Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

DF_11 / Беркут О. Прикладні програмні засоби фінанс-економіч аналізу Конспект 2012

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
844.84 Кб
Скачать

вести облік за правилами податкового обліку і за його даними отримувати дані бухгалтерського обліку;

вести паралельно бухгалтерський і податковий облік.

Перший підхід фактично передбачає збереження схеми розрахунку прибутку, що підлягає оподаткуванню, яка застосовується в даний час. Він базується на тому, що протягом звітного періоду всі господарські операції відображаються тільки в регістрах бухгалтерського обліку. В кінці періоду дані бухгалтерського обліку трансформують у дані податкового обліку. Перевагою такого підходу є збереження стійкого і контрольованого зв'язку між бухгалтерським і податковим обліком. Недолік полягає в неможливості отримання окремих даних податкового обліку, що враховуються при розрахунку податкової бази, наприклад про збитки майбутніх періодів, визнаних у складі витрат поточного періоду, про податкову базу перехідного періоду, базову вартість майна, що амортизується і т. д.

Воснові другого підходу лежить принцип пріоритету. Вважається, що дотримання норм податкового обліку для організацій є більш пріоритетним завданням, ніж дотримання правил бухгалтерського обліку. Він базується на тому, що протягом звітного періоду первинні облікові дані та інші відображаються в регістрах податкового обліку, а по його завершенні дані податкового обліку трансформуються в дані бухгалтерського обліку з відображенням на рахунках. Цей підхід дозволяє найбільш повно і правильно врахувати всі нюанси визнання окремих видів доходів і витрат для цілей оподаткування. Однак при цьому бухгалтерському обліку відводиться другорядна роль, що є неприйнятним. Істотним недоліком підходу слід визнати необхідність відображення в регістрах податкового обліку тих даних, які не мають ніякого відношення до визначення податкової бази, наприклад нарахування і виплату дивідендів, отримання готівки з банку, внутрішньогосподарські розрахунки і т. д.

Третій підхід базується на тому, що дані бухгалтерського і податкового обліку формуються паралельно і незалежно один від одного. З точки зору досягнення кінцевої мети цей підхід є правильним, оскільки дозволяє в кожній системі обліку інтерпретувати факт господарської діяльності у відповідності з правилами, які встановлені для цієї системи. Недоліком підходу є значне збільшення обсягу облікової роботи при ручному веденні бухгалтерського і податкового обліку.

Воснові концепції податкового обліку в типовій конфігурації «Бухгалтерський облік для України» лежить модель, що обєднує переваги першого і третього підходу. Її суть полягає в наступному. Протягом місяця всі господарські операції, які були оформлені первинними документами бухгалтерського обліку, відображаються в системі за правилами бухгалтерського обліку. В кінці місяця на основі даних бухгалтерського обліку

вавтоматизованому режимі заповнюються аналітичні регістри податкового обліку. Одночасно в регістрах податкового обліку на підставі первинних документів податкового обліку відображаються окремі операції, які не

80

підлягають відображенню в системі бухгалтерського обліку. В результаті бухгалтерська звітність формується за даними бухгалтерського обліку, а податкова - за даними податкового обліку. (Рисунок 2)

Первинні документи

 

Регистри

 

Бухгалтерська

бухгалтерського

 

бухгалтерського

 

звітність

обліку

 

обліку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Первинні документи

 

Регистри

 

Податкова

податкового обліку

 

податкового

 

звітність

 

 

обліку

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 2. Модель бухгалтерсього та податкового обліку в конфігурації «Бухгалтерський облік для України»

В системі податкового обліку в конфігурації «Бухгалтерський облік для України» реалізовані:

порядок визначення та класифікація доходів;

порядок визначення та класифікація видатків;

порядок організації ведення податкового обліку доходів і витрат;

ведення (формування) аналітичних регістрів податкового обліку;

порядок визначення та розрахунку податкової бази, включаючи механізм автоматичного заповнення декларації з податку на прибуток організацій.

Ведення податкового обліку передбачає відображення для цілей оподаткування таких господарських операцій, як:

надходження і витрата грошових коштів;

придбання та вибуття майна (робіт, послуг, прав);

облік витрат на оплату праці;

нарахування штрафних санкцій і т.п.

