комерційних структур шукають відповіді на стратегічні питання: «Як покращити відносини з клієнтами та підвищити продаж?», «Як скоротити запаси і знизити операційні витрати», «Як підвищити продуктивність персоналу?»,«Як отримувати більше актуальної інформації і підвищити якість прийнятих рішень?»… Сьогодні конкурентоспроможними виявляються гнучкі та динамічні компанії, але досягти успіху можна тільки за рахунок впровадження прогресивних технологій.

Векономіці та бізнесі інформаційні технології застосовуються для обробки, сортування та агрегування даних, для організації взаємодії учасників процесу та обчислювальної техніки, для задоволення інформаційних потреб, для оперативного зв'язку та ін.

У ринковій економіці управління фінансами є одним з основних і пріоритетних завдань, що стоять перед будь-яким підприємством, незалежно від форми організації, сфери і масштабів його діяльності. Пріоритетність цього напряму в системі цілей управління економічним об'єктом обумовлена особливою роллю фінансів, що представляють собою єдиний вид ресурсів, який здатний трансформуватися безпосередньо і з найменшим інтервалом часу в будь-який інший: основні та оборотні кошти, робочу силу і т.п. Раціональність, доцільність і ефективність подібної трансформації багато в чому визначає економічне благополуччя підприємства, а також його працівників і власників. Фінансові ресурси можуть також використовуватися в якості працюючих активів підприємств, що генерують різні види доходів.

Як і будь-яка система, фінансовий менеджмент складається з об'єкта і суб'єкта управління, тобто керованої і керуючої підсистем.

5

Об'єктом управління в даній системі виступають фінансові ресурси та фінансові відносини між господарюючими суб'єктами, а також різними ланками фінансової системи.

В залежності від масштабу і різноманітності видів діяльності об'єкта управління його керуюча підсистема може мати досить складну структуру. У загальному випадку в її складі можна виділити правове, організаційне, методичне, кадрове, інформаційне, технічне і програмне забезпечення.

Комплекс завдань фінансового менеджменту досить широкий, а саме:

фінансовий аналіз;

фінансове прогнозування;

планування фінансових ресурсів;

оперативне регулювання фінансів;

контроль за їх станом та облік фінансових ресурсів.

Рішення більшості з них являє собою складний і трудомісткий процес, що вимагає обробки значних обсягів інформації, застосування складних математичних моделей і сучасних комп'ютерних технологій, часто протікає в умовах жорстких часових обмежень, ризику і невизначеності.

Особливість завдань фінансового менеджменту полягає також у тому, що на відміну, наприклад, від завдань бухгалтерського обліку, вони погано стандартизовані і поєднують в собі одночасно обчислювальний, інформаційнопошуковий і логічний аспекти. Рішення багатьох з них носить нерегулярний характер. Існує також ряд так званих разових завдань, потреба у вирішенні яких виникає в процесі проведення конкретної операції.

Подібна специфіка фінансового менеджменту висуває особливі вимоги до організації його інформаційного забезпечення та обумовлює необхідність використання в процесі вирішення завдань різноманітних програмних продуктів.

Різноманіття завдань фінансового менеджменту обумовлює необхідність використання різних програмних засобів, що істотно відрізняються за призначенням та функціональними можливостями.

Програмні засоби, що використовуються в якості інструментарію підтримки фінансових рішень, можна розділити на наступні класи:

Інвестиційний аналіз - програми розрахунку інвестиційного проекту

іпідготовки фінансових розділів бізнес-плану.

Аналіз фінансового стану - аналіз стану підприємства за даними фінансової звітності.

Маркетинговий аналіз - аналіз ринку та підготовка маркетингового

плану.

Бюджетування - формування бюджету компанії та контроль за його виконанням.

Управління проектами - побудова календарного плану проекту, управління ресурсами, контроль за виконанням проекту.

6

Бухгалтерський і податковий облік - автоматизація ведення обліку, включаючи підготовку обов'язкової (регламентованої) звітності в організаціях.

Корпоративні інформаційні системи - комплексні системи управління компанією, що пропонують автоматизацію всіх або більшості ділових процесів.

Слід зазначити, що такий розподіл дуже умовний, так як одні програмні засоби можуть поєднувати в собі властивості і можливості одночасно декількох виділених класів, а інші можуть бути орієнтованими на вирішення лише вузьких спеціалізованих завдань.

Технологія вирішення задач фінансового менеджменту в умовах автоматизації в загальному випадку включає виконання наступних процедур: збір і підготовку інформації; обробку, накопичення і зберігання даних; моделювання даних; формування підсумкової інформації; передачу інформації особі, що приймає рішення; прийняття рішення.

Автоматизація управління фінансами зазвичай починається з перенесення ручних форм планів і звітів в електронні таблиці, наприклад, MS Excel. Дійсно, цей інструмент має низку необхідних і корисних якостей: широка поширеність, зручність і простота використання, потужні засоби виконання розрахунків за допомогою формул, відповідність екранних уявлень готовим друкованим формам та інші.

У той же час існує ряд серйозних обмежень у використанні цього інструменту:

складність роботи багаторазово зростає зі збільшенням числа взаємозалежних планових форм, необхідністю формування зведених даних, аналізу даних в різних розрізах;

неможливість одночасної роботи декількох користувачів з загальними даними ускладнює регламент фінансового планування;

перехід до наступного періоду планування тягне копіювання і налагодження всього комплексу форм, які використовуються під час планування;

утруднене використання кодифікаторів (словників) для класифікації показників за статтями, центрам фінансового обліку тощо.

