Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

DF_11 / Беркут О. Прикладні програмні засоби фінанс-економіч аналізу Конспект 2012

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
844.84 Кб
Скачать

3.2. Визначення потреби в фінансуванні та формування капіталу

В системі Project Expert закладена можливість моделювання і вибору схеми фінансування. Потреба в капіталі визначається на підставі даних, що відображаються у Звіті про рух грошових коштів (Cash-Flow).

Значення сальдо рахунку підприємства представлені в останньому рядку таблиці Cash-Flow і демонструють стан розрахункового рахунку підприємства, що реалізує проект в різні періоди часу. Негативне значення сальдо розрахункового рахунку означає, що підприємство не має в своєму розпорядженні необхідну суму капіталу. Важливо сформувати капітал таким чином, щоб ні в один період часу значення сальдо розрахункового рахунку не мало негативного значення.

Основними факторами, які враховуються під час аналізу ефективності інвестиційного проекту є сумарна величина «кэш-фло від операційної діяльності» та інших доходів (реалізація активів, вклади в інші підприємства), а також величина витрат на інвестиції. Фактично датою окупності проекту буде вважатися день, коли акумульована сума «кэш-фло від операційної діяльності» стане рівною сумі витрат на інвестиції.

Таким чином, Звіт про рух грошових коштів є основним документом, який призначений для визначення потреби в капіталі, визначення стратегії фінансування підприємства, а також для оцінки ефективності його використання.

Імітаційна модель підприємства, яка розроблена в системі Project Expert, автоматично враховує власні джерела фінансування підприємства в рамках проекту (тобто чистий прибуток та амортизацію), тому перед розробниками проекту стоїть завдання визначення потреби в фінансуванні із зовнішніх джерел та структури цієї потреби в часі. Зовнішній капітал слід залучати в тому обсязі та в ті періоді часу, коли він реально потрібен. В іншому випадку, якщо підприємство абсолютно невиправдано прагне залучити максимальний обсяг грошових коштів у найкоротші терміни, воно ризикує переплатити за користування позиковими коштами. Важливо врахувати вартість капіталу, умови залучення капіталу. Під час визначення вартості капіталу слід також враховувати гарантії чи страхування капіталу, а також витрати на проведення рекламної кампанії для залучення капіталу. Важливою перевагою системи Project Expert є те, що потреба в капіталі визначається з врахуванням інфляції, що в свою чергу дозволяє уникнути грубих помилок під час планування бюджету проекту.

Існує декілька основних способів залучення капіталу:

1.Власний – залучений в якості внесків інвесторів, так званий акціонерний капітал.

2.Власний - вкладення отриманого прибутку в нові проекти (реінвестування).

3.Власний – емісія підприємством цінних паперів.

4.Залучений – надається комерційним банком або іншим фінансовим інститутом в якості кредиту під визначені відсотки.

30

5. Лізинг - специфічна форма фінансування капітальних вкладень.

3.3. Моделювання варіантів фінансування

Для визначення потреби в фінансуванні повернемося до розділу «Финансирование». Саме цей розділ дозволяє відобразити в моделі формування капіталу й умови його залучення. Функціональність розділу призначена для визначення обсягу дефіциту, параметрів і термінів залучення власного і позикового капіталу, умов використання фінансової оренди, обліку інших надходжень і виплат, включаючи виплату дивідендів.

Розділ «Финансирование» складається з таких модулів:

1. «Акционерный капитал»

Цей модуль використовується для внесення даних по залученню грошових коштів для фінансування проекту у вигляді власного (акціонерного) капіталу. Поля та опції цього модулю призначені для планування процесів формування акціонерного капіталу підприємства, що реалізує проект, як у вигляді різних внесків, так і у формі передплатної кампанії на акції.

Відповідно до принципів бухгалтерського обліку в програмі Project Expert розділ балансу «Власний капітал» представлений у вигляді наступних статей: звичайні акції, привілейовані акції; капітал, внесений понад номіналу звичайних акцій; нерозподілений (реінвестований) прибуток. Перші три статті складають суми, вкладені акціонерами в проект на умовах, які визначаються видом і кількістю куплених акцій, і складають авансований (вкладений) капітал проекту. Нерозподілений (реінвестований) прибуток являє собою частину прибутку, отриману від ведення комерційної діяльності, яка знову вкладається в проект і не розподіляється між акціонерами.