Якщо господарська операція відображається однозначно і в бухгалтерському і в податковому обліку, то немає необхідності двічі вносити одні і ті ж дані вручну - при реєстрації господарської операції в податковому обліку в програмі можна використовувати дані бухгалтерського обліку.

Разом з тим існує можливість відображення специфічних операцій податкового обліку, які не реєструються в бухгалтерському обліку. Наприклад, перенесення на наступні звітні (податкові) періоди витрат, що враховуються в особливому порядку.

Такі операції визнані регламентними операціями для цілей податкового обліку і виконуються автоматично наприкінці місяця. До них відносяться:

81

включення до складу витрат поточного звітного (податкового) періоду витрат, прийнятих до обліку в особливому порядку (нормованих витрат, витрат майбутніх періодів і т.п.);

облік вартості списаних товарів і матеріалів;

розрахунок вартості готової продукції;

розрахунок амортизації і багато інших.

Зберігання даних податкового обліку організовано на допоміжних позабалансових рахунках (далі «податкові рахунки» або «рахунки податкового обліку»). Структура рахунків податкового обліку відповідає структурі доходів і витрат, що відображаються у податковій декларації. Крім того, на цих рахунках відображається вартість активів організації для цілей податкового обліку; зроблені витрати, що підлягають нормуванню після закінчення звітного (податкового) періоду; витрати майбутніх періодів; операції по руху дебіторської та кредиторської заборгованості і т.п.

Якщо інформація про залишки та рух по податкових рахунках в цілому не є достатньою для цілей податкового обліку, то по таких рахунках ведеться і аналітичний облік. Так, наприклад, фінансовий результат від вибуття можна отримати по кожному вибулому об'єкту основних засобів.

Регістри податкового обліку дозволяють аналізувати дані податкового обліку від окремих господарських операцій до рядків податкової декларації. Податкова декларація заповнюється автоматично за даними податкового обліку. На всіх етапах ведення податкового обліку та формування декларації можливе ручне корегування даних.

8.2. Структура рахунків податкового обліку

Для відображення даних податкового обліку використовуються допоміжні позабалансові рахунки. Ці рахунки не використовуються для ведення бухгалтерського обліку та не враховуються при формуванні бухгалтерської звітності. Номери податкових рахунків починаються з літери

«Н».

Рахунки податкового обліку мають наступну структуру (для спрощення та узагальнення структура рахунків показана без урахування субрахунків):

Н01 «Формування вартості об'єкта обліку»;

Н02 «Рух майна, прав»;

Н03 «Нормовані витрати»;

Н04 «Витрати майбутніх періодів»;

Н05 «Амортизується майно»;

Н06 «Доходи від реалізації майна, робіт, послуг, прав»;

Н07 «Витрати, пов'язані з реалізацією майна, робіт, послуг, прав»;

Н08 «Позареалізаційні доходи»;

Н09 «Позареалізаційні витрати»;

82

Н10 «Збитки минулих років по об'єктах обслуговуючих виробництв»;

Н11 «Збитки минулих років»;

Н12 «Облік цільового фінансування»;

Н13 «Рух дебіторської та кредиторської заборгованості».

По рахунку Н01 «Формування вартості об'єкта обліку» відображаються витрати поточного періоду та витрати, що пов'язані з формуванням вартості об'єктів обліку, які будуть прийняті до обліку пізніше. Наприклад, на окремих субрахунках рахунку Н01 відображається вартість основних засобів, витрати на НДДКР та освоєння природних ресурсів.

За субрахунками рахунку Н02 «Рух майна, прав» відображається надходження і вибуття активів (товарів, матеріалів, готової продукції тощо) в оцінці, яка була прийнята для цілей податкового обліку.

По рахунку Н03 «Нормовані витрати» відображаються витрати, які можуть бути прийняті до податкового обліку тільки в сумі, що не перевищує нормативів. Зокрема це відноситься до представницьких витрат, витрат на страхування, витрат на ремонт основних засобів.