Альтернативним способом є використання спеціалізованого програмного засобу:

заснованого на зберіганні даних у стандартних СУБД та їх спільне використання;

в якому реалізований стандартний набір типових бізнес-процесів управління фінансами (поточне планування, оперативне управління платежами);

який може бути інтегрований за даними з системою управління логістикою (продажами і закупівлями) для реалізації ще одного бізнес-процесу

-управління заборгованістю;

7

який має розвинені засоби настройки типових бізнес-процесів до потреб користувачів.

1.2. Моделювання діяльності підприємства

Моделювання діяльності підприємства - це ефективний засіб пошуку шляхів оптимізації діяльності підприємства, засіб прогнозування і мінімізації ризиків, що виникають на різних етапах діяльності підприємства. Експериментувати з підприємством недозволено. Моделювання ж дозволяє з максимальною наближеністю до дійсності вибрати і перевірити варіанти вдосконалення бізнесу, без необхідності проведення реальних експериментів з підприємством, тим самим надаючи можливість уникнути зайвих ризиків.

В даний час більшість підприємств для аналізу поточної діяльності та прийняття стратегічних рішень застосовують в явній або неявній формі різноманітні моделі, що характеризують ті чи інші аспекти діяльності підприємства. Прикладами таких моделей можуть служити моделі матеріальних та інформаційних потоків, фінансова модель, модель організаційної структури, функціональна модель, модель бізнес-процесів. Велике число різнопланових моделей ускладнює оцінку ефективності діяльності та пошук джерел внутрішніх протиріч у діяльності компанії, неузгодженостей у функціях. В результаті цього менеджмент змушений витрачати велику кількість часу на розробку, узгодження та затвердження рішень, спрямованих на вдосконалення діяльності підприємства. Для усунення цієї обставини основним принципом моделювання діяльності підприємства має бути забезпечення узгодженості та взаємозв'язку розроблених моделей. Комплексний підхід до моделювання дозволяє не тільки ідентифікувати проблему, але і наочно показати причини проблем.

Комплекс моделей - ефективний інструмент прийняття стратегічних і оперативних рішень.

Для комплексної оцінки діяльності компанії необхідно побудувати:

бізнес-модель діяльності компанії;

фінансову модель;

імітаційну модель.

Бізнес-модель дозволяє дати оцінку поточній діяльності підприємства по відношенню до вимог, що пред'являються до його функціонування, управління, ефективності, кінцевим результатам діяльності і ступеню задоволеності клієнта.

Для забезпечення можливості виявлення "вузьких" місць в організації діяльності, розривів в матеріальних потоках і потоках інформації, дублювання і "провисання" функцій бізнес-модель повинна включати в себе:

організаційну структуру,

функціональну модель,

модель розподілу відповідальності,

модель бізнес-процесів верхнього рівня,

деталізовані моделі бізнес-процесів,

8

модель потоків інформації та документів,

модель потоків ресурсів.

Організаційно-функціональні моделі дозволяють провести аналіз достатності і необхідності функцій, організаційних ланок, аналіз розподілу відповідальності.

Фінансова модель

Другим етапом моделювання діяльності підприємства є розробка фінансової моделі. Вона дозволяє дати вартісну оцінку кожному окремому бізнес-процесу і всім бізнес-процесам організації в сукупності. Після побудови бізнес-моделі можна проводити дослідження розподілу витрат за функціями і бізнес-процесів з метою виявлення найбільш витратних процесів. Дані процеси необхідно удосконалювати в першу чергу, оскільки це забезпечить максимальний економічний ефект. Крім того, в рамках вартісного моделювання бізнес-процесів необхідно визначити, які функції та бізнес-процеси доцільно передати на аутсорсинг.

Фінансова модель діяльності компанії дозволяє вивчити структуру виручки і структуру витрат, оперативно відстежити вплив зміни собівартості продукції на фінансовий результат, встановити залежність зміни фінансового результату від зміни параметрів моделі.

Оскільки показники ефективності діяльності підприємства безпосередньо залежать від величини витрат на виробництво продукції (робіт, послуг), істотний вплив на них чинять програми зі зниження витрат, які реалізуються на підприємстві. Фінансова модель є ефективним інструментом для оцінки альтернативних сценаріїв вирішення цього завдання і вибору оптимального поєднання програм по зниженню витрат.

В умовах загальносвітового економічного спаду фінансове моделювання - це інструмент, що дозволяє оцінювати ефект від зниження витрат без необхідності проведення реальних експериментів з підприємством, є одним з основних способів досягнення конкурентоспроможності продукції (робіт, послуг).

Таким чином, фінансова модель необхідна підприємствам та організаціям для вирішення наступних завдань управління витратами:

оцінка ефективності передачі частини послуг на аутсорсинг;

виконання передінвестиційних досліджень;

оцінка ефективності інвестиційних проектів.

Імітаційна модель

Важливим критерієм, що характеризує бізнес-процеси, є час їх виконання. Для аналізу діяльності підприємства, зміни матеріальних та інформаційних потоків у часі застосовується імітаційна (динамічна) модель.

Імітаційна модель розробляється на основі статичних бізнес-моделі та фінансової моделі. В процесі імітаційного моделювання функцій матеріальним та інформаційним потокам досліджуваного бізнес-процесу ставляться відповідно часові характеристики, функції імовірнісного розподілу, функції перетворення потоків.

9