Ця інформація дозволяє описати структуру і форму залучення акціонерного капіталу і використовується системою при розрахунках доходів та розподілі дивідендів учасникам проекту.

В системі Project Expert передбачено три варіанти умов виплат: разова виплата, поступова виплата внеску протягом певного періоду, складна схема виплат.

Разова виплата означає сплату внеску однією сумою. Поступова виплата внеску здійснюється рівними частками протягом визначеного періоду, складна схема виплат формується за допомогою діалогу «Сложная схема платежей».

2. «Займы»

Фінансування проекту за рахунок позикових коштів може бути направлено як на довгострокові інвестиційні витрати (придбання активів), так і на короткострокові витрати по покриттю дефіциту оборотних коштів.

Поля та опції цього модулю призначені для планування процесів формування капіталу підприємства, що реалізує проект, у вигляді позикового капіталу по покриттю розрахункового дефіциту грошових коштів у будь-який з періодів дії проекту.

Цей модуль використовується для внесення інформації про позику: найменування позики, дату отримання позики, суму позики в основній валюті проекту, суму позики у другій валюті проекту; термін, на який надано позику, в

31

місяцях. Також є можливість внесення інформації про умови процентних платежів, надходження і повернення кредиту. Формування схеми виплат виконується по тій же схемі що і в модулі «Акционерный капитал».

3. «Лизинг»

Одним з поширених способів фінансування інвестиційних проектів є лізинг (оренда). Лізинг, як оренда з правом викупу, дозволяє підприємству скористатися позиковими коштами для придбання об'єктів нерухомості, обладнання та автотранспорту. Лізингова компанія купує для підприємства об'єкт лізингу і передає його підприємству, за що отримує лізингові платежі.

При укладенні лізингового договору основним фінансовим аспектом є лізингова плата, яка залежить від виду основних засобів, строку лізингу, графіка платежів і інших умов договору. Лізингова плата включає в себе відшкодування повних витрат лізингодавця з урахуванням нормального прибутку.

Цей модуль використовується для внесення інформації про лізинг: найменування лізингової операції, дату отримання лізингу, суму лізингу в основній валюті проекту, суму лізингу в другій валюті проекту, термін, на який надано лізинг.

Якщо лізингодавець купує майно, яке призначено для здачі в оренду, за рахунок позикових коштів, то в цьому випадку умови угоди можуть передбачати включення відсотків за кредит до складу лізингових платежів.

Якщо лізингове майно перебуває на балансі лізингодавця, то в суму виплат може включатися компенсація податку на майно.

Оплата додаткових послуг лізингодавця, якщо вони передбачені договором, відображається загальною сумою в грошовому виразі або у відсотках від середньорічної балансової вартості майна.

4. «Инвестиции»

Однією з важливих процедур управління капіталом проекту є розміщення (інвестиційне вкладення) вільних грошових коштів в альтернативні проекти або надання позики іншому підприємцю (інвестору) у тимчасове користування під певний відсоток.

Цей модуль використовується для внесення інформації про інвестиційні операції: найменування інвестиційної операції, суму вкладу в основній валюті проекту, суму вкладу в другій валюті проекту, дату вкладення грошових коштів, термін, на який планується інвестувати кошти, прибутковість операції.

5. «Другие поступления»

Цей модуль призначений для опису фінансових операцій, не пов'язаних з прямим залученням акціонерного і позикового капіталу, або опису позареалізаційних операцій проекту (реалізація продукції, яка не належить до прямої операційної діяльності проекту, опис грошових надходжень від дочірніх фірм, які беруть участь в проекті). Він використовується для внесення наступної інформації: назви надходження, обсягу надходження в основній валюті проекту, обсягу надходження у другій валюті проекту. Також тут

32

вказуються дані про умови реалізації платежів, податковому та інфляційному оточенні надходження.

6. «Другие виплати»

Цей модуль призначений для опису видаткових фінансових операцій, які не пов'язані з прямою операційною або фінансовою діяльністю підприємства. Поля та опції цього модулю призначені для визначення сум, опису умов платежів (термінів та періодичності виплат, інфляційному та податковому оточенні), тобто вони аналогічні полям і опціям модуля «Інші надходження».