По рахунку Н04 «Витрати майбутніх періодів» відображаються витрати, що не можуть бути віднесені до витрат поточного періоду в момент їх визнання, а включаються рівними частками до витрат майбутніх звітних (податкових) періодів.

По рахунку Н05 «Амортизується майно» відображається первісна вартість і амортизація основних засобів і нематеріальних активів, прийнята для цілей податкового обліку.

По рахунку Н06 «Доходи від реалізації майна, робіт, послуг, прав» відображаються доходи від реалізації поточного звітного (податкового) періоду.

По рахунку Н07 «Витрати, пов'язані з реалізацією майна, робіт, послуг, прав» відображаються витрати, пов'язані з реалізацією, поточного звітного (податкового) періоду.

За рахунками Н08 «Позареалізаційні доходи» та Н09 «Позареалізаційні витрати» відображаються позареалізаційні доходи і витрати поточного звітного (податкового) періоду.

За рахунками Н10 «Збитки минулих років по об'єктах обслуговуючих виробництв» і Н11 «Збитки минулих років» відображаються збитки минулих років.

По рахунку Н12 «Облік цільового фінансування» відображається рух майна і грошових коштів в рамках цільового фінансування.

По рахунку Н13 «Рух дебіторської та кредиторської заборгованості» відображається рух дебіторської та кредиторської заборгованості, що виникає при обліку господарських операцій. На окремому субрахунку, для цілей формування регістра по руху кредиторської заборгованості, відображається ПДВ кредиторської заборгованості.

83

Регістри податкового обліку поділяються на чотири групи:

регістри обліку господарських операцій;

регістри проміжних розрахунків;

регістри обліку стану одиниці податкового обліку;

регістри формування звітних даних;

регістр обліку прямих витрат на виробництво продукції, робіт,

послуг;

регістр-розрахунок вартості залишків незавершеного виробництва;

регістр інформації про рух готової продукції, яка обліковується за методом середньої собівартості;

регістр обліку вартості продукції, списаної в звітному періоді.

Регістри обліку господарських операцій є джерелом систематизованої інформації про проведені організацією операції, які тим чи іншим чином впливають на величину податкової бази в поточному або майбутніх періодах.

Регістри проміжних розрахунків призначені для відображення та зберігання інформації про порядок проведення платником податків розрахунків проміжних показників, необхідних для формування податкової бази.

Регістри обліку стану одиниці податкового обліку є джерелом систематизованої інформації про стан показників об'єкта обліку, інформація про які використовується більше одного звітного (податкового) періоду.

Регістри формування звітних даних містять інформацію про порядок отримання значень конкретних рядків податкової декларації.

Регістр обліку прямих витрат на виробництво продукції, робіт, послуг формується для визначення загальної суми прямих витрат на виробництво продукції (робіт, послуг), а також сум конкретних видів прямих витрат, що враховуються надалі при розподілі на залишки незавершеного виробництва, готову продукцію на складі і відвантажену, але нереалізовану у звітному (податковому) періоді продукцію. При цьому в даному регістрі відображаються витрати, які визнані прямими витратами поточного періода.

Регістр-розрахунок вартості залишків незавершеного виробництва формується для узагальнення інформації про склад і розмір прямих витрат, що підлягають розподілу на залишки незавершеного виробництва на кінець місяця і на випуск продукції (виконання робіт, надання послуг) в поточному місяці, та про результати зробленого розподілу.

Регістр інформації про рух готової продукції, яка обліковується за методом середньої собівартості формується для узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції. Регістр відображає операції по руху продукції, з урахуванням середньої вартості списаної продукції на кінець місяця.

Регістр обліку вартості продукції, списаної в звітному періоді формується для узагальнення інформації про списання готової продукції. Забезпечується можливість визначення загальної вартості списаної продукції в розрізі одиниць

84

обліку, напрямків їх використання та об'єктів обліку, з якими пов'язані витрати по списанню даної продукції. В регістр також включається списання готової продукції без переходу права власності і реалізація продукції, раніше відвантаженої без переходу права власності.

