Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema12.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
135.63 Кб
Скачать

12.4. Синтетичний облік заробітної плати і пов'язаних з нею розрахунків

Синтетичний облік розрахунків з працівниками з оплати праці ведеться на рахунку 66 „Розрахунки за виплатами робітникам”. Заробітна плата є одним з елементів витрат виробництва, тому вона повинна бути віднесена на відповідні рахунки витрат в залежності від характеру та призначення використаної праці.

Нарахування заробітної плати та її розподіл об'єднано в одній бухгалтерської проводці: Дт 23, 91, 92, 92 Кт 661.

Загальна сума нарахованої заробітної плати (Кт 661) показує заборгованість підприємства з оплати праці робітникам.

Утримання із заробітної плати і виплата заробітної плати відображається записом: Дт 661 Кт 301 (при виплаті заробітної плати з каси), 641 (утримання прибуткового податку), 651 (утримання до пенсійного фонду), 653 (утримання у фонд соціального страхування на випадок безробіття) , 24 (утримання за брак продукції), 372 (утримання неповернених підзвітних сум).

Суми заробітної плати, не видані у встановлений термін, відображаються в бухгалтерському обліку за рахунком 66: Дт 661 Кт 662; виплата депонованої заробітної плати: Дт 662 Кт 301.

Таким чином, за кредитом рахунка 66 формується інформація про нарахування заробітної плати, а за дебетом - суми всіх видів утримань і виплат, належних працівнику в остаточному розрахунку.

Розрахункові відомості є одночасно регістром аналітичного і синтетичного обліку за рахунком 66.

Аналітичний облік депонованої заробітної плати організується на картках або в книзі обліку депонованої заробітної плати.

Перерахування до бюджету та іншим організаціям податків і утримань із заробітної плати працівників відображаються записом: Дт 641, 651, 653 Кт 311.

Утримані суми аліментів повинні в триденний термін з дня виплати заробітної плати бути видані стягувачу.

Залишок по рахунку 661 на кінець місяця може бути тільки кредитовий. Він означає суму заборгованості підприємства перед працівниками по оплаті праці. Дебетовий залишок може бути у виняткових випадках і тільки по окремим працівникам.

Депонована заробітна плата, не одержана протягом трьох років, підлягає перерахуванню в дохід бюджету на державних підприємствах або в дохід підприємства для інших підприємств. Це відбивається записами:

- Дт 662 Кт 641, 746;

- Дт 641 Кт 311 – перерахування до бюджету.

Свої особливості має облік заробітної плати працівників за час відпустки. Для рівномірного віднесення на собівартість протягом року суми на оплату відпусток проводиться щомісячне резервування цих витрат у розмірі планового відсотка від фактично нарахованих сум основної заробітної плати. При цьому резерв (забезпечення) створюється і на майбутні відрахування на соціальні потреби. Створення резерву на оплату відпустки працівників відображається записами: Дт 23, 91, 92, 93 Кт 471.

Нарахування заробітної плати, яка належить працівникові за час відпустки, відображається: Дт 471 Кт 661.

В кінці року проводиться інвентаризація резерву майбутніх витрат і платежів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]