7. «Распределение прибыли»

Цей модуль призначений для опису фінансових операцій, які пов'язані з розподілом чистого прибутку (прибутку після виплати податків) проекту.

Поля та опції даного модулю призначені для визначення частини прибутку, яка йде на виплату дивідендів учасникам проекту, частини прибутку, яка була запланована на формування резервів, а також визначення періодичності виплат дивідендів.

Розподіл прибутку відбувається відповідно до наступного правила: Прибуток + Нерозподілений прибуток попереднього періоду = = Прибуток до розподілу;

Прибуток до розподілу = Привілейовані дивіденди + Звичайні дивіденди + Резерви + Нерозподілений прибуток поточного періоду.

8. «Льготы по налогу на прибыль»

Податкове законодавство дозволяє звільняти частину отриманого підприємством прибутку в разі реінвестування її у виробництво. Для опису подібних операцій передбачений цей модуль.

Система Project Expert автоматично визначає, який обсяг коштів буде достатній для покриття дефіциту капіталу в кожен розрахунковий проміжок часу. Для цього можна скористатися модулями «Акционерный капитал», «Займы», «Лизинг», «Инвестиции» розділу «Финансирование». Кнопка «Дефицит», розташована в цих модулях, дозволяє розрахувати потребу в фінансових ресурсах.

Переглядаючи інформацію про розрахований дефіцит коштів, можна визначити період, протягом якого спостерігається дефіцит готівки і момент виникнення максимального дефіциту коштів. При цьому з'являється можливість побудови оптимальної схеми залучення фінансових ресурсів.

Питання для самоконтролю

1.Які завдання дозволяє вирішити система Project Expert при розробці плану фінансування під час розробки плану фінансування?

2.Що ви знаєте про метод аналізу грошових потоків?

3.Яким чином в системі проводиться визначення обсягу дефіциту капіталу?

4.Які варіанти фінансування використовуються в системі Project Expert?

33

Тема 4. Оцінка ефективності інвестиційного проекту

План

4.1.Методи оцінки ефективності інвестицій.

4.2.Відображення результатів моделювання діяльності підприємства.

4.3.Оцінка інвестиційних проектів.

4.4.Оцінка ризиків інвестиційних проектів.

4.5.Оцінка вартості бізнесу.

4.6.Контроль показників ефективності проекту в ході виконання проекту

іза підсумками його реалізації.

4.1.Методи оцінки ефективності інвестицій

Оцінка ефективності інвестиційних проектів - один з головних елементів інвестиційного аналізу; є основним інструментом правильного вибору з декількох інвестиційних проектів найбільш ефективного, вдосконалення інвестиційних програм і мінімізації ризиків. Чим масштабніше інвестиційний проект і чим більше значних змін він викликає в результатах господарської діяльності підприємства, тим точніше повинні бути розрахунки грошових потоків і методи оцінки ефективності інвестиційного проекту.

Сьогодні існує ряд методів оцінки ефективності інвестицій. Їх можна розділити на дві основні групи: методи оцінки ефективності інвестиційних проектів, що не включають дисконтування та ті, що включають дисконтування.

До методів, які не включають дисконтування, належать такі методи:

а) метод, заснований на розрахунку термінів окупності інвестицій (термін окупності інвестицій);

б) метод, заснований на визначенні норми прибутку на капітал (норма прибутку на капітал);

в) метод, заснований на розрахунку різниці між сумою доходів та інвестиційними витратами (одноразовими витратами) за весь термін використання інвестиційного проекту, який відомий під назвою Cash-flow або накопичене сальдо грошового потоку;

г) метод порівняльної ефективності наведених витрат на виробництво продукції;

д) метод вибору варіантів капітальних вкладень на основі порівняння маси прибутку (метод порівняння прибутку).

Методи оцінки ефективності, які не включають дисконтування, іноді називають статистичними методами оцінки ефективності інвестицій. Ці методи спираються на проектні, планові і фактичні дані про витрати і результати, обумовлені реалізацією інвестиційних проектів. При використанні цих методів в окремих випадках вдаються до такого статистичного методу, як розрахунок середньорічних даних про витрати і результати (доходи) за весь термін використання інвестиційного проекту. Даний прийом використовується в тих

34

ситуаціях, коли витрати й результати нерівномірно розподіляються по роках застосування інвестиційного проекту.