8.3. Організація податкового обліку в конфігурації «Бухгалтерський облік для України»

У конфігурації передбачається одночасне ведення бухгалтерського та податковогообліку. Для цього в меню «Операции» - «Константы» слід встановити значення константи «Способ ведения налогового учета» - «Одновременно с бухгалтерским учетом». Константа є періодичною, тому її значення потрібно встановити на дату початку ведення податкового обліку в програмі.

Перед початком ведення податкового обліку в програмі слід сформувати початкові залишки по податковому обліку. Для формування початкових залишків можна скористатися обробкою «Формирование и контроль начальных остатков по налоговому учету» меню «Налоговый учет». В результаті виконання цієї операції будуть сформовані проводки по податковому обліку, дані в яких будуть повністю відповідати даним бухгалтерського обліку. Якщо за окремими об'єктами обліку присутня різниця в оцінці по бухгалтерському і податковомуобліку, то в проводки слід внести відповідні коригування. Слід зазначити, що в ряді випадків, при істотних відмінностях між бухгалтерським і податковим обліком, доцільніше внести початкові залишки вручну.

Після того, як були проведені вищеописані операції, податкові проводки будуть формуватися автоматично одночасно з бухгалтерськими при проведенні бухгалтерських документів на позабалансових рахунках.

Для корректного відображення господарських операцій у податковому обліку слід перевірити правильність заповнення виду витрат для статей витрат відповідних довідників.

Якщо потрібно відобразити якусь операцію, для якої немає відповідного документа в бухгалтерському обліку, рекомендується користуватися або документом Бухгалтерська довідка, або типовою операцією. Документ Бухгалтерська довідка має дві закладки: Бухгалтерський облік та Податковий облік. Після заповнення закладки Бухгалтерський облік, закладка Податковий облік заповнюється автоматично за допомогою кнопки «Заполнить НУ» по даним, зазначеним на закладці Бухгалтерський облік.

Незважаючи на те, що встановлено одночасне ведення бухгалтерського та податкового обліку, в кінці місяця потрібно сформувати деякі податкові документи (меню «Налоговый учет» - «Регламентные операции»). Регламентні операції по податковому обліку слід формувати останнім днем місяця наприкінці дня після проведення всіх бухгалтерських документів. Документи Витрати на оплату праці та Нарахування податків заповнюються автоматично за даними бухгалтерського обліку. При наявності прямих витрат незавершенного виробництва слід заповнити відповідний документ

85

податкового обліку - Прямі витрати незавершенного виробництва. Далі проводиться документ Регламентні операції по Податковому обліку (аналогічний бухгалтерському документу Закриття місяця). У програмі є можливість отримати розшифровку закриття податкових рахунків. Для цього в документі Регламентні операції по Податковому обліку потрібно встановити прапорець Формувати звіт при проведенні документа.

По закінченні проведення операцій за місяць можна звірити дані бухгалтерського і податкового обліку за допомогою звіту «Анализ состояния налогового учета». Звіт дозволяє проаналізувати розбіжності між бухгалтерським і податковим обліком. Якщо виявлені помилки, необхідно провести коригування в податковому обліку, потім обов'язково перепровести документ Регламентні операції по податковому обліку.

8.4. Податковий облік господарських операцій.

У податковому обліку відображаються всі операції, які тим чи іншим чином впливають на величину податкової бази. В основному, це операції, пов'язані з втратою або набуттям права власності на об'єкти цивільних прав (майно, в тому числі гроші, роботи, послуги, права) за угодами з третіми особами. Для цілей податкового обліку господарські операції можна згрупувати наступним чином:

операції придбання майна, робіт, послуг, прав;

операції вибуття майна, робіт, послуг, прав;

надходження грошових коштів;

витрата грошових коштів;

нарахування штрафних санкцій;

облік витрат на оплату праці;

нарахування податків і зборів, що включаються до складу витрат та інші господарські операції.

Податковий облік необоротних активів.

Операції придбання та вибуття майна, робіт, послуг, прав відображаються

вподатковому обліку по кожному факту набуття і втрати організацією права власності на майно, отримання прав, результатів виконаних робіт, споживання послуг, за винятком видів витрат, які не підлягають включенню до складу витрат (доходів ).

