Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

DF_11 / Беркут О. Прикладні програмні засоби фінанс-економіч аналізу Конспект 2012

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
844.84 Кб
Скачать

Імітаційна модель - це модель, що володіє якостями з наступного набору: складність, наявність у ній випадкових факторів; опис процесів, які відбуваються протягом часу (розвиваються у часі); неможливість отримання результатів без ЕОМ; призначення моделі для використання її в режимі варіантних розрахунків, тобто, для порівняння шляхом виконання імітаційних експериментів, які були задані наперед.

Можливості машинного моделювання

Незважаючи на те, що імітаційне моделювання на ЕОМ є потужним інструментом дослідження систем, його застосування раціонально не у всіх випадках.

В якості основних критеріїв доцільності застосування методу імітаційного моделювання на ЕОМ можна вказати такі: відсутність або неприйнятність аналітичних, чисельних та якісних методів вирішення поставленого завдання; наявність достатньої кількості вхідної інформації про систему, що моделюється, для забезпечення можливості побудови адекватної імітаційної моделі; необхідність проведення на базі інших можливих методів вирішення дуже великої кількості обчислень, важко реалізуються навіть з використанням ЕОМ; можливість пошуку прийнятного варіанту системи при її моделюванні на ЕОМ.

Імітаційне моделювання на ЕОМ, як і будь-який метод дослідження, має переваги і недоліки, які проявляються в конкретних програмах. До числа основних достоїнств методу імітаційного моделювання при дослідженні складних систем можна віднести наступні: машинний експеримент з імітаційною моделлю дає можливість дослідити особливості процесу функціонування системи в будь-яких умовах, застосування ЕОМ в імітаційному експерименті істотно скорочує тривалість випробувань в порівнянні з реальним експериментом; імітаційна модель дозволяє включати результати випробувань реальної системи або її частин для проведення подальших досліджень; імітаційна модель відрізняється гнучкістю варіювання структури, алгоритмів і параметрів модельованої системи, що важливо з точки зору пошуку оптимального варіанта системи; імітаційне моделювання складних систем часто є єдиним методом дослідження процесу функціонування таких систем на етапі їх проектування. Основним недоліком, який виявляється при машинній реалізації методу імітаційного моделювання, є те, що рішення, отримане при аналізі імітаційної моделі, завжди носить частний характер, так як воно відповідає фіксованим елементам структури, алгоритмам поведінки і значенням параметрів системи, початковим умовам і впливу зовнішнього середовища. Тому для повного аналізу характеристик процесу функціонування систем, а не отримання тільки окремої точки доводиться багаторазово відтворювати імітаційний експеримент, варіюючи вхідні дані завдання. При цьому, як наслідок, виникає збільшення витрат машинного часу на проведення експерименту з імітаційною моделлю процесу функціонування досліджуваної системи.

10

1.3. Принципи побудови комп'ютерної моделі для бізнес-планування

Бізнес-план - це програма поточної виробничої та інвестиційної діяльності підприємства, яка розглядає основні збутові, техніко-технологічні, організаційні та фінансово-економічні аспекти; аналіз проблем, можливі «перешкоди» та методи їх подолання; показники-індикатори, за якими доцільно відстежувати поточний стан справ. Як правило, бізнес-план розробляється на певний період, який відповідає терміну життя інвестиційних вкладень і включає пояснювальну записку, розрахункові таблиці і ряд додатків, що містять довідкові дані.

Бізнес-план може застосовуватися для:

розробки концепції підприємницької діяльності підприємства та її

стратегії;

оцінки фактичних результатів діяльності підприємства протягом певного періоду;

залучення грошових коштів;

оцінки можливості підприємства вести конкурентну боротьбу на ринку відповідних товарів;

здійснення контролю всередині підприємства;

залучення партнерів, інвесторів і кредиторів до реалізації проектів, розроблених компанією.

Головна мета бізнес-плану - обгрунтування комерційної (підприємницької) спроможності управлінських рішень, пов'язаних з розвитком підприємства.

