Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

DF_11 / Беркут О. Прикладні програмні засоби фінанс-економіч аналізу Конспект 2012

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
844.84 Кб
Скачать

базі, буде інтерпретуватися вбудованими алгоритмами. Таким чином, якість заповнення звітів залежить від дотримання користувачами визначених правил ведення комп'ютерного обліку.

Конфігурація «Бухгалтерський облік для України» використовує алгоритм автоматичного визначення «першої» події і формування проводок за рахунками ВД і ВР. При цьому аналізуються поточні (на момент проведення кожного конкретного документа) підсумки і визначаються суми «першої» чи «другої» події. Але за великої кількості документів забезпечити їхнє введення в

хронологічному порядку неможливо. Крім того при виправленні і перепроведенні документів «заднім числом» такий порядок теж порушується. З моменту порушення порядку проводки за валовими доходами і витратами будуть невірними. Для того, щоб такі помилки виключити, потрібно відновити хронологічну послідовність документів.

Програма містить внутрішні засоби контролю правильності проведення документів, алгоритми роботи яких використовують дані поточних підсумків. Для цього введено поняття Последовательности документов. У типовій конфігурації використовуються дві такі послідовності: «Первое событие» і «Партии ТМЦ». Список документів, включених до послідовності, визначено в конфігураторі. Зокрема, там можна побачити, які документи при проведенні асоциіруються з «першою» подією.

Штрафні санкції

Під штрафними санкціями розуміються санкції, належні платнику податків або контрагенту у вигляді штрафів, пені та інших санкцій за порушення договірних зобов'язань. Санкції нараховуються за умовами договору з контрагентом або за рішенням суду.

Податковий облік інших господарських операцій

Інші господарські операції виділені в окрему групу у зв'язку з тим, що по них не ведуться спеціальні податкові регістри, але вони можуть впливати на величину податкової бази. У конфігурації «Бухгалтерський облік для України» до таких операцій належать:

списання матеріалів, товарів, продукції (передача у виробництво, використання для власних потреб і т.п.);

розрахунок курсових (сумових різниць);

залік заборгованості по зобов'язаннях сторін.

Всі господарські операції відображаються на рахунках податкового обліку, які використовуються для формування податкових регістрів і заповнення податкової декларації.

Регламентні операції податкового обліку.

Крім відображення окремих господарських операцій, для цілей податкового обліку в конфігурації «Бухгалтерський облік для України» реалізовано автоматичне виконання наступних регламентних операцій:

нарахування амортизації;

90

облік витрат на ремонт основних засобів у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

врахування від'ємного результату від реалізації майна, що амортизується, у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік витрат на НДДКР у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік витрат по освоєнню природних ресурсів у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік фактичних платежів з довгострокового страхування життя працівників;

облік фактичних платежів по страхуванню на оплату медичних

витрат;

облік фактичних платежів по страхуванню на випадок втрати працездатності або настання смерті;

облік витрат по страхуванню майна у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік інших витрат майбутніх періодів у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік витрат з довгострокового страхування життя працівників у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік витрат по страхуванню на оплату медичних витрат у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік витрат по страхуванню на випадок втрати працездатності або настання смерті в складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік представницьких витрат у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

облік витрат на рекламу у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

розрахунок вартості сировини/матеріалів, списаних у поточному звітному (податковому) періоді;

розрахунок вартості товарів, списаних у поточному звітному (податковому) періоді

облік транспортних витрат у складі витрат поточного звітного (податкового) періоду;

розрахунок вартості продукції.

Перераховані регламентні операції по податковому обліку виконуються в кінці місяця після того, як в податковому обліку відображені всі господарські операції за місяць. Результат цих операцій (вартість реалізованих товарів, представницькі витрати відповідно до нормативів і т.п.) відображається на рахунках податкового обліку, які використовуються для заповнення податкової декларації.

91

Питання для самоконтролю

1.Що ви знаєте про концепцію податкового обліку в конфігурації «Бухгалтерський облік для України»?

2.Які етапи можна виділити під час побудови облікового процесу податкового обліку з використанням комп’ютерних облікових програм?