Формування вартості необоротних активів Операції з формування вартості необоротних активів, відображаються в

податковому обліку наступними документами:

операції придбання майна, робіт, послуг, прав;

витрати на оплату праці;

списання матеріалів, товарів, продукції;

нарахування амортизації;

передача устаткування в монтаж.

86

Для узагальнення інформації про витрати, пов'язані з придбанням (будівництвом) того чи іншого об'єкта необоротних активів, призначений допоміжний позабалансовий рахунок Н01.01 «Формування вартості об'єктів необоротних активів». При проведенні перерахованих вище документів формуються проводки по дебету цього рахунку на суму зроблених витрат. Під час заповнення документів в якості виду витрат слід вказати значення «Пов'язані з придбанням (будівництвом) основних засобів» або «Пов'язані з придбанням нематеріальних активів».

Операції придбання майна робіт, послуг, прав - документ може використовуватися для відображення в обліку таких операцій: придбання окремих об'єктів необоротних активів; використання послуг сторонніх організацій під час будівництва, монтажі, доставці і т.д.

Витрати на оплату праці - документ може використовуватися для відображення в обліку витрат на оплату праці, віднесених на збільшення вартості необоротних активів. Під час заповнення документа в якості виду витрат слід вказати значення «Пов'язані з придбанням (будівництвом) основних засобів» або «Пов'язані з придбанням нематеріальних активів.

Списання матеріалів, товарів, продукції - документ може використовуватися для відображення в обліку операцій по списанню матеріалів, товарів, продукції на потреби будівництва або монтажу об'єктів необоротних активів. Розрахунок вартості переданих матеріалів, товарів, продукції виконується в кінці місяця під час проведення документа Регламентні операції по податковому обліку.

Нарахування амортизації - документ може використовуватися для відображення в обліку витрат по нарахованій амортизації майна, яке було використано в процесі придбання, будівництва або монтажу об'єктів необоротних активів. Під час проведення документа виконується розрахунок і нарахування амортизації для всіх об'єктів амортизується майна як для цілей податкового, так і для цілей бухгалтерського обліку. Порядок віднесення витрат по нарахованій амортизації того чи іншого об'єкта майна, що амортизується, визначається значеннями відповідних реквізитів цього об'єкта.

Передача устаткування у монтаж - документ призначений для відображення в обліку операцій з монтажу обладнання при спорудженні або створення об'єктів основних засобів. Під час проведення документа вартість устаткування, переліченого в табличній частині документа, включається у вартість об'єкта необоротних активів, зазначеного в шапці документа.

Для обліку основних засобів і нематеріальних активів, призначені довідники «Основные средства» та «Нематериальные активы». Обидва довідники містять групу однакових реквізитів, що використовуються для цілей податкового обліку. Ці реквізити згруповані на закладці Податковий облік форми елемента довідника. Значення реквізитів використовуються під час автоматичного розрахунку суми амортизації, який виконується при проведенні документа Нарахування амортизації, а також під час складання регістрів податкового обліку:

87

Регістр інформації про об'єкт основних засобів;

Регістр інформації про об'єкт нематеріальних активів;

Регістр-розрахунок амортизації основних засобів;

Регістр-розрахунок амортизації нематеріальних активів.

Податковий облік руху грошових коштів

Надходження і витрата коштів відображається в податковому обліку по

кожному факту в тому випадку, якщо він спричиняє за собою появу об'єкта податкового обліку. Наприклад, видача коштів підзвітній особі не тягне за собою появу об'єкта податкового обліку і в податковому обліку не відображається.

Більшість операцій, які пов'язані з рухом грошових коштів, одночасно повинні бути зафіксовані і в бухгалтерському, і в податковому обліку, але ті операції, які не породжують об'єкта податкового обліку, в податковому обліку не відображатимуться.

Документи податкового обліку можна вводити не тільки в режимі автозаповнення, але і в звичайному порядку. Крім того, передбачена можливість редагування автоматично сформованих даних.