Функціонування підприємства характеризується значним числом параметрів. Особливе місце серед них займає часовий фактор, який для комп'ютерного моделювання повинен мати можливість масштабування. Таке масштабування здійснюється через введення таких інтервалів часу, в яких інші параметри системи зберігають свої значення або замінюються деякими узагальнюючими величинами. Таким чином, за рахунок цих двох процесів - укрупнення одиниці часового інтервалу і розрахунку подій цього проміжку часу і створюється можливість прогнозу та розрахунку варіантів управлінських рішень. Кожне поєднання параметрів, які відповідають прийнятому інтервалу часу, прийнято називати характеристиками стану системи і, таким чином, моделювання зводиться до опису співвідношень, які перетворюють характеристики стану системи.

Основу економіко-математичної моделі бізнес-плану становить ядро з обов'язкових блоків розрахунку: прибутку, потоку грошових коштів та фінансового балансу. Параметри кожного з основних блоків, що відповідають кожному інтервалу часу, визначаються з урахуванням обсягу виробництва, інвестиційних вкладень, а також структури джерел фінансування.

11

За необхідністю, залежно від набору вхідних даних, рівня детальності та методів розрахунків тих чи інших параметрів, модель може доповнюватися новими блоками.

1.4. Автоматизація процесів бізнес-планування інвестиційних проектів і стратегічної оцінки бізнесу

Комп'ютерні програмні системи інвестиційного проектування призначені для створення та аналізу фінансової моделі нового, ще не створеного, або діючого підприємства. Вони дозволяють моделювати діяльність підприємства з урахуванням впливу різних внутрішніх і зовнішніх факторів. Використовуючи такі системи, шляхом проведення машинного експерименту можна багаторазово провести розрахунок можливих варіантів реалізації інвестиційних проектів. Аналізуючи отримані результати можна вибрати найбільш раціональний варіант інвестиційного проекту. Зіставлення проектних даних з реальними даними про реалізацію проекту дозволяє здійснювати оперативний контроль і коригування ходу робіт.

В останні роки ХХ ст. з'явилося безліч програмних продуктів і засобів, що розширюють можливості розробки та оцінки ефективності інвестиційних проектів. Вони базуються на розроблених методичних підходах UNIDO (United

Nations Industrial Development Organization - Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку) - авторитетної організації, створеної ООН, які постійно удосконалюються за сприяння безлічі країн, включаючи Росію. UNIDO займається виробленням стратегії економічного розвитку країн з перехідною економікою. Одним з результатів її діяльності є створення стандартів підготовки інвестиційних рішень. Найбільшого поширення набули два види комп'ютерних імітаційних систем розробки та оцінки інвестиційних проектів.

Програмні продукти першого виду призначені для оцінки фінансових результатів минулої діяльності, відображених у звітності за минулий (на момент аналізу) період, а також майбутнього потенціалу підприємства, тобто по суті для економічної діагностики господарської діяльності підприємства з метою вироблення рекомендацій по її вдосконаленню. До цієї групи можна віднести пакети: «AuditExpert» (фірма «ExpertSystems», Москва), «Альт-

Фінанси» (фірма «Альт», Санкт-Петербург), «Аналітик 4.0» (фірма ІНЕК), «Фінансовий аналіз 1.0» (фірма «Інтелект-Сервіс») і «ОЛІМП: «Фінексперт» (фірма «Рос-Експертиза»).

Програми другого виду розроблені для планування, розрахунку та порівняльного аналізу інвестиційних проектів з метою вибору оптимальної форми фінансування. До числа такого роду програм, які найбільш часто використовуються, належать такі програмні продукти: Зарубіжні пакети

COMFAR (Computer Model for Feasibility Analysis and Reporting) і PROPSPIN (Project Profile Screeningand Preap-praisal Information system), створені в UNIDO

вітчизняні пакети «Project Expert» (фірма «ExpertSystems», Москва), «Альт-

Інвест» (фірма «Альт», Санкт-Петербург), FOCCAL (фірма «ЦентрІнвестСофт»), «Інвестор» (фірма «ІНЕК»), «ТЕО-ІНВЕСТ» (Інститут

12

проблем управління РАН), «Інвест-Проект» (Інститут промислового розвитку). В основі всіх цих програмних продуктів лежить методичний підхід UNIDO і всі вони порівнянні за такими критеріями, як функціональні можливості, якість програмної реалізації, зручність інтерфейсу користувача, ступінь «закритості» пакету.