Завдяки своїй простоті, загальнодоступності для розуміння, високої швидкості розрахунку ефективності інвестиційних проектів і доступності до отримання необхідних даних, ці методи набули найширшого розповсюдження на практиці. Основні їх недоліки - охоплення короткого періоду часу, ігнорування часового аспекту вартості грошей і нерівномірного розподілу грошових потоків протягом всього терміну функціонування інвестиційних проектів.

Всю сукупність статистичних методів оцінки ефективності інвестицій можна умовно розділити на дві групи:

методи абсолютної ефективності інвестицій;

методи порівняльної ефективності варіантів капітальних вкладень. Дисконтування – це метод оцінки інвестиційних проектів шляхом

вираження майбутніх грошових потоків, пов'язаних з реалізацією проектів, через їх вартість в поточний момент часу. Методи оцінки ефективності інвестицій, які засновані на дисконтуванні, застосовуються у випадках великомасштабних інвестиційних проектів, реалізація яких потребує значного часу.

Методи оцінки ефективності інвестицій, засновані на дисконтуванні:

метод чистої наведеної вартості (метод чистої дисконтованої вартості, метод чистої поточної вартості);

метод внутрішньої норми прибутку;

дисконтований термін окупності інвестицій;

індекс прибутковості;

метод ануїтету.

Метод оцінки ефективності інвестиційного проекту на основі чистої наведеної вартості дозволяє прийняти управлінське рішення про доцільність реалізації проекту виходячи з порівняння суми майбутніх дисконтованих доходів з витратами, необхідними для реалізації проекту (капітальними вкладеннями).

Індекс прибутковості - це відношення наведених грошових доходів до приведених на початок реалізації проекту інвестиційних витрат. Якщо індекс дохідності більше одиниці, то проект приймається. При індексі дохідності менше 1 проект відхиляється.

Обґрунтування норми прибутку (дисконтної ставки) стає найбільш важливим моментом під час розрахунку показника чистої наведеної вартості. За ставку дисконтування (норма прибутку), як правило, приймається мінімальна норма прибутку, що нерідко прирівнюється до відсотка на довгострокові вклади на депозитних рахунках у банках. Ця норма відображає мінімальний рівень доходів, нижче якого підприємства вважають недоцільним вкладати свій каптал у реалізацію фінансових інвестицій.

35

Розрахунок ануїтету найчастіше зводиться до обчислення загальної суми витрат на придбання за сучасної загальної вартості платежу, які потім рівномірно розподіляються на всю тривалість інвестиційного проекту.

4.2. Відображення результатів моделювання діяльності підприємства

Створення бізнес-плану, оцінка різних варіантів розвитку підприємства, бізнес-план розширення діючого або створення нового виробництва, вихід на нові ринки, розвиток збутової мережі, реструктуризація і можливий продаж - все це вимагає підготовки фінансового плану та підсумкових звітів.

Система Project Expert істотно полегшує процес бізнес-планування. За допомогою Project Expert вхідні дані про заплановану операційну діяльність, що забезпечують її реалізацію, новостворюваних активах і залучених для їх фінансування засобах автоматично перетворюються в:

прогнозну фінансову звітність: звіт про рух грошових коштів, баланс, звіт про прибутки і збитки,

таблиці прогнозних фінансових показників, показників ефективності інвестицій

підсумкові звіти бізнес плану.

Прогнозна фінансова та управлінська звітність

Результати моделювання діяльності підприємства відображаються у фінансових звітах: Звіт про прибутки та збитки, Баланс, план грошових потоків

Cash-Flow.

На основі фінансової моделі система Project Expert автоматично формує звіти, які відповідають міжнародним стандартам фінансової звітності (МСФЗ). Це робить результати розрахунків зрозумілими іноземним інвесторам.

Фінансові звіти, які демонструють результати діяльності компанії в системі Project Expert формуються автоматично в результаті виконання розрахунків. Процес генерації бухгалтерських процедур і формування звітних фінансових документів здійснюється відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Фінансові показники та показники ефективності інвестицій

Project Expert формує також таблиці показників ефективності інвестицій і фінансових показників, що включають наступні групи даних:

Показники ліквідності - поточна ліквідність, швидка ліквідність, чистий робочий капітал і інші показники, що відображають здатність компанії задовольняти претензії держателів короткострокових боргових зобов'язань.

Показники рентабельності - набір коефіцієнтів, що показують, наскільки прибуткова діяльність компанії і наскільки ефективно використання різних типів ресурсів.

Показники ділової активності дозволяють проаналізувати, наскільки ефективно підприємство використовує свої кошти, включають набір показників оборотності різних типів коштів, зобов'язань і т.п.

Показники стійкості - характеризують фінансову незалежність і платоспроможність компанії, включають різні уявлення співвідношень між

36

37

джерелами фінансування (коефіцієнт фінансової незалежності, коефіцієнт покриття відсотків і т.д.).

Деталізація результатів. «Кеш-фло». Загальні витрати

Інвестиційні критерії, що характеризують вартість і прибутковість акцій підприємства (прибуток на акцію, P/E, коефіцієнт покриття дивідендів і т.п.).

Показники ефективності інвестицій (дисконтовані Cash-Flow критерії) - чистий приведений дохід, період окупності проекту, внутрішня норма рентабельності і інші показники, які використовуються для комплексного аналізу проекту.

Модуль «Детализация результатов» надає можливість деталізувати результати розрахунку проекту. Всього можна використовувати до 30 стандартних таблиць, що відображають стан і результати проекту.

Якщо це виявиться недостатнім або з'явиться необхідність в звітах іншого формату, в системі Project Expert є можливість легко створити їх у розділі «Таблицы пользователя».

Перегляд вихідних даних, підготовлених програмою, виконується в розділі «Результаты». Ці матеріали разом з пояснювальним текстом входять у бізнес-план, формування якого забезпечує система Project Expert.

Розробка якісного бізнес плану

Модуль «Текстовое описание» допомагає створити структуру і текст бізнес-плану, використовуючи розвинену систему підказок і коментарів. У програмі передбачена можливість підключення та створення бібліотек даних для подальшого використання при підготовці проектів. Текстовий опис може бути включено в створений в програмі звіт, який також може бути доповнений даними розрахунку з усіх модулів програми.

Динамічне оновлення звітів, переданих в MS Word, виключає рутинну роботу з переформатування звіту заново після зміни параметрів проекту. Створений у MS Word звіт зберігає всі параметри форматування при оновленні результатів. У разі зміни даних у файлі проекту досить натиснути одну кнопку, щоб нові дані з'явилися в звіті.

При підготовці звітів всі створені в системі графіки та діаграми можна після передачі в MS Word редагувати як об'єкти MS Graph.

4.3. Оцінка інвестиційних проектів

Після того як будуть сформовані прогнозні фінансові звіти про результати діяльності підприємства: звіт про прибутки і збитки, баланс, звіт про рух грошових коштів, - автоматично проводиться розрахунок фінансових показників і показників ефективності інвестицій. Система Project Expert дозволяє провести проектний аналіз в повному обсязі. Крім оцінки ефективності інвестиційних проектів на основі інтегральних показників програма забезпечує:

аналіз чутливості,

аналіз беззбитковості,

сценарний аналіз.

Також є можливість створити в системі власні аналітичні таблиці, внести додаткові показники і застосувати до них необхідні методи аналізу.

Аналіз чутливості

Одним із завдань проектного аналізу є визначення чутливості фінансової моделі підприємства до змін різних параметрів. Чим ширше діапазон параметрів, в якому показники ефективності залишаються в межах прийнятних значень, тим вище запас міцності проекту, тим краще він захищений від коливань різних факторів, які впливають на результати реалізації проекту. Система Project Expert дозволяє вивчити, як будуть змінюватися фінансові показники проекту в залежності від зміни загального рівня інфляції, ставок податків, витрат на персонал, величини збуту та інших вхідних даних проекту.

Дослідження чутливості показників ефективності до зміни ставки дисконтування дозволяє визначити стійкість проекту до коливань кон'юнктури фінансового ринку та можливих змін макроекономічних умов діяльності.

Аналіз беззбитковості

В системі Project Expert аналізуються взаємозв'язки між витратами і доходами при різних обсягах виробництва. Вирішується задача визначення точки беззбитковості для кожного виду продукції в будь-якому розрахунковому періоді і розраховується обсяг продажів, що покриває всі витрати на його виробництво і реалізацію.

На підставі даних про структурні підрозділи підприємства та видах продукції, що випускається, витрати можна розподілити по видах продукції та по підрозділах компанії не тільки відповідно до фіксованої частки в загальних витратах або пропорційно обороту, а й за складною схемою, пропорційно різним базам розподілу. Цю можливість також забезпечує механізм «Формула».

При проведенні в системі Project Expert аналізу беззбитковості використовується метод, заснований на внеску на покриття. Крім кількісного і вартісного значень точки беззбитковості, в системі визначається запас фінансової міцності й оцінюється вплив обраної структури витрат на прибуток - розраховується операційний важіль. Це дозволяє визначати межу безпеки і рівень підприємницького ризику, як на кожний період, так і за ряд періодів у числовому і в графічному вигляді.

Створені системою зведені таблиці дозволяють проводити на певну дату аналіз беззбитковості для групи продуктів, визначати середньозважені значення коефіцієнта внеску на покриття, аналізувати значення операційного важеля і запас фінансової міцності, як по кожному продукту, так і по компанії в цілому. Подібний аналіз потрібен і для прогнозу зміни прибутку при зміні обсягу продажів, і для внесення коригувань в плани виробництва продукції.

Під час опису в системі Project Expert підприємства була визначена його структура, тому є можливість не тільки спрогнозувати фінансові результати кожного підрозділу, але і проаналізувати їх діяльність і оцінити, які підрозділи рентабельні, а які ні.

38

Сценарний аналіз - порівняння варіантів розвитку

Крім аналізу проекту в пакеті Professional є додатковий модуль, що дозволяє вести багатоваріантний сценарний аналіз і отримувати відповіді на питання "Що буде, якщо?".

При створенні проекту завданням аналітика є пошук найкращого варіанта розвитку. У системі Project Expert передбачена можливість швидкого створення декількох варіантів розвитку підприємства для їх порівняння і вибору найкращого. Для створення нового варіанту досить задати у відсотках величину відхилень вхідних даних проекту, наприклад обсягів продажів різних продуктів, їх ціни, ставок податків і т.п.. Є можливість створити будь-яке число варіантів розвитку і провести їх порівняльний аналіз не тільки за фінансовими показниками та показниками ефективності інвестицій, але і по всьому спектру даних фінансових звітів, таблиць користувача, деталізації та аналізу варіантів. Результати аналізу можуть бути представлені у вигляді графіків.

4.4. Оцінка ризиків інвестиційних проектів Статистичний аналіз

Як оцінити вплив ряду невизначених факторів: інфляції, курсу валют, цін постачальників та інших? Імітаційна модель грошових потоків забезпечує можливість проведення аналізу проекту з урахуванням ризиків і невизначеностей його виконання.

Потужне, оптимізаційне обчислювальне ядро системи Project Expert, здатне проводити тисячі перерахунків проекту, дозволяє використовувати для такого моделювання більш ефективний, ніж спрощений однопараметричний метод аналізу чутливості, метод Монте-Карло.

У системі Project Expert оцінюється ступінь впливу випадкових факторів на показники ефективності інвестицій в проект. Користувач визначає, які фактори розглядати як невизначені, вказує допустимий діапазон випадкової зміни значень для кожного з них, задає кількість перерахунків проекту з випадковими значеннями зазначених факторів. В якості факторів варто вибрати некорелюючі між собою показники, наприклад, ціну чи обсяг продажів окремих продуктів, ставки податків, статті витрат, обсяги капітальних вкладень та інші вхідні дані проекту.

Далі система Project Expert дозволяє проаналізувати отриману сукупність результатів статистичними методами та визначити ступінь ризику, пов'язаний з реалізацією проекту. При використанні невизначених даних можна отримати не тільки оцінку ефективності проекту, але і можливий інтервал її коливань, кількісні характеристики невизначеності і стійкості проекту.

Облік ризиків у ставці дисконтування

Система Project Expert дозволяє врахувати ризики дисконтування - розрахувати її за однією з трьох (середньозваженої вартості капіталу), CAPM (моделі активів), CCM (моделі кумулятивної побудови).

проекту і в ставці моделей - WACC оцінки капітальних

39