У програмі для реєстрації інформації про рух грошових коштів в податковому обліку використовуються спеціальні податкові документи Надходження грошових коштів і Витрата грошових коштів. Для автоматичного формування цих документів за даними бухгалтерського обліку слід в меню «Налоговый учет» вибрати пункт «Налоговый учет движения денежных средств».

Одночасно з формуванням записів в регістр «Учет поступления денежных средств» має бути сформований запис в регістрі «Учет операций по движению кредиторской (дебиторской) задолженности», для цієї мети документ слід провести. При проведенні документ сформує проводки в кредит рахунку Н13.02 на суму кредиторської заборгованості за отриманим авансом і в кредит спеціального позабалансового рахунку Н13.03 на суму ПДВ за кредиторською заборгованістю.

Регістр обліку надходжень грошових коштів формується для узагальнення інформації про надходження в організацію грошових коштів з метою виявлення доходів, що відносяться як до поточного, так і до майбутніх періодів, або операцій, що визначають суми визнаних у майбутньому витрат. Записи в регістрі робляться по кожному факту надходження коштів на розрахунковий (валютний) рахунок організації або в касу, що тягне за собою появу об'єкта податкового обліку. У программі цей регістр заповнюється за даними документів Надходження грошових коштів.

Регістр обліку витрати грошових коштів формується для узагальнення інформації про витрачання організацією грошових коштів з метою виявлення витрат, що відносяться як до поточного, так і до майбутніх періодів, або операцій, що визначають суми визнаних у майбутньому доходів. Записи в регістрі робляться по кожному факту списання коштів з розрахункового (валютного) рахунку організації або видачі грошових коштів з каси, що тягне за

88

собою появу об'єкта податкового обліку. У програмі цей регістр заповнюється за даними документів Витрата грошових коштів.

Податковий облік витрат на оплату праці

Відображення витрат на оплату праці в податковому обліку здійснюється по всіх нарахуваннях, які були зроблені на користь працівників, виходячи з фактичних сум. Виняток становлять витрати по добровільному страхуванню.

Конфігурація «Бухгалтерський облік для України» забезпечує автоматизований розрахунок податків та внесків, пов'язаних із заробітною платою. Вхідна інформація для кожного виду розрахунку міститься в описі виду нарахування.

В опис включається вичерпний набір відомостей, які можуть знадобитися при заповненні документів і звітних форм. Наприклад, для податку на доходи фізичних осіб вказується числовий код доходу, який буде використовуватися при заповненні звітності.

Під час розрахунку нарахувань на оплату праці використовується довідник «Налоги и отчисления». Податки, що стосуються розрахунку зарплати, зібрані в групах «Налоги и отчисления с фонда з/п» і «Налоги и отчисления по з/п с сотрудников».

Конфігурація містить достатній набір визначених видів нарахувань з повністю підготовленими описами. При необхідності користувачі можуть вводити додаткові види нарахувань.

Під час реєстрації документа Нарахування зарплати працівникам організації суми податку на доходи фізичних осіб до утримання розраховуються автоматично для кожного працівника з урахуванням відомостей про його пільги, що містяться в інформаційній базі.

Результати автоматичного розрахунку податків і внесків користувач може виправити вручну.

Організація обліку валових витрат і доходів

Для заповнення Декларації про прибуток підприємства необхідно вести облік валових доходів, валових витрат і амортизації. В конфігурації «Бухгалтерський облік для України» для цього використовуються забалансові рахунки. В якості третього розрізу аналітичного обліку на рахунках Валові доходи (ВД) та Валові витрати (ВР) використовується довідник «Валовые доходы/расходы», кожен елемент якого відповідає одному рядку декларації. Інші рахунки використовуються для обліку амортизації основних фондів і нематеріальних активів, а також балансової вартості валюти в податковому обліку.

Протягом звітного періоду в інформаційній базі підприємства при проведенні документів реєструються господарські операції. Частина цих документів (прибуткові документи, видаткові документи, документи повернень, банківська виписка, документи щодо оформлення переоцінки) формують обороти за рахунками ВД і ВР, які при необхідності можна редагувати. Суми валових доходів і витрат визначаються з урахуванням «першої» події. При автоматичному складанні звітності інформація, що міститься в інформаційній

89