3.Розкажіть про структуру рахунків податкового обліку.

4.Які особливості організації податкового обліку в конфігурації «Бухгалтерський облік для України» ви знаєте?

5.Розкажіть про особливості організації автоматизованого податкового обліку господарських операцій в конфігурації «Бухгалтерський облік для України».

92

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Основна література:

1.«1:С Предприятие» Бухгалтерский учет: Руководство пользователя / А. Алексеев, О. Дерут, В Егоров [та ін.]. – М.: Фирма 1С, 2002. – 458 с.

2.Герасимова Л.Г. 1С: Бухгалтерия 7.7. Повседневные операции. Советы опытного бухгалтера. – СПб.: БХВ-Петербург, 2005. – 304 с.: ил.

3.Клименко О.В. Інформаційні системи і технології в обліку. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 320 с.

4.Матюшко В. И. Методические рекомендации по основам планирования и анализа эффективности инвестиций с использованием компьютерной технологи Project Expert / К.: Тикон, 2011. – 126 с.

5.Поляков О. В. Бизнес-планирование. Учебное пособие / Московский

международный институт эконометрики, информатики, финансов

и

права, М., 2003. – 155 с.

 

6. Терещенко Л. О., Матієнко-Зубенко І.І. Інформаційні системи

і

технології в обліку. Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2004. – 187 с.

 

Додаткова література:

7.Бутинець Ф. Ф. Інформаційні системи бухгалтерського обліку: Підруч. – 2-ге вид. – Житомир: ПП “Рута” – 2002.

8.Івахненков С. В. Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту: Навч. посіб. – 2-ге вид., випр.. – К.: Знання-Прес, 2004. – 348 с.

9.Інформаційні системи та технології в обліку: Навч. посібник/ В.Д. Шквір, А.Г. Загородній, О.С. Височан – 2-ге вид., зі змінами і доп. – Львів: Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”, 2005. – 376 с.

10.Ильина О. П. Информационные технологии бухгалтерского учета. – СПб.:Питер, 2001.

11.Культин Н.А. Инструменты управления проектами: Project Expert и

Microsoft Project. – 2008. – 160 с.

12.Жданчиков П.А. Как научиться строить бизнес-план в Project Expert. Бизнес-планирование. – 2008. – 365 с.

13.Рязанцева Н.А. 1С:Предприятие. Управление производственным предприятием. Секреты работы. – СПБ.: БХВ-Петербург, 2006. – 704 с.

14.Туккель И.Л, Сурина А.В., Культин Н.Б. Управление инновационными проектами. – СПб.: БХВ-Петербург, 2011. – 416 c.

Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи та технології в обліку: Навч. посіб. 3-тє вид., перероб. і доп. К.: Знання, 2007.

439с.

93

Н а в ч а л ь н о - м е т о д и ч н а л і т е р а т у р а

Беркут Олена Валеріївна

Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу

Опорний конспект лекцій

Б-48 Беркут О.В.

Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу: Опорний конспект лекцій для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістр за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальностями 8.03050801 «Фінанси і кредит», 8.03050803 «Оподаткування», 8.03050802 «Банківська справа» та за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальностями 7.03050801 «Фінанси і кредит», 7.03050803 «Оподаткування». Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 94с.

Опорний конспект лекцій розроблений відповідно до навчального плану та програми навчальної дисципліни та призначений для студентів економічних спеціальностей, які навчаються за освітньокваліфікаційним рівнем магістр та спеціаліст. В опорному конспекті лекцій розглянуті питання використання програмних засобів Project Expert та «1С: Підприємство 7.7» конфігурація «Бухгалтерський облік для України» у фінансово-економічному аналізі.

ББК 32.81

Підп. до друку _______________ Формат 80*108 1/32 Папір друк. Ум. друк. арк. __Тираж _______ Замовлення № ____

РВВ ДДФА Дільниця оперативного друку. Св. Держкомітету інформ. політики, телебачення та радіомовлення сер. ДК 2126 від 17.03.2005 р.

Видавець і виготівник: Дніпропетровська державна фінансова академія, вул. Аржанова, 12, м. Дніпропетровськ, 49083

94