Програма Project Expert

Програма Project Expert (фірма «ExpertSystems», Москва), є інструментом для планування бізнесу в умовах ринку. З її допомогою розробляються інвестиційні проекти, створюються бізнес-плани, виконується ситуаційний аналіз інвестиційних проектів, розробляються схеми фінансування компаній, вивчається вплив зовнішніх факторів на процес реалізації фінансових планів, здійснюється оперативний контроль за ходом виконання проектів. Програма Project Expert реалізована у вигляді дев’яти розділів: «Проект», «Компания», «Окружение», «Инвестиционный план», «Операционный план», «Финансирование», «Результаты», «Анализ проекту», «Актуализация».

Кожен розділ має набір модулів, доступ до яких здійснюється з головного діалогового вікна Project Expert - «Содержание», шляхом вибору закладки (теми) відповідного розділу і натисканням відповідної кнопки з піктограмою.

Програма Project Expert дозволяє описати внутрішню структуру компанії і визначити фінансові результати діяльності кожного підрозділу, вказати походження витрат будь-якого виду і розрахувати собівартість окремого продукту. Кожен проект можна співвіднести з певним підприємством, для якого він призначений. Групу проектів підприємства можна аналізувати одночасно. Статистичний аналіз, заснований на методі Монте-Карло, дозволяє визначити стійкість проекту під впливом імовірнісних факторів. Додаток «What-If аналіз» дозволяє створити сценарії для змінних параметрів і оцінювати їх ефективність, тобто організувати аналіз набору варіантів проекту. Project Expert, будучи імітаційної системою, дозволяє багаторазово провести машинний експеримент і відтворити інвестиційної діяльності компанії.

Завдання, які може вирішувати фінансовий менеджер, побудувавши за допомогою Project Expert фінансову модель підприємства:

розробити детальний фінансовий план і визначити потребу в грошових коштах на перспективу;

визначити схему фінансування підприємства, оцінити можливість і ефективність залучення грошових коштів з різноманітних джерел;

розробити план розвитку підприємства або реалізації інвестиційного проекту, визначивши найбільш ефективну стратегію маркетингу, а також стратегію виробництва, що забезпечує раціональне використання матеріальних, людських і фінансових ресурсів;

програти різні сценарії розвитку підприємства, варіюючи значення чинників, здатних вплинути на його фінансові результати;

сформувати стандартні фінансові документи, розрахувати найбільш поширені фінансові показники, провести аналіз ефективності поточної і перспективної діяльності підприємства;

13

підготувати бездоганно оформлений бізнес-план інвестиційного проекту, який повністю відповідає міжнародним вимогам російською та декількома європейськими мовами.

Робота з Project Expert може бути представлена у вигляді наступних основних кроків:

1.Побудова моделі.

2.Визначення потреби у фінансуванні.

3.Розробка стратегії фінансування.

4.Аналіз фінансових результатів.

5.Формування та друк звіту.

6.Введення та аналіз даних про поточний стан проекту в процесі його реалізації.

Питання для самоконтролю

1.На які класи можна розподілити програмні засоби фінансового аналізу?

2.Виконання яких процедур включає технологія вирішення задач фінансового менеджменту в умовах автоматизації?

3.Які типи моделей включаються до комплексної оцінки діяльності підприємства?

4.Що таке імітаційна модель?

5.Які принципи побудови комп'ютерної моделі для бізнес-планування ви

знаєте?

6.Які ви знаєте програмні засоби інвестиційного аналізу?

14

Тема 2. Технологія побудови фінансової моделі інвестиційного проекту

План

2.1.Загальні відомості про побудову фінансової моделі підприємства.

2.2.Короткий опис проекту. Моделювання макроекономічного середовища проекту.

2.4.Моделювання інвестиційної діяльності.

2.5.Моделювання операційної діяльності.

2.6.Опис фінансового стану підприємства на дату початку проекту.

2.7.Аналіз коректності побудови фінансової моделі.

2.1. Загальні відомості про побудову фінансової моделі підприємства

Система Project Expert дозволяє побудувати детальну динамічну імітаційну модель запланованої діяльності підприємства, тобто змоделювати передбачуваний рух основних коштів, товарно-матеріальних ресурсів, персоналу і як наслідок,побудувати планові потоки грошових коштів. Маючи повну імітаційну модель підприємства, ми в якості результатів зможемо отримати фінансову проекцію запланованої діяльності. Тому імітаційна модель повинна будуватися, перш за все, виходячи з необхідності отримання коректних фінансових результатів, які відповідають запланованій діяльності підприємства.

Основний варіант проекту (найбільш ймовірний з точки зору розробників сценарій розвитку подій) не є самоціллю. Мета створення проекту - прийняття обгрунтованого рішення керівництвом підприємства, інвесторами та іншими зацікавленими особами щодо його реалізації. Обгрунтоване рішення може бути ухвалене тільки на підставі ретельного аналізу можливих змін в ході його реалізації та ступеня їх впливу на фінансові результати проекту.

Система Project Expert дозволяє створювати моделі з величезною номенклатурою продукції, матеріалів та інших витрат (до 16000 найменувань), але, не дивлячись на це, при побудові моделі слід прагнути до «розумного» ступеня деталізації, який з одного боку дозволить якісно виконати роботу з проектом в запланований термін, а з іншого боку, отримати достатньо достовірні результати.

Система Project Expert є багатоцільовим програмним продуктом, що дозволяє вирішувати різноманітні завдання відповідно із загальними цілями і особливостями проекту. Це може бути: інвестиційний проект новостворюваного підприємства; інвестиційний проект, реалізований на діючому підприємстві; проект обгрунтування реструктуризації заборгованості перед бюджетом; проект обгрунтування надання податкових пільг і т.д.

Наведемо послідовність побудови фінансової моделі в системі Project

Expert:

1. Короткий опис проекту та підприємства.

15

2.Опис і прогноз навколишнього середовища (розділ «Окружение»).

3.Інвестиційний план (розділи «Календарний план», «Список активов»,«Ресурси»).

4.План по маркетингу (розділи «План сбыта» та «Общие издержки»)

5.Виробничий план (розділи «План производства», «Материалы и комплектующие», «План по персоналу», «Общие издержки»).

6.Опис фінансового стану підприємства на дату початку проекту (розділ «Компания», модуль «Стартовый баланс»).

Моделювання зовнішнього фінансування (розділ «Финансирование») не входить у фінансову модель підприємства.

2.2. Короткий опис проекту

Процес побудови моделі найбільш трудомісткий і вимагає значної підготовчої роботи по збору та аналізу вхідних даних. Першим кроком побудови фінансової моделі підприємства в системі Project Expert є внесення вхідних даних про проект та підприємство, які вносяться в розділах «Проект» та «Компания».

Розділ «Проект» призначений для введення загальної інформації про проект, настройки модулів розрахунку і відображення даних проекту. Даний розділ складається з шести модулів: «Заголовок», «Список продуктов», «Текстовое описание»; «Отображение данных», «Настройка расчета», «Защита проекта»; які дозволяють ввести необхідну інформацію про найменування проекту, терміни його реалізації, сформувати перелік реалізованої продукції, встановити захист від несанкціонованого доступу до даних проекту, а також провести настройку програми для розрахунку та відображення отриманих результатів.

Під час аналізу проекту необхідно розглядати різні сценарії розвитку подій, що фактично означає створення кількох варіантів проекту з різними вхідними даними, які будуть зберігатися в різних файлах. Тому для опису особливостей кожного варіанту проекту рекомендується використовувати поля «Вариант» і «Комментарий» модуля «Заголовок».

В модулі «Список продуктов» вноситься повний перелік продуктів (товарів, робіт або послуг) підприємства, що реалізує проект, із зазначенням одиниці виміру, дати початку продажів по кожному найменуванню з переліку окремо. Дата початку продажів визначає тільки можливість початку продажів з зазначеного моменту, а збут продукції здійснюється відповідно до плану, який формується в модулі «План сбыта» розділу «Операционний план».

Продукти повинні відповідати наступним вимогам:

повинна існувати можливість визначення одиниць вимірювання продукту для забезпечення планування фізичних обсягів збуту;

повинна існувати можливість розподілу прямих (змінних) виробничих витрат на одиницю продукції;

кількість різних продуктів повинна бути такою,щоб сукупний обсяг їх продажів повністю відповідав запланованому обороту компанії.

16

Якщо проект реалізується на основі діючого підприємства, то в модулі «Список продуктов» слід сформувати перелік продукції, в який включаються найменування як запланованої до виробництва, так і вже виробленої продукції із зазначенням продуктів незавершеного виробництва на дату початку проекту.

Для коректного обліку витрат і формування майбутнього виробничого плану проекту вироблену і незавершену продукцію діючого підприємства слід показати в списку продуктів у вигляді самостійних продуктів.

Модуль «Отображение данных» призначений для вказівки масштабу представлення даних проекту та налаштування параметрів відображення підсумкових таблиць. Всі розрахунки в системі Project Expert виконуються з кроком в один місяць, але в системі Project Expert є можливість вибрати періоди для подання інформації з масштабом, рівним місяцю, кварталу або року для різних років виконання проекту. Крім цього є можливість вибрати валюту для перегляду підсумкових таблиць.

Модуль «Настройка расчета» розділу «Проект» призначений для внесення даних про ставку дистконтування, ступінь деталізації результатів виконання проекту та спосіб розрахунку показників ефективності проекту.

Зазвичай ставка дисконтування приймається на рівні доходів, які можуть бути отримані в результаті надійного альтернативного вкладення капіталу. Група опцій «Детализация результатов» призначена для налаштування розрахункового модуля програми на певний рівень проведення розрахунків даних, необхідних для детального відображення основних видаткових та дохідних статей проекту.

Система Project Expert дозволяє вибрати крок дисконтування за часом. Мінімальний крок дисконтування (місяць) у загальному випадку призводить до максимальних величин критеріїв ефективності інвестицій (PB, NPV, PI, IRR та ін.). Загальноприйнятою практикою є розрахунок критеріїв ефективності інвестицій з річним кроком дисконтування. Для підвищення ефективності проведення аналізу проекту рекомендується активувати всі прапорці деталізації проекту.

Якщо реалізація проекту відбувається в рамках діючого підприємства, то необхідно буде врахувати фінансовий стан підприємства на дату початку проекту. Фінансовий стан на момент початку проекту характеризує баланс підприємства на цю дату. Як відомо, в Україні баланс складається щоквартально. Причому баланс на 1 квітня стає відомий тільки до кінця квітня. Таким чином, підприємство завжди опиняємося в ситуації, коли вже відомий баланс стає для проекту дещо застарілим. яким же чином у цих умовах враховувати стартовий баланс? Для вирішення цієї проблеми можна запропонувати кілька підходів:

побудувати прогнозний баланс на дату початку проекту;

смоделювати зміни статей балансу «вручну».

Розділ «Компания» в системі Project Expert використовується для моделювання поточного стану діючого підприємства, формування активів та пасивів, визначення початку фінансового року та методу обліку запасів.

17

Облік запасів проводиться на підставі загальноприйнятих у міжнародній практиці методів FIFO і LIFO.

Метод оцінки запасів за цінами перших закупівель (FIFO) заснований на припущенні, що собівартість товарів, придбаних в першу чергу, повинна бути віднесена до товарів, проданих в першу чергу. Собівартість товарів на кінець періоду відноситься до останніх покупок, а собівартість реалізованих товарів співвідноситься з більш ранніми покупками. Метод FIFO може бути використаний підприємством будь-якого роду незалежно від реального фізичного руху товарів, тому що враховується рух вартості, а не рух товарів.

Метод оцінки запасів за цінами останніх закупівель (LIFO) базується на тому, що собівартість товарів, придбаних останніми, використовується для визначення вартості товарів, проданих в першу чергу, а собівартість запасів на кінець періоду розраховується на основі собівартості товарів, придбаних першими. Суть методу LIFO полягає в тому, що матеріальні запаси оцінюються за цінами ранніх закупівель, а собівартість реалізованої продукції включає в себе вартість останніх придбань. Подібне припущення не поєднується з дійсним рухом товару на багатьох підприємствах.

Моделювання макроекономічного середовища проекту

Для того, щоб визначити успіх розробки бізнес-плану інвестиційного проекту необхідне розуміння того, як ідея проекту вписується в реалії загальних економічних умов та промислового розвитку країни і регіона. Опис і прогноз навколишнього середовища включає:

вибір валюти для розрахунків на внутрішньому і зовнішньому ринках, прогноз обмінного курсу;

моделювання сценаріїв інфляції по різних статтях надходжень та виплат проекту;

моделювання податкового режиму.

В системі Project Expert передбачена можливість вільного вибору двох валют. В модулі «Валюта» розділу «Окружение» вибираються основна валюта (для розрахунків на внутрішньому ринку) і експортно-імпортна валюта (для розрахунків на зовнішньому ринку), вказується прогнозний курс на момент початку проекту і прогнозні темпи зростання/падіння курсу валют. Усі надходження і виплати у другій валюті приводяться до еквівалента в основній валюті за поточним обмінним курсом, який розраховується відповідно до введених параметрів його зміни. Значення надходжень і виплат коригуються відповідно до заданих коефіцієнт інфляції. Всі подібні обчислення проводяться автоматично з кроком в один місяць.

Модуль «Учетная ставка» вказується прогнозна облікова ставка національного банку України, тенденцію зміни ставки протягом терміну виконання проекту. Її значення використовується під час визначення в модулі «Займы» способу віднесення виплат відсотків по кредитах у відповідності до чинного законодавства. Протягом періоду, що аналізується, може бути обраний один з трьох режимів урахування відсотків по кредитах: віднесення на витрати,

18

віднесення на прибуток, віднесення на витрати/прибуток з урахуванням ставки рефінансування.

Беручи до уваги, що економічна ситуація в Україні характеризується не тільки високим рівнем інфляції, але й серйозними структурними змінами в ціноутворенні, слід розділити показники інфляції на декілька складових, що характеризують певну групу (статтю витрат). Фактично кожен інвестиційний проект має унікальне інфляційне середовище, формування якого може залежати від галузі, регіону і множини інших факторів. В ідеальному випадку варто прогнозувати зміни витрат на кожну складову (матеріал, продукт, послугу). Необхідність цього підтверджується тим, що індекси інфляції на різні групи товарів, що беруть участь в одному проекті, розрізняються в кілька разів.

Вмодулі «Инфляция» розділу «Окружение» вносяться показники інфляції по 5-ти складовим: на збут, прямі витрати, загальні витрати, заробітну плату, нерухомість; зміни ставки протягом терміну виконання проекту. В системі Project Expert (розділи «Инвестиционный план», «Операционный план», «Финансирование») реалізована можливість індивідуальних інфляційних показників на окремі види матеріалів, продуктів та послуг, які користуються пріоритетом під час розрахунків.

Вмодулі «Налоги» розділу «Окружение» системи Project Expert описуються платежі, обчислювані як процентні величини щодо певної бази і сплачуються з певною регулярністю. Зокрема, крім податків (наприклад, ПДВ, податок на прибуток і т.д.), в цьому модулі описуються відрахування в позабюджетні фонди. Для кожного податку необхідно внести назву, ставку податку у відсотках, базу оподаткування, періодичність виплат, зміни ставки протягом терміну виконання проекту.

2.3. Моделювання інвестиційної діяльності

Для ефективного виконання проекту необхідно розробити календарний план виконання робіт, вказати термін їх виконання та потреби в економічних ресурсах.

Розділ «Инвестиционный план» призначений для складання календарного графіка робіт проекту із визначенням окремих етапів, фінансових ресурсів, які необхідні для виконання цих етапів, встановлення взаємозв'язків між етапами, формування активів підприємства (проекту), опису способів і термінів амортизації створених активів.

В системі Project Expert календарний графік виконання робіт розробляється у вигляді діаграми Гантта. На діаграмі відображаються часові характеристики (дата початку, закінчення, тривалість) етапів інвестиційного плану та зв’язки між ними. Використовуються чотири типи зв’язку: FS-кінець- початок, FF- кінець-кінець, SS-початок-початок, SF-початок-кінець. Якщо необхідно задати зв'язок точніше, то використовують лаг-сдвиг в днях між етапами. В деяких випадках етап проекту може бути не пов’язаним з іншими, такі етапи називають незалежними або з фіксованою датою. Але слід пам’ятати, що зміни, які відбуваються в календарному плані, не будуть впливати на